SCOTLAND! FREEDOM!

20. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Skotská BBC vyrobila satirické video, v němž se dva Skotové snaží přimět výtah vybavený pouze zařízením na rozpoznávání hlasu, aby je vyvezl do jedenáctého patra. Jenže zařízení není schopné rozeznat skotský akcent, takže Skotové se nejen nemohou dostat, kam chtějí, ale nemohou dokonce ani otevřít dveře... Vtipná alegorie na současný napjatý vztah s britskou vládou po brexitu. Video má přes 80 milionů zhlédnutí. Podobné formáty, určené primárně pro internetové sdílení, by mohla dělat i Česká televize, pokud chce zachytit změnu mediálního chování publika...

Londýnská vláda "zapomněla" sdělit Edinburku, kdy bude Theresa Mayová aktivovat brexit...

20. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vzestup Martina Schulze a česká politika

20. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Velice často se u nás jaksi za samozřejmé bere, že politici z unijního establishmentu jsou zcela odříznutí od demokratické podpory voličů. Navíc se prý chovají arogantně, příliš tlačí na zájmy Unie, příliš kritizují Británii po referendu o brexitu atd. A typickým příkladem takového „arogantního“ politika byl předseda Evropského parlamentu Schulz.

Proto bylo překvapením, že zrovna tento politik má tu drzost vrátit se do národní volební kampaně v Německu, které se podle všeho vyvíjelo k euroskeptické pravici. Navíc je to levičák. Zrovna včera jsem ve vlaku četl recenzi, publikovanou v The Times Literary Supplement 23. prosince 2016 („To oppose or ignore?"), která se zabývá nejnovějšími knihami o německé politice, o rostoucí síle protievropské a ultrapravicové Alternativy pro Německo (AfD), o jakési nevyhnutelnosti posunu celé německé politiky doprava, kdy samotné kancléřce nezbývá než kopírovat AfD. A musel jsem se usmívat.

Šéf FBI: Neexistují důkazy, že by Obama odposlouchával Trumpa

20. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

James Comey zároveň potvrdil, že FBI vyšetřuje vazby Trumpových spojenců na Rusko

29554

Analýza

Kterak globální oteplování, zdravotnictví a sociální politika musejí jít stranou, když se mohutně zbrojí

20. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Mám za to, že je třeba věnovat větší úsilí rozboru reálných skutků Trumpovy administrativy než rétorickým excesům amerického prezidenta, ať již na sociálních sítích nebo na veřejnosti. Již v době, kdy byl Donald Trump zvolen americkým prezidentem, ale i dříve, bylo značně pošetilé se domnívat, že by tento hochštapler s falešným příčeskem mohl představovat kýženou změnu na nevětrané americké politické scéně. Nicméně přání bývá často otcem myšlenky, a mnozí z nás raději kritický nadhled pohřbili, než aby čelili suchopárné realitě. Neuplynuly ani dva měsíce od inaugurace Donalda Trumpa (vzpomínáte si na jeho krajně nacionalistickou řeč, jejímž leitmotivem byl kontroverzní slogan America First?) a je zjevné, že politická opatření Trumpovy administrativy na domácí půdě i v zahraničí s sebou nesou četná negativa.

"Na pokraji revoluce" v Bělorusku: Kvůli Lukašenkovu vyvažování se Putin bojí dalšího majdanu

20. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Veřejné protesty proti režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku, které začaly v polovině února v reakci na zdanění těch, kdo jsou zaměstnáni kratší dobu než půl roku, se změnily v požadavek na systémovou politickou změnu a vyvolávají v Kremlu obavy, že může čelit další "barevné revoluci" na svých hranicích, která by potenciálně vyvolala tvrdou ruskou reakci, napsal Paul Coyer.

Trumpův přízračný obranný rozpočet

20. 3. 2017

čas čtení 5 minut


První rozpočtový návrh Trumpovy administrativy - nazývaný "hubený rozpočet" kvůli chybějícím detailům - nezačíná "znovu budovat národní armádu", jak slibuje, ani nevytváří podmínky pro rozumnou obnovu americké vojenské moci v příštích letech. V tom jak je postaven je politicky neproveditelný a povede zřejmě k téže rozpočtové nejistotě, která armádu postihuje už léta, napsali Garry Schmitt a James Cunningham.

