Klasické trapasy politiků, které zaznamenal mikrofon

8. 12. 2013

čas čtení 2 minuty


1. V roce 1993, kdy se britská Konzervativní strana hádala o svém vztahu vůči Evropské unii, vyjádřil se vůči třem euroskeptikům ve své vládě na konci rozhovoru s televizí ITN premiér John Major. Neuvědomil si, že je mikrofon stále ještě zapnut, a charakterizoval je jako "bastardy", které on sám "ukřižuje". Také hovořil o sexuálních skandálech ve své straně a řekl: "I jako bývalý parlamentní činitel pro stranickou disciplínu nemůžu zabránit lidem, aby spali s jinými lidmi, s kterými by spát neměli." Pak začal hovořit sám o sobě a uvažoval o tom, "jak je možné, že takový naprostý ubožák, jako jsem já, pořád všechno vyhrává".

2. Nejznámější trapas amerického prezidenta George W. Bushe pochází ze summitu G8, kdy Bush přivítal britského premiéra slovy "Těpic, Blaire! Jak se vede?" Pak se s Blairem dal do řeči o Sýrii: "Hele, ironický je, že musejí donutit Sýrii, aby donutila Hezbollah přestat s těma sračkama a tim to skončí." Blair si pak povšiml, že je zapnutý mikrofon a vypnul ho.

3. Během volební kampaně r. 2000 zaznamenaly mikrofony Bushův šeptaný útok na reportéra z New York Times Adama Clymera. Bush ho charakterizoval jako "Vopravdu velkýho zmrda", k čemuž dodal Dick Cheney. "Jo, jo. Velkej." Bush k tomu pak dodal: "Řekl jsem, co jsem řekl. Mluvím jako normální lidi."

4. Anglický princ Charles lyžoval r. 2005 kdesi v lyžařském letovisku se syny Williamem a Henrym a přitom během oficiálního fotografování si brblal pod vousy kletby na adresu královského reportéra společnosti BBC: "Zasraný lidi, toho chlapa nesnáším, je opravdu strašnej, opravdu," řekl princ, aniž by si byl vědom, že se to nahrává.

5. R. 1984 se americký prezident Ronald Reagan připravoval na svů pravidelný rozhlasový pořad a řekl tato slova: "Moji milí američtí spoluobčané, jsem potěšen, že vám dnes mohu sdělit, že jsem podepsal zákon, který navždy postaví Rusko mimo zákon. Bombardování zahajujeme za pět minut." Jindy Reagan charakterizoval Poláky jako "všivý budižkničemy a mizerný flákače".

6. V roce 2010 Sky News zapomněla sundat premiéru Gordonu Brownovi mikrofon (viz video, které publikujeme výše). Na ulici ho zastavila občanka a nadávala mu za příliš liberální přistěhovaleckou politiku. Brown se usmíval a zdvořile jí odpovídal, v automobilu pak nadával, proč jeho ochranka k němu tu "bigotní ženskou" vůbec pustila.

Zdroje v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
12236

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2013