Vede teď americký CENTCOM válku proti syrským sunnitským Arabům?

17. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Navzdory prohlášením tvrdícím opak, nekriticky přebíraným českými médii ZDE, je s velkou mírou jistoty potvrzeno, že 16. března v syrském governorátu Aleppo útočily na mešitu v době večerní modlitby letouny Spojených států amerických ZDE.


Útok podle analýzy organizace Bellingcat provedly dva bezpilotní prostředky Reaper ZDE a byly při něm použity řízené střely Hellfire ZDE (mohlo jít až o 8 kusů) a 500 liberní puma (250 kg), nejpravděpodobněji naváděná typu GBU-38 ZDE.

Podle místních zdrojů je potvrzeno nejméně 57 civilních obětí útoku ZDE.

Jak vysvětlil Bellingcat, ve venkovském sídle Džinah v governorátu Aleppo ZDE mají mešit několik. Nová budova mešity Umara ibn al-Chattába byla na tomto opozicí kontrolovaném území postavena po roce 2011 (po začátku syrské občanské války).

Když Pentagon, respektive CENTCOM tvrdí, že mešitu v Džině nezasáhl ZDE, hovoří o jiné budově než byla ta, kterou nálet zničil. Cílem náletu se prokazatelně stala budova nové mešity ve vesnici Džinah a naprostou většinu obětí tvoří civilní věřící, kteří se v danou dobu účastnili večerních modliteb. Tvrzení, že se jednalo o útok na cíl spojený s organizací al-Kájda, může být částečně pravdivé - v mešitě skutečně mohla probíhat také schůzka radikálů - ale ani v takovém případě mezinárodní právo nedovoluje provést podobný útok, k jakému zde prokazatelně došlo, tj. v přítomnosti desítek civilistů. Navíc americká vyjádření k události nehovoří o žádném "cíli s vysokou hodnotou" (high-value target), což by naznačovalo, že se v Džině sešly nějaké kájdistické špičky a je možno licoměrně argumentovat, že jejich usmrcení údajně ospravedlnilo zabití desítek dalších osob.

CENTCOM ještě za dob úřadování Baracka Obamy zasáhl skandál s falšováním zpravodajských informací týkajících se války proti "islámskému státu" ZDE. Faktem je, že si toto velitelství podkuřující bývalému prezidentovi tím, že mu říkalo jen to, co chtěl slyšet (tj. jak je válka s IS nesmírně úspěšná) vedlo de facto válku na vlastní pěst a soustavně ignorovalo námitky proti své strategii jednostranně spojené s kurdskými nacionalistickými milicemi. Jak nedávno upozornil analytik Hassan Hassan ZDE, za Trumpovy administrativy jednak CENTCOM jde do otevřené aliance s Asadem a Ruskem, jednak zřejmě padlo rozhodnutí naprosto ignorovat politický kontext války v Sýrii.

Server Airwars ZDE zjistil v posledních měsících úřadování Obamovy administrativy - a ještě mnohem více nyní za Trumpa - výrazný nárůst leteckých útoků proti civilistům v Sýrii a Iráku vedených koalicí v čele s USA. To jen potvrzuje, že má Hassan pravdu. CENTCOM nyní vede válku bez ohledu na fakt, že jím podporované kurdské milice jsou většinovými syrskými sunnitskými Araby vnímány jako okupační síla, a přestal si dělat hlavu i s ohledy na civilní oběti. Není zatím jasné, zda útok v Džině představuje "jen" případ naprosto nezodpovědně naplánované bojové akce, nebo šlo dokonce o záměrný útok na arabské kmeny organizující se za účelem osvobození svých území - také od kurdské YPG, kterou mnozí v CENTCOMu a ještě více příslušníků speciálních sil navzdory prokázaným vazbám na teroristy PKK miluje doslova opičí láskou. S takovým přístupem a s akcemi jako útok z 16. března budou ale Spojené státy americké nyní Syřany v každém případě vnímány ne už jako zbabělý, zrádný a nespolehlivý hráč, ale dokonce jako otevřený nepřítel sunnitských Arabů.

Stejně jako Asadův režim, Teherán nebo Moskva teď vedou válku, která nebere žádný ohled na civilní oběti. Přestávají se v morální rovině jakkoliv lišit od ostatních aktérů syrského konfliktu. Ovšem ani tak nepřestane být Írán hlavním vítězem - a USA si nepřímo připíšou porážku v podobě rapidního propadu prestiže a vlivu v arabském světě.

0
Vytisknout
7134

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2017