O pohraniční zdi zaplacené Mexikem, masivním americkém zbrojení a dalších pohádkách hodných Jiřího Ovčáčka

20. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Věříte-li opravdu, že americký prezident Donald Trump postaví na hranici s Mexikem "krásnou" zeď a jižní soused ji navíc ještě sám zaplatí, můžete také věřit Trumpovým řečem o "masivním navyšování" výdajů na zbrojení. Pokud vás ovšem zajímají fakta, snadno si zjistíte, že bude-li vůbec kdy zeď postavena, zaplatí ji škrty v rozpočtu pohraničníků a pobřežní stráže - a že letošní plánované navýšení obranných výdajů, které v navržené podobě zřejmě neprojde a které v navržených rozpočtových parametrech nebude možno opakovat v dalších letech ZDE, nevyrovná ani škrty provedené během úřadování Obamovy administrativy.

Rozhovor Britských listů 101:

Byl jsem v cizině, abych se mohl věnovat českým věcem

17. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V třetím a posledním rozhovoru Jana Čulíka s publicistou a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem (92) je řeč o jeho vydavatelské činnosti v emigraci po sovětské invazi z roku 1968. A. J. Liehm vydával exilové Listy, jejich každoroční objemnou literární přílohu Čtení na léto a výběr nejzajímavějších mezinárodních politologických článků v časopise 150 000 slov. Tato práce by neměla být zapomenuta. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Německo NATO nic nedluží, tvrdí ministryně obrany

20. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen odmítla tvrzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Berlín dluží NATO "velké částky peněz". Vztahy mezi oběma spojenci se zhoršují kvůli německým závazkům ohledně obranných výdajů.

Mikročipy v amerických zbraních jsou zranitelné hackery

20. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Většina amerických zbraňových systémů byla vyrobena bez jakéhokoliv úsilí chránit je před kyberútoky na hardwarové komponenty a existují důkazy, že některé již byly zasaženy digitálními "zadními vrátky", což znamená, že nepřítel může způsobit jejich selhání v reálném konfliktu, napsal Shaun Waterman.

Google vydělává na nenávisti, varují britští poslanci

18. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Firmy provozující sociální sítě zřejmě budou čelit regulaci. Zadavatelé reklamy u firmy Google zrušili své zakázky z protestu nad extremistickým materiálem, zveřejňovaným na jeho stránkách.

V ČR naopak zadávají politikové a státní instituce nenávistným serverům, jakou jsou Parlamentní listy, které profitují z šíření rasismu a hate speech, otevřeně reklamu a prostituují se poskytováním rozhovorů pro tyto rasistické servery. Veřejnost by jim to měla spočítat.

Politikové a zadavatelé reklamy varovali firmu Google, že musí změnit svou reklamní praxi, anebo očekávat tvrdou regulaci a bojkot při zadávání reklamy. Čelná světová marketingová společnost jako první zrušila svou reklamu na stránkách firmy Google poté, co se ukázalo, že se její reklamy objevovaly u extremistického materiálu. Britští poslanci mezitím pohrozili, že schválí zákonná opatření, pokud se firmy provozující sociální sítě nezačnou účinně samoregulovat.

V reakci na tuto zprávu stáhly své reklamy ze serverů firmy Google a z YouTube i britská vláda, deník Guardian, BBC a Transport for London. Google byl také pozván na koberec do kanceláře britské vlády (Cabinet Office).

Vlivná skupina britských poslanců z parlamentního výboru pro otázky vnitra poslala v pátek firmě Google dopis, v němž ji obvinila, že "vydělává šířením nenávisti" jen několik dní poté, co výbor obvinil firmy Google, Twitter a Facebook z "komerční prostituce" v důsledku toho, že neodstraňují hate speech ze svých platforem.

