Bývalý Trumpův poradce Flynn pracoval pro několik ruských firem

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Mike Flynn krátce před zapojením do prezidentské kampaně pracoval pro několik ruských společností a obdržel více než 50 000 dolarů. Dokumenty má k dispozici kongresový výbor pro dohled. Odhalují obchodní zájmy nad rámec přiznané spolupráce s ruským propagandistickým kanálem RT.


Flynn získal po 11 250 dolarech od ruské dopravní společnosti, která po korupčním skandálu příšla o smlouvu s OSN, a od ruské firmy z oblasti kybernetické bezpečnosti, která se snažila rozšířit obchodování s americkou vládou.

Flynn v polovině února rezignoval z klíčové funkce poradce pro národní bezpečnost kvůli konfliktním prohlášením o svých telefonátech s ruským velvyslancem.

Nové detaily ohledně Flynnových vazeb jsou obsaženy v emailech a dokumentech poskytnutých Kongresu úřadem jeho mluvčího.

Ředitel FBI James Comey a další současní a bývalí američtí představitelé mají v pondělí vystoupit v Kongresu kvůli vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Flynn byl v době úřadování Baracka Obamy odvolán z postu ředitele vojenské rozvědky DIA kvůli stížnostem na mizerné řízení, ne kvůli politickým sporům, o nichž sám hovoří, tvrdí lidé, kteří v instituci pracovali.

Minulý týden se Flynn na ministerstvu spravedlnosti registroval jako lobista turecké vlády. Za práci pro ni obdržel 530 000 dolarů v době, kdy byl současně Trumpovým poradcem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5679

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2017