Na pařížském letišti byl usmrcen útočník

18. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Útočník křičel: "Jsem tu, abych zemřel za Allaha. Budou úmrtí."

Muž na pařížském letišti Orly se pokusil zmocnit se samopalu hlídkující vojákyně a byl na místě zastřelen. Část letiště byla evakuována a cestujícím nebylo dovoleno vystoupit z letadel poté, co svědci hovořili o tom, že slyšeli výstřely.

Muž zastřelený na pařížském letišti Orly, se jmenoval Ziyed Ben Belgacem. Bylo mu 39 let. Narodil se ve Francii. Střílel na policistu v severních čtvrtích Paříže, pak se odebral na letiště Orly a pokusil se odebrat vojákyni v tříčlenné hlídce samopal. Strhl ji na zem, ale vzít ji samopal se mu nepodařilo. Dva druzí členové hlídky, muži, začali pak střílet na její ochranu a na ochranu cestujících na letišti, řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Tříčlenná hlídka byla součástí francouzských mimořádných jednotek Sentinelle, které v současnosti hlídají ve Francii citlivá místa.

Ministr vnitra Bruno Le Roux uvedl, že muž zastřelený na letišti byl spojen se sobotní krádeží automobilu v severní Paříži. Postřelil tam policistku, která ho zastavila, protože jel nepřiměřenou rychlostí.

Ziyed Ben Belgacem byl zradikalizovaný islamista. Policie o něm věděla a provedla u něho po teroristických útocích v listopadu 2015 domovní prohlídku.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7172

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2017