Kmánům novinářům, editorům a šéfredaktorům

7. 12. 2013 / Oldřich Průša

čas čtení 2 minuty

Kousat to neumí, tak si alespoň bulvárně štěknou

Publikování odposlechnutého rozhovoru premiéra Rusnoka "Ty vole, umřel Mandela, kdo tam pojede..." o ledasčem vypovídá. Je to honba za senzací ze strany novinářstva, které poukazuje na fakt, že se hodí všechno, když v redakci není nikdo, kdo by přišel s vlastní zprávou, která by za něco stála. Je to potvrzení svobody slova; i tzv. seriozní deníky a televize mají prostřednictvím svých serverů vlastní Řezníky, viz. Český slavík. Pokles již dost upadající žurnalistiky na nejnižšího společného jmenovatele.

Z hlediska Jiřího Rusnoka a "dalších účinkujících", jak byste napsali, jde o provozní řešení aktuálního problému (tedy snad až na ta volská oslovení), který nastal v dosti hektické situaci, ve které tato země vnitropoliticky již delší dobu vězí.

Nevypovídá nic o vztahu k Nelsonu Mandelovi, ani o účastnících onoho rozhovoru. Odráží únavu a realitu, nikoliv cynismus. Odráží ekonomické uvažování premiéra a realismus ministra obrany, že pěšky na funus asi delegace nepůjde a nechat to za Česko odreprezentovat velvyslance (nebo podle redaktora ČT "největší českou celebritu v JAR" Krejčíře, mj. tč. v base -- to byl můj pokus o vtip, ne toho neúnavného a kauzou unavujícího televizního redaktora, jehož cesta a diety vyjdou dle významu pro ČR na částku ne nepodobnou té, o které Rusnok a Picek hovořili) by bylo méně důstojné pro zemi, která má, resp. měla v subsaharské Africe a ve vztahu k odporu proti apartheidu v JAR velmi vysoký kredit.

Naopak, vypovídá o hlídacích bezzubých psech demokracie (alias ochočených hyenách) - to není protimluv, viděl jsem je v etiopském Hararu na vlastí oči, jak se nechají krmit syrovým masem člověkem z úst do úst. Za kus žvance se čeští novináři chovají stejně ochočeně.

Zadáte-li si v google odkaz "Rusnok Mandela" zjistíte snadno, které servery zmíněný rozhovor ochotně přetiskly a že pouze parlamentnilisty.cz uveřejnily kondolenční dopis předsedy vlády ČR (v demisi a bez důvěry) adresovaný rodině zesnulého a představitelům JAR. Po připomínce J. Paroubka mj. o opomenutí V. Havla setkat se s Nelsonem Mandelou též samozřejmě ani pes neštěk.

Nejsou všichni novináři hodni jednoho pytle, ale dnes si jich v něm ustlalo poměrně hojně. Do ksichtu si plivli sami. Vzhledem k tomu, že na internetu je k nalezení vše plivají i na naši zemi a nedostatkem inteligence i na zesnulého Nelsona Mandelu.

P.S.: taky se těšíte na Noru Fridrichovou v"naší" ČT, jak to tam večer prskne, že jí nebude stačit 168 vteřin a které, tedy ČT, nestačí naše koncesionářské poplatky, tak se do ČT místo reklamy tlačí "naši" jejich sponzoři.

0
Vytisknout
13703

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013