Podrobnosti v angličtině ZDE. Reakce společnosti Google ZDE.

Proč bychom všichni měli mít základní příjem

18. 3. 2017

čas čtení 5 minut

Představte si, že vám každý první den v měsíci přistane na účtu tisíc dolarů čistě proto, že jste občané. Jde o částku, která je nezávislá na jakémkoliv zdroji příjmů a umožňuje vám udržet se nad hranicí chudoby. Co uděláte? Nebo lépe řečeno, co neuděláte? Jak tento pevný fundament ekonomické bezpečnosti a pozitivní svobody ovlivní vaše budoucí rozhodování, volbu práce, vaše vztahy, rizika, která jste ochotni podstoupit? 

Ve svém příspěvku pro Světové ekonomické fórum v Davosu nabízí Scott Santens velmi zajímavé argumenty, které vyvracejí, že náklady na základní příjem jsou mimo reálné možnosti a že základní příjem odradí lidi od práce. Naopak ukazuje, že investice do základního příjmu by mohla mít při započtení všech faktorů kladnou bilanci. 

Bavorský sjezd novinářů v Bamberku:

Novináři nejsou teroristi

19. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Velký počet žurnalistů se na svém shromáždění bavorského Svazu novinářů (BJV) v Bamberku zasazoval o své uvězněné kolegy v Turecku, píše František Řezáč. Na transparentech stálo kromě jiného:

Pane Erdogane, novináři nejsou teroristi."

Korespondent deníku Die Welt  Deniz Yücel sedí kromě jiného za "teroristickou propagandu" v Turecku ve vyšetřovací vazbě. Yütcel má německou i tureckou státní příslušnost. 

Na žebříčku svobody tisku Reportérů bez hranic leželo Turecko ještě před vyhlášením výjimečného stavu v červenci roku 2016 na stopadesátém prvním místě ze sto osmdesáti států. Početní ke vládě kritičtí turečtí novináři sedí kvůli údajné "teroristické propagandě" nebo také kvůli urážce prezidenta Recepa Tayyip Erdogana ve vazbě... 

Trumpův protiteroristický poradce "je členem maďarského fašistického řádu"

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Poradce prezidenta Donalda Trumpa Sebastian Gorka je formálním členem maďarského ultrapravicového uskupení, které bylo podle amerického ministerstva zahraničí za 2. světové války "řízeno nacistickou vládou Německa". Sdělili to listu Forward vedoucí představitelé uskupení.

Gorka proto nyní čelí požadavkům, aby ze své funkce odstoupil.

Odmítl Trump v pátek v Bílém domě podat Merkelové ruku?

17. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vystoupení Merkelové a Trumpa před novináři bylo docela trapné. Žádné podání ruky. Nemluvili spolu.

Na pařížském letišti byl usmrcen útočník

18. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Útočník křičel: "Jsem tu, abych zemřel za Allaha. Budou úmrtí."

Muž na pařížském letišti Orly se pokusil zmocnit se samopalu hlídkující vojákyně a byl na místě zastřelen. Část letiště byla evakuována a cestujícím nebylo dovoleno vystoupit z letadel poté, co svědci hovořili o tom, že slyšeli výstřely.

Muž zastřelený na pařížském letišti Orly, se jmenoval Ziyed Ben Belgacem. Bylo mu 39 let. Narodil se ve Francii. Střílel na policistu v severních čtvrtích Paříže, pak se odebral na letiště Orly a pokusil se odebrat vojákyni v tříčlenné hlídce samopal. Strhl ji na zem, ale vzít ji samopal se mu nepodařilo. Dva druzí členové hlídky, muži, začali pak střílet na její ochranu a na ochranu cestujících na letišti, řekl francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Tříčlenná hlídka byla součástí francouzských mimořádných jednotek Sentinelle, které v současnosti hlídají ve Francii citlivá místa.

Ministr vnitra Bruno Le Roux uvedl, že muž zastřelený na letišti byl spojen se sobotní krádeží automobilu v severní Paříži. Postřelil tam policistku, která ho zastavila, protože jel nepřiměřenou rychlostí.

