Část jednoho Trumpova daňového přiznání zveřejněna

15. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

V úterý v noci zveřejnila televize MSNBC dvě stránky z daňového přiznání Donalda Trumpa z roku 2005. Vyplývá z něho, že Trump v tom roce zaplatil na federálních daních 38 milion dolarů z příjmu více než 150 milionů dolarů. 82 procent těchto daní bylo v důsledku tzv. "alternative minimum tax", "minimální alternativní daně", zákona zavedeného r. 1969, aby superbohatí platili spravedlivý podíl ze svých příjmů. Je to zákon, který chce Trump zrušit.

Bílý dům ostře zaútočil na "selhávající" televizi MSNBC: "Je naprosto ilegální ukrást a zveřejnit daňové přiznání."

Ilegální zveřejnit prozrazené daňové přiznání v USA ovšem není.

Někteří komentátoři spekulují, že Trump mohl tento fragment svého daňového přiznání zveřejnit sám. Bylo by to naprosto charakteristické pro jeho strategii, kdy se pokouší odvádět pozornosti médií od svých problémů - z nichž je nyní největší ten, že bez důkazů obvinil Baracka Obamu z "odposlouchávání" Trump Tower v době předvolební prezidentské kampaně a problém s pokusy zrušit Obamovo zdravotní pojištění pro Američany. Byla by to ale riskantní strategie, která znovu přivádí pozornost k otázce, proč Trump jako první prezident za posledních 40 let odmítá zveřejnit svá daňová přiznání. Trump v předvolební debatě lhal, že žádné daně neplatí: "Protože jsem chytrej."

Je také známo, že Trump lže, když tvrdí, že vlastní více než 10 miliard dolarů. Z prohlášení podaného r. 2012 instituci Securities and Exchange Commission vyplývá, že Trumpův majetek je menší než polovina této částky. Vlastní majetek v hodnotě něco přes 4,2 miliardy dolarů a likvidního kapitálu má jen asi 250 milionů dolarů.

250 milionů dolarů je sice velká částka, ale zdaleka to nestačí na financování moderní prezidentské kampaně. Trump už své kampani půjčil něco mezi 43 až 50 miliony dolarů a je otázkou, kolik peněz si může dovolit, aniž by nemusel začít prodávat svá aktiva či brát si půjčky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6820

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017