Ministři zahraničí zemí NATO odsoudili potlačování protestů na Ukrajině

4. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ministři zahraničí zemí NATO v úterý na jednání v Bruselu odsoudili užití "přehnané síly" proti ukrajinským demonstrantům.

Americký ministr John Kerry navíc Ukrajinu vyzval, aby "naslouchala hlasům svého lidu". Předtím se ukrajinský premiér Mykola Azarov v parlamentu za policejní násilí vůči protestujícím omluvil.

Masové protesty jsou vyvolány rozhodnutím vlády nepodepsat dohodu o přidružení s EU. Tisícové protesty pokračují už druhý týden.

"Vyzýváme všechny strany, aby se chovaly mírumilovně. Násilí v moderním evropském státě nemá místo," řekl Kerry novinářům.

Ministři NATO v prohlášení vyzývají Ukrajinu, aby "plně dodržovala své mezinárodní závazky a svobodu projevu a shromažďování". Obrátili se na vládu i opozici s požadavkem, aby obě strany zahájily dialog a reformní proces.

Opozice se včera neúspěšně pokusila o vyslovení nedůvěry vládě Mykoly Azarova. Ten se v parlamentu omluvil za policejní násilí, ale v pondělí si stěžoval velvyslancům, že situace údajně "nese známky státního převratu" a opozice údajně plánuje obsazení parlamentu.

Prezident Janukovyč před odletem do Číny prohlásil, že protesty musejí být pokojné. Hlavní lídři opozice označili víkendové násilí ze strany demonstrantů za dílo "provokatérů" a list Ukrajinska Pravda zveřejnil vizuální dokumentaci, která to údajně dokazuje. Jsou na ní zachyceni mladíci v maskách a helmách, kteří se tlačí do řady policistů před úřadem prezidenta. Krátce nato někteří byli spatřeni, jak procházejí blokádou bez odporu policistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7674

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013