Ziyed Ben Belgacem byl zradikalizovaný islamista. Policie o něm věděla a provedla u něho po teroristických útocích v listopadu 2015 domovní prohlídku.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Trump zjevně vůbec netuší, jak NATO funguje

18. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Po svém pátečních setkání s Angelou Merkelovou v sobotu Donald Trump popřel na Twitteru, že by šlo o neúspěšnou schůzku, a obvinil z tohoto tvrzení znovu "lživá média" (což je nacistický termín). Trump napsal:

"Navzdory tomu, co slyšíte z FAKE NEWS, měl jsem vynikající schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Nicméně, Německo dluží obrovské finanční částky NATO a Spojené státy musejí dostat zaplaceno daleko víc za mocnou a velmi nákladnou obranu, kterou poskytuje Německu!"

Vyjádření společnosti Google k zobrazování reklamy propagující extremismus

Inzerenti budou mít větší kontrolu nad zobrazovaným obsahem

18. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V loňském roce jsme z našich systémů odstranili téměř 2 miliardy škodlivých reklam, zrušili přístup do programu AdSense více než stu tisíc vydavatelů a zakázali zobrazování reklam u více než 300 milionů videí na YouTube, reaguje společnost Google Czech Republic na článek, jenž upozorňuje na zobrazování reklam inzerentů na stránkách s extremistickým obsahem. Cituje v češtině několik vět z vyjádření Ronana Harrise, ředitele britské pobočky firmy Googlu na ostrou kritiku inzerentů a britských poslanců:

"V naší síti jsou miliony stránek a na YouTube je každou minutu nahráno 400 hodin videí. Uznáváme, že při takovém objemu nejsme stoprocentně úspěšní. Ve velice malém procentu případů se zobrazí reklamy i u obsahu, který porušuje naše pravidla. V těchto případech reklamy co nejrychleji odstraňujeme, ale víme, že můžeme a musíme dělat ještě více.

Od našich inzerentů a agentur jasně slyšíme, že můžeme poskytnout jednodušší a účinnější řešení, která zamezí tomu, aby se jejich reklamy zobrazovaly u kontroverzního obsahu. Přestože poskytujeme inzerentům a agenturám řadu nástrojů, pomocí kterých mají kontrolu nad tím, kde se jejich reklamy zobrazí (jako např. vyloučení témat a vyloučení kategorií webů), můžeme při řešení případů nevhodně monetizovaných videí a obsahu odvádět lepší práci. Začínáme důkladně přezkoumávat naše inzertní zásady a v nadcházejících týdnech budeme zavádět změny, které dají inzerentům ještě větší kontrolu nad tím, kde se na YouTube a v síti obsahové reklamy Google jejich inzerce objeví."

Sobotní The Times:

Google nechává antisemitská videa na YouTube

17. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Po ostré kritice od poslanců britské Dolní sněmovny, že Google, Facebook a Twitter neodstraňují nenávistné a lživé materiály ze svých serverů, se britský tisk kvůli tomu začíná systematicky zaměřovat proti těmto společnostem. Doufejme, že to povede k potlačení nenávistných, lživých a fašistických materiálů, které se dnes nerušeně šíří po sociálních sítích:

"Vojenský zásah USA proti Severní Koreji je možný," varoval Rex Tillerson

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpův nový ministr zahraničí Rex Tillerson se vyjádřil v Jižní Koreji, že americká strategie trpělivosti se Severní Koreou skončila

Preventivní vojenský úder USA proti Severní Koreji bude možná nutný, jestliže hrozba severokorejského jaderného programu dosáhne úrovně, kdy bude nutno "podniknout akci", řekl Trumpův nový ministr zahraničí Rex Tillerson během své návštěvy v Jižní Koreji.

Tillerson se vyjádřil, že politika "strategické trpělivosti" Washingtonu vůči Severní Koreji skončila.

Vzhledem k tomu, že se Severní Korea blíží možnosti jadernou zbraní zaútočit proti území Spojených států, "všechny možnosti jsou na stole", řekl Tillerson.

