Putin: "Rusko musí zůstat v Arktidě"

6. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že vojenské kapacity USA za severním polárním kruhem nutí jeho zemi, aby si tam udržovala silnou vojenskou přítomnost. Tato oblast měla klíčový význam během studené války, a to jak z hlediska přítomnosti raketových ponorek, tak kvůli drahám mezikontinentálních raket a strategických bombardérů, které právě tudy mohly nejrychleji zasáhnout území protivníka.

Na setkání s moskevskými studenty Putin v úterý prohlásil, že USA se nevzdávají vojenských manévrů a těžby přírodních zdrojů v Arktidě, a proto také priority ruské národní obrany budou mít přednost před ochranou životního prostředí.

"Experti velmi dobře vědí, že americkým raketám z Barentsova moře zabere 15 až 16 minut, než dosáhnou Moskvy," řekl Putin podle AP.

Americký ministr obrany Chuck Hagel v listopadu na Halifax International Security Forum v Novém Skotsku předložil revidovanou arktickou strategii Pentagonu. Ta vyzývá k transparenci a vzájemné spolupráci. Avšak ruská reakce ukazuje podezření a obavu, že americká vstřícnost není myšlena upřímně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11906

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013