Čínský expert: Identifikační zóna protivzdušné obrany není vytyčena proti konkrétní zemi

27. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Nově vyhlášená identifikační zóna protivzdušné obrany nad Východočínským mořem není zaměřena proti žádné konkrétní zemi, sdělil v Pekingu expert čínského vojenského námořnictva Čang Ťün-še agentuře Sin-chua (Xinhua). "Jiné státy se nemusejí znepokojovat," prohlásil expert, podle nějž se zóna nevztahuje k probíhajícímu sporu o souostroví Tiao-jü (Diaoyu), na nějž si činí nároky současně ČLR i Japonsko.

Podle Čanga je zřízení zóny nezbytným opatřením k ochraně čínské suverenity a bezpečnosti, stejně jako běžnou mezinárodní praxí, a není naprosto třeba tuto zónu bránit.

Okolní země dle vyjádření čínského experta už takové zóny vyhlásily dříve. Jde například o Japonsko, Jižní Koreu, Filipíny a Vietnam.

Expert čínského vojenského letectva Čchaj Li-tan dodává, že všechny země mají rovn právo bránit svou suverenitu a bezpečnost, takže identifikační zóny protivzdušné obrany se mohou navzájem překrývat.

Skutečnost, že čínská zóna se nachází pouhých 130 km od některých zemí, vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Jang Jü-ťün tím, že z východního okraje zóny může bojové letadlo dosáhnout v krátké době čínského vzdušného prostoru, takže je pro Čínu nezbytné letoun už v danm bodě identifikovat a zjistit jeho úmysly.

Identifikační zóna protivzdušné obrany (Air Defense Identification Zone, ADIZ) je vyměřená mimo vlastní vzdušný prostor, není exkluzívní a může zde být zajišťována souběžně bezpečnost několika zemí, říká Čchaj. Popřel nicméně možnost, že by k takovému překrývání zón ADIZ mohlo docházet nad souostrovím Tiao-jü, které podle něj náleží Číně a vzdušný prostor tedy rovněž.

Čína svůj úmysl zřídit ADIZ nad Východočínským mořem oznámila v sobotu. V pondělí zónou bez ohlášení prolétly dva americké strategické bombardéry B-52. Čína nereagovala a spekuluje se, zda vůbec přelet zaznamenala.

ADIZ se nachází v oblasti obklopující čínskou exkluzívní ekonomickou zónu a území souostroví Tiao-jü. Čína zde vyžaduje na civilních i vojenských letadlech identifikaci, zaměřuje je a kontroluje.

K tomu by mělo docházet podle následujících pravidel publikovaných ministerstvem obrany:

Letoun v zóně ADIZ musí ohlásit letový plán ministerstvu zahraničí nebo úřadu pro civilní letectví.

Letoun musí navázat oboustranné rádiové spojení a odpovídat na dotazy čínských úřadů.

Letoun musí zapnout transpondéry systému ATCRBS umožňující přesnější radarové sledování z čínských pozemních stanovišť.

Letoun musí zjevně dát najevo svou státní příslušnost a registraci na základě mezinárodního práva.

Již v sobotu 23. listopadu vyslala ČLR do zóny dva letouny určené pro elektronický průzkum, jeden typu Y-8 a druhý typu Tu-154. Japonsko reagovalo startem dvou bojových letounů F-15.

USA označují zřízení čínské zóny za "destabilizující pokus změnit v regionu status quo". Asijští dopravci hodlají v zóně ADIZ spolupracovat s čínskými úřady, ale nebudou kvůli ní měnit letové trasy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7743

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2013