"Určitě nechceme, aby záležitosti vedly až k vojenskému konfliktu," řekl Tillerson v Seoulu. "Avšak jestliže oni zvýší hrozbu svého zbrojního proramu na úroveň, o níž usoudíme, že vyžaduje akci, pak ta alternativa je na stole".

Za prezidenta Obamy se Spojené státy snažily využívat strategii multilaterálních sankcí ve snaze vyvinout na severokorejského předáka Kim Jong-una nátlak, aby souhlasil se zrušením svého jaderného programu za hospodářskou pomoc a investice.

Avšak za posledních 11 let reagovala Severní Korea tím, že provedl pět jaderných zkoušek a desítky zkoušek raket a dal najevo, že není ochoten zrušit program výroby zbraní hromadného ničení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Číňané do další korejské války nepůjdou. To není důvod ji schvalovat. Ale přestat šílet

18. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Každému co jeho jest - hlavní zásluha za probíhající korejskou krizi nepochybně náleží Obamově administrativě, nikoliv Trumpovi. Po útoku na Libyi, která se vzdala zbraní hromadného ničení, už nikdo na světě nebude spoléhat, že si ústupky a mezinárodními smlouvami v dané věci zajistí korektní vztahy s USA.

Britská premiérka odmítla požadavek Sturgeonové na nové referendum o nezávislosti Skotska

17. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Mayová tvrdí, že Británie by měla "pracovat společně a ne táhnout rozdílnými směry".

Sturgeonová k tomu řekla ve skotské televizi:

"Zde máme, že ano, krystalizaci argumentace pro nezávislost. Máme vládu ve Skotsku, zvolenou loni v květnu s největším volebním podílem hlasů v historii decentralizované skotské vlády. Ve skotském parlamentu máme většinu pro tento postoj, a navzdory tomu máme vládu ve Westminsteru, v Londýně, která má ve Skotsku jen jediného poslance a myslí si, že má právo diktovat, co má být zákon. Předpokládám, že historie bude pohlížet zpět na dnešní den a bude pro ni dnem, kdy byl osud britské unie zpečetěn."

Mayová se vyjádřila, že konzervativci nedovolí diskusi o skotském referend, dokud nebude podepsána dohoda o celobritském brexitu. To by znamenalo, že by se referendum mohlo konat až r. 2021. "Zkoumat tuto otázku dříve by bylo nefér, protože by lidé neměli potřebné informace k tomu, aby udělali takové klíčové rozhodnutí," řekla Mayová.

Angličtí konzervativci jednají na základě série průzkumů veřejných mínění, z nichž vyplývá, že velká část skotských voličů nechce referendum o nezávislosti Skotska před brexitem, avšak podpora pro nezávislé Skotsko stoupla z 45 procent na téměř 50 procent poté, co se v lednu Mayová rozhodla pro tvrdý brexit.

Drsná reakce Mayové povzbudí aktivisty ve Skotsku, aby zorganizovali letos v létě ještě energičtější kampaň pro nezávislost.

Sturgeonová předpověděla, že se postoj Mayové brzo ukáže politicky neudržitelným: "Toto není železná lady - je to člověk, jehož vláda je v chaosu a který neustále mění názor," dodala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je možné, že "faktor Trump" evropskou ultrapravici nakonec spíše poškodí?

17. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Navzdory očekávání mnohých se tento týden volební výsledek nizozemského xenofoba Geerta Wilderse nijak nevymkl zavedeným trendům. Naděje či obavy, podle nichž "Wild Geert Wilders" sestaví příští vládu, se nenaplnily. V sérii klíčových letošních evropských hlasování tedy úvodní zkouška dopadla relativně dobře. Jisté však dosud není nic. 

Bývalý Trumpův poradce Flynn pracoval pro několik ruských firem

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Mike Flynn krátce před zapojením do prezidentské kampaně pracoval pro několik ruských společností a obdržel více než 50 000 dolarů. Dokumenty má k dispozici kongresový výbor pro dohled. Odhalují obchodní zájmy nad rámec přiznané spolupráce s ruským propagandistickým kanálem RT.

