"Vojenský zásah USA proti Severní Koreji je možný," varoval Rex Tillerson

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpův nový ministr zahraničí Rex Tillerson se vyjádřil v Jižní Koreji, že americká strategie trpělivosti se Severní Koreou skončila

Preventivní vojenský úder USA proti Severní Koreji bude možná nutný, jestliže hrozba severokorejského jaderného programu dosáhne úrovně, kdy bude nutno "podniknout akci", řekl Trumpův nový ministr zahraničí Rex Tillerson během své návštěvy v Jižní Koreji.

Tillerson se vyjádřil, že politika "strategické trpělivosti" Washingtonu vůči Severní Koreji skončila.

Vzhledem k tomu, že se Severní Korea blíží možnosti jadernou zbraní zaútočit proti území Spojených států, "všechny možnosti jsou na stole", řekl Tillerson.

"Určitě nechceme, aby záležitosti vedly až k vojenskému konfliktu," řekl Tillerson v Seoulu. "Avšak jestliže oni zvýší hrozbu svého zbrojního proramu na úroveň, o níž usoudíme, že vyžaduje akci, pak ta alternativa je na stole".

Za prezidenta Obamy se Spojené státy snažily využívat strategii multilaterálních sankcí ve snaze vyvinout na severokorejského předáka Kim Jong-una nátlak, aby souhlasil se zrušením svého jaderného programu za hospodářskou pomoc a investice.

Avšak za posledních 11 let reagovala Severní Korea tím, že provedl pět jaderných zkoušek a desítky zkoušek raket a dal najevo, že není ochoten zrušit program výroby zbraní hromadného ničení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6710

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2017