Saúdská Arábie uvažuje o získání jaderné zbraně

27. 11. 2013

čas čtení 3 minuty

Zatímco blízkovýchodní země si tváří v tvář rodící se dohodě o íránském jaderném programu vesměs oddechly, Saúdská Arábie si vybrala oddechový čas. S jednodenním odstupem dohodu opatrně přivítala. Protože je však Írán jejím hlavním rivalem v regionu, snažila se po celou dobu jednání narušovat a dokoncehrozí, že si pořídí jaderné zbraně. Těsně před skončením ženevských jednání sdělil saúdský velvyslanec v Londýně princ Muhammad bin Navaf bin Abdalazíz, že jeho země uvažuje o tom, jak "můžeme nejlépe bránit svou zemi a svůj region".

Zahraničněpolitický komentátor Abdalláh al-Šamrí působící v Rijádu a Istanbulu konstatuje, že situace vypadá, "jakoby si Saúdská Arábie a Írán náhle vyměnily místa". Zatímco Obama telefonuje s íránským prezidentem Rúháním a ministři zahraničí si potřásají rukama, Saúdové odmítli místo dočasného člena Rady bezpečnosti OSN, hovoří o jaderných zbraních a snaží se ukázat světu, jak jsou naštvaní.

Saúdská frustrace z dohody s Íránem má však jen málo společného s jadernými zbraněmi a vše s obavami o bezpečnost, konstatuje F. Gregory Gause, profesor Blízkovýchodních studií na University of Vermont. Rijád se podle něj přehnaně obává, že dohoda je předehrou k americko-íránské geopolitické dohodě, která by přenechala Teheránu kontrolu nad Libanonem, Sýrií a Irákem. Pravda je ovšem taková, že se USA už v regionu nechtějí tolik angažovat jako dříve; ale to neznamená, ho jednoduše přenechají Íránu. USA se stahují ze syrské kauzy, neangažují se aktivně v Iráku a chtějí zlepšit vztahy s Íránem.

7. listopadu unikla do médií zpráva, Saúdové plánují nákup jaderných zbraní z Pákistánu. Totéž měsíc předtím signalizoval šéf izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin.

Na tom může něco být. Saúdská Arábie Pákistán podporovala a občas jeho program vývoje jaderných zbraní podporovala. Avšak to ještě neznamená, že Saúdové prostě převezou bombu přes Arabské moře. Tím by jejich země coby signatář Smlouvy o nešíření jaderných zbraní riskovala mezinárodní sankce a regionální závody ve zbrojení. Podle ředitele výzkumu v Belfer Center for Science and International Affairs při Harvard University a bývalého poradce prezidenta Obamy Garyho Samorea by spíše mohlo jít o jakýsi pakt s Pákistánem, který by umožnil přesun některých pákistánských zbraní do Saúdské Arábie.

Jenže podle profesora Gauseho by taková dohoda byla nejproblematičtějším saúdským rozhodnutím od uvalení ropného embarga v roce 1973 a vážně by narušila vztahy s USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8693

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2013