V Londýně se objevila dopravní značka "Pozor na židy!"

15. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Umělec Franck Allais, fotograf na volné noze, autor značky, uvedl, že značka je součástí uměleckého projektu, jehož součástí jsou i další značky a jehož účelem je zdůraznit odlišnou totožnost lidí. Řekl, že je otřesen, že jeho projekt byl interpretován jako antisemitský útok, a omluvil se za nezamýšlenou urážku.

Kdosi připevnil na kandelábr lucerny v londýnské čtvrti Stamford Hill dopravní značku se siluetou ortodoxního žida s tradičním kloboukem Fedora. V této čtvrti žije jedna z největších chasidských komunit v Evropě.

Místní organizace Shomrim o značce informovala policii. Podle Barryho Barda z této organizace vyvolala tato značka v místní komunitě znepokojení: "Obyvatelé Stamford Hillu jsou bohužel zvyklí na antisemitské zločiny z nenávisti, ať už jsou to slovní nebop fyzické útoky. Avšak toto je zjevně profesionální pokus vyvolal obavy a znepokojení u místních lidí."

Místní poslanci incident odsoudili.

V roce 2016 stoupl počet antisemitských incidentů v Británii o třetinu. Terčem antisemitských útoků na internetu jsou i někteří židovští poslanci britského parlamentu. Letos v únoru byl odsouzen do vězení jeden muž, který pronásledoval poslankyni Lucianu Bergerovou antisemitskými verbálními útoky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7097

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2017