Signál, že ropa směřuje k tomu stát se historickou komoditou

Saúdská Arábie vyvíjí enormní snahu diverzifikovat ekonomiku

17. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Saúdská Arábie podniká intenzivní ekonomickou diplomacii směrem k nejsilnějším světovým ekonomikám, USA, Číně a Japonsku. Cílem je navázat nový typ obchodních vztahů a vzájemných investic, které diverzifikují ekonomiku země, která doposud stojí na těžbě ropy. Ve vztazích k USA dochází k určité renesanci vzhledem ke změně zahraniční politiky Trumpovy administrativy vůči Iránu, tedy regionálnímu konkurentovi Saúdské Arábie. Nicméně nepředvídatelnost vývoje v USA vede představitele vládnoucí královské rodiny také do Asie. Saúdskoarabská ekonomika nutně potřebuje vyvázat se ze závislosti na jedné komoditě a jednom strategickém partnerovi. Království, které podporuje bigotní formu islámu, dokonce chystá prodej části akcí společnosti Aramco, monarchií vlastněného ropného gigantu. Část příjmů má pomoci financovat plán na přestavbu ekonomiky. Je pravděpodobné, že Saúdská Arábie bude muset zejména ukázat ochotu podřídit se politickým cílům vůdců v jednotlivých zemích. Jestliže Donald Trump staví část svého politického marketingu na představě, že se mu podaří vrátit do USA pracovní místa vyvezená do chudších zemí, Saúdská Arábie bude muset pravděpodobně ukázat, že je schopna k tomuto plánu přispět, tedy vytvářet pracovní místa v USA. Po desetiletích poprvé přijel na oficiální návštěvu do Japonska nejvyšší představitel Saúdské Arábie, král Salmán. Saúdská Arábie má peníze, ale nemá technologie a pokud chce diverzifikovat ekonomiku, musí si je koupit formou společných investic. Ceny ropy, která vytváří více než 60 % příjmů Saúdské Arábie, od roku 2014 klesají či stagnují a technologický vývoj, jehož jednou z významných součástí bude energetická revoluce, dává jednoznačnou zprávu, že ropa přestane být v dohledné době prioritní komoditou.

Trump chce zrušit státní příspěvky na kulturu a média

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


V roce 1965 USA zavedly státní příspěvky na kulturu a veřejnoprávní vysílání s odůvodněním, že "každá pokročilá civilizace" si má cenit umění a humanitních věd. Donald Trump teď navrhuje zrušit jak nadaci National Endowment for the Arts, tak National Endowment for the Humanities.

Skandál ohledně podvádění britské Konzervativní strany při posledních všeobecných volbách sílí

16. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Britská Konzervativní strana byla pokutována částkou 70 000 liber za to, že nepřiznala volební výdaje ve výši 275 000 liber. Její bývalý pokladník byl udán policii. Volební komise udělila Konzervativní straně dosud největší pokutu v historii a konstatovala, že strana ve volbách v roce 2014 a 2015 "získala výhodu v důsledku financování" nad svými oponenty:

Dvanáct britských regionálních policejních ústředí předalo dokumentaci britské státní prokuratuře týkající se obvinění, že až 20 konzervativních poslanců porušilo zákon, který limituje množství finančních prostředků, jaké smí ve volbách v každém volebním okrsku vydat každá kandidující strana.

Prokuratura bude nyní rozhodovat o tom, zda zahájit trestní stíhání proti těmto dvaceti zvoleným poslancům anebo proti jejich podpůrným pracovníkům.

V Konzervativní straně vládnou nyní obavy, že úspěšné trestní stíháni zvolených poslanců by mohlo vést k anulování jejich volebního mandátu, což by vedlo k množství doplňovacích voleb v době vyjednávání Británie o brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Případ dlouhodobě vyšetřovaly deník Daily Mirror a televizní Channel Four News.

Pokud chcete vidět, jak vypadá profesionální investigativní reportáž v této věci, je ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18551