HATE SPEECH:

Britský poslanec: Ředitelé firem Twitter, Google a Facebook jsou "komerční prostitutky" a měli by se stydět

15. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Zatímco například český odborový předák se dál bezostyšně diskredituje publikováním na nenávist vyvolávajících a rasismus šířících Parlamentních listech, poslanci britské Dolní sněmovny vyvinuli ostrý tlak na internetové společnosti Twitter, Facebook a Google ve věci nenávistných výroků, jaké publikují PL.

Během zasedání vnitropolitického výboru Dolní sněmovny došlo k velmi ostré výměně názorů mezi poslanci a internetovými firmami. Jeden labouristický poslanec ředitele firem Twitter, Facebook a Google charakterizoval jako "komerční prostitutky" a ptal se jich, jestli vůbec nemají stud.

Yvette Cooperová, předsedkyně parlamentního výboru, sdělila ředitelům internetových firem, že mají u svých uživatelů "strašlivou pověst", protože nereagují na stížnosti na nenávistné a rasistické výroky jejich odstraňováním.

Cooperová připravila důkazy, že na YouTube publikují videa neonacisté, včetně amerických bělošských suprmacistů Davida Duka a organizace National Action, která je v Británii zakázána.

Jiní poslanci ve výboru naléhali na ředitele sociálních sítí, ať vysvětlí, jak je možné, že lze na sociálních sítích nalézt hate speech "během několika vteřin" a jak je možné, že stoupenci Islámského státu a neonacistických organizací mohou vydělávat reklamou z videí, které zveřejňují na YouTube.

Internetové společnosti se bránily, že problém nenávistného materiálu mohou řešit pouze spoléháním na informace od uživatelů. Cooperová ale tyto výmluvy odmítla a zdůraznila, že Google, Facebook a Twitter nevynucují plnění svých vlastních komunitních předpisů navzdory tomu, že mají v Británii miliony uživatelů a vydělávají na nich miliardy dolarů.

Citovala čtyři výroky na Twitteru, které obsahovaly násilné hrozby vůči veřejným osobnostem, Twitter o nich byl informován, avšak ještě za čtyřiadvacet hodin poté tyto výroky nebyly odstraněny. Jeden z nich zněl, že "Merkelová je kráva, která zaslouží kulku do hlavy". Ředitel firmy Twitter Nick Pickles se za to omlouval avšak odmítl odstranit výrok "Deportujte všechny muslimy", protože i když je silně urážlivý, "neporušuje standardy firmy Twitter".

Simon Milner, ředitel strategie na Facebooku, se hájil, proč Facebook neodstraňuje stránky s heslem "Zakažte islám". "Je to proto, protože my jsme dali najevo, že smíte kritizovat náboženství. Nesmíte vyjadřovat nenávist vůči lidem kvůli jejich náboženství. Takže 'Zakažte islám' neútočí na lidi a není to sám o sobě útok na muslimy."

Reakce internetových společností však hněv britských poslanců vůči nim jen prohloubil. Když jeden ředitel jedné internetové firmy se snažil vysvětlit, proč výrok na Twitteru popírající holocaust neporušuje předpisy firmy Twitter, labouristický poslanec David Winnick řekl všem třem přítomným ředitelům, že se žijí "komerční prostitucí" a že on sám by se styděl vydělávat takovýmto způsobem peníze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5751

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017