"Ty vole, Mandela": vyhoďte už konečně někdo neschopného Dvořáka

7. 12. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Umělá kauza "ty vole, Mandela", kterou rozpoutal parlamentní tým redakce zpravodajství České televize zveřejněním záznamu soukromého rozhovoru premiéra Rusnoka, generála Picka a ministra Fischera z omylem nevypnutého ruchového mikrofonu o přestávce jednání Sněmovny (ČT24 tvrdí, že zvuk zaznamenaly mikrofony Poslanecké sněmovny... režie ČT ovšem zvuk přestávky neztlumila, naopak k zesílenému zvuku dodala prostřihy kamer), ukazuje míru neschopnosti a záštiplnosti týmu televize, která by měla plnit veřejnou službu. Místo toho se vyžívá v bulvárnosti a rozdmychávání nenávisti. Akreditace médií v Parlamentu či na vládě není nároková. Zneužívání akreditace ke šmírování a rádoby "investigacím" může vést k tomu, že Česká televize o akreditace přijde a přijde o možnost referovat o jednáních Sněmovny jinak, než komentováním oficiálního přenosu záznamu parlamentních kamer, který je na internetu. Nedivil bych se.

Komentátor HN Jindřich Šídlo poznamenává správně na facebooku, že kdyby někdo nahrál jednu poradu v novinách, to by se všichni umlátili smíchy. A já dodávám: nebo pozvraceli.

Možná je to provozní slepota, ale mám akreditaci v Parlamentu už patnáct let. Ve výtazích, na chodbách i v předsálí jsem byl svědkem mnoha rozhovorů mezi poslanci (i mezi novináři), které by nesnesly oko mravokárce ani oko češtinářského puristy. Stejně tak rozhovory novinářů v přízemní místnosti, kde jsou i kamery pro brífingy. Vzhledem ke své parlamentně-žurnalistické senioritě jsem jeden z mála, kteří mohou chodit kouřit na místo pro to vyhrazené v zázemí Síně státních aktů a na přilehlém balkoně. Tedy v místě, kam je vstup novinářům zapovězen. Jak zde, tak v přilehlém bufetu platí (nikde nenapsané, a přitom všemi dodržované) pravidlo, známé od roku 1927 jako Chatham House Rule. Toto pravidlo bylo vytvořeno na podporu otevřenosti a sdílení informací. Je používáno po celém světě jako pomůcka pro svobodnou diskusi o otázkách, které jsou politicky citlivé.

Při setkání, nebo jeho části, které se koná pod záštitou pravidla Chatham House, mají účastníci možnost využít obdržené informace, ale ani totožnost ani příslušnost řečníka nebo jakéhokoli jiného účastníka nesmí být odhalena.

Pokud se kterýkoliv parlamentní novinář musí uchylovat k bulvárním insinuacím, ať už v podobě kritiky cen v restauraci (jinak závodní jídelně zaměstnanců), či v podobě "investigace" od mušle na pánském záchodě či odposlechu ruchového mikrofonu, vypovídá tím o své neschopnosti a nevhodnosti pro tuto práci. Šéfredaktorem (či ředitelem) své redakce by měl být okamžitě stažen. Pokud toho šéfredaktor či ředitel Šámal u celého parlamentního týmu není schopen či ochoten, je na generálním řediteli operativní vyhazov Šámala. Pokud toho není generální ředitel schopen či ochoten, je na místě vyslovení nedůvěry Rady generálnímu řediteli. A pokud toho není schopna Uhdeho servilní Rada, je na čase ji vyměnit. Protože Kodex ČT o nahrávání skrytou technikou (nebo tak, že nahrávaný o nahrávání neví), hovoří jasně.

Pokud Česká televize ztratí díky tuposti svých redaktorů parlamentní akreditaci, uškodí to nejen (už tak dost nevalné) pověsti její redakce, ale uškodí to zejména občanům, kteří přijdou o operativní zdroj informací.

Mé hlavní výtky, které jsou porušením zákona či Kodexu ČT, vůči redakci zpravodajství ČT za poslední dobu:

  • Opakovaná skrytá reklama a skrytý product placement ve zpravodajství a publicistice - například na zabezpečovací systém Jablotron ZDE, Raiffeisen Bank ZDE, Seznam.cz ZDE...
  • opakované zatajování stranické příslušnosti či politické resp. názorové afinity "nezávislých" komentátorů
  • politická a agendová nevyváženost zpravodajství a aktuální politické publicistiky, zejména v publicistické části
  • absence referování o dění v institucích Evropské unie a práci poslanců Evropského parlamentu

Česká televize se musí snažit zajistit a divákům zprostředkovat pravdivý obraz skutečnosti. Zamlčení jakékoliv důležité okolnosti je vždy hrubým porušením pravidel ČT. Neověřování identity řečníků či získávání informací prostředky mimo etická pravidla je reportérům zapovězeno též.

Doporučení kancléřovi a komisi pro práci Sněmovny: Během svátků vánočních nainstalovat na všechny mikrofony ve sněmovně externí vypínače a zřetelně viditelnou světelnou signalizaci zapnutí.

0
Vytisknout
28669

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013