Cameron zavádí přísná opatření proti přistěhovalcům z Bulharska a Rumunska

27. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský premiér David Cameron se rozhodl zavést celou řadu opatření proti přistěhovalcům z nových zemí EU, totiž Bulharska a Rumunska, kteří budou mít přistup na britský pracovní trh od 1. ledna 2014. Britský pravicový bulvární tisk už dlouhé měsíce straší "obrovskými vlnami přistěhovalců", kteří prý do Británie přijedou od začátku ledna. Argumentují precedentem, kdy po otevření britského pracovního trhu občanům z ČR, ze Slovenska a z Polska přicestovalo do Británie za prací od r. 2004 více než 600 000 Poláků. Jenže situace je dnes jiná: zatímco r. 2004 vpustily Čechy, Slováky a Poláky na svůj pracovní trh jen Velká Británie a Irsko, od 1. ledna 2014 se Bulharům a Rumunům otevře pracovní trh celé Evropské unie, představa tedy, že do Británie přijedou statisíce Bulharů a Rumunů je přehnaná. Kromě toho, Rumuni mají jazykové a kulturní vazby především na románské země, jako je Francie, Španělsko a Itálie. Angličané mají falešnou představu, že celý svět touží přestěhovat se do jejich chudé, deštivé a větrné země.

Cameron se nicméně rozhodl novým příchozím z Bulharska a Rumunska zabránit ve "zneužívání britských sociálních dávek":

  • Žádný nový příchozí ze zemí EU nebude mít právo na státní podporu činží.
  • Žádný nový příchozí ze zemí EU nebude mít čtvrt roku právo na podporu v nezaměstnanosti
  • Bude zaveden strop minimálního příjmu, který bude muset nový příchozí z EU překonat, než má mít nárok na sociální dávky.
  • Každý občan Evropské unie, který bude nalezen, jak spí na ulici nebo jak žebrá, bude z Británie deportován a bude mu zakázáno znovu vstoupit do země, "pokud nedokáže, že má řádný důvod k pobytu v Británii, jako například zaměstnání."
  • Cameron také oznámil čtyřnásobné zvýšení pokuty pro zaměstnavatele, kteří zaměstnancům nevyplácejí minimální mzdu, ačkoliv kritikové tvrdí, že problémem je nikoliv výše pokuty, ale, že se to nekontroluje.
  • Cameron také chce nařídit přistěhovalcům z Evropské unie, aby museli platit za britské zdravotnictví.

Otázka volného pohybu zaměstnanců po celé EU, co je základní princip jednotného trhu EU, bude zřejmě dominovat letním volbám do Evropského parlamentu.

V článku pro Financial Times napsal Cameron: "Musíme jasně čelit skutečnosti, že svobodný pohyb vyvolal obrovské přesuny obyvatelstva, způsobené masivními rozdíly v příjmech. V důsledku toho celá řada zemí přichází o své talenty, které nutně potřebují doma. Vyvolává to tlak na komunity. Je načase dospět k novému narovnání, které přizná, že volný trh pracovních sil je sice základním principem EU, ale nemůže být naprosto bez přívlastků. Nejsme jediná země, která považuje volný pohyb za právo, které musí být omezeno. Ministři vnitra z Rakouska, z Německa i z Holandska se také takto vyjádřili Evropské komisi.

Mělo by se požadovat, aby každá nová členská země EU dosáhla určité výše HDP na jednoho obyvatele, než se dovolí volný pohyb zaměstnanců. Jednotlivé členské země EU by měly mít právo každoroční omezit příliv přistěhovalců do svých zemí."

Počet přistěhovalců z EU, kteří dostávají v Británii sociální podporu se pro únor 2013 podle vládních statistik odhaduje na 60 100.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8298

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2013