Čína odmítá ustoupit americkému tlaku ve věci identifikační zóny protivzdušné obrany

5. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínský prezident Si Ťin-pching a americký viceprezident Joe Biden se v Pekingu neshodli ohledně otázky nově zřízené identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) ve Východočínském moři. Existuje jen málo náznaků sbližování stanovisek.

Biden během návštěvy Pekingu (následující po návštěvě v Tokiu) a pěti a půl hodinových jednání vyjádřil hluboké znepokojení USA a dalších zemí regionu. Avšak Si neustoupil. Zóna zahrnující souostroví Senkaku/Tiao-jü zůstává v platnosti.

USA se údajně obávají, že čínský požadavek, aby piloti vlétající do zóny poskytli čínským úřadům letový plán, se může nebezpečně vymknout kontrole. Je podle nich na čínské straně, aby učinila kroky, které napětí opět sníží.

Nezdá se, že by to mělo nějaký vliv na čínské stanovisko. Nicméně Washington doufá, že Peking nebude oficiálně vyhlášenou zónu vynucovat a tím ji fakticky zruší.

Biden nyní uskuteční návštěvu Jižní Koreje, další země, jejíž zóna protivzdušné obrany se překrývá s čínskou.

USA vyzvaly Čínu, aby nevyhlašovala další podobné zóny v jiných oblastech. Ta už dříve deklarovala, že má na to právo, neboť USA i jejich spojenci činí totéž.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7487

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013