Literární noviny: Z týdeníku bude měsíčník

5. 12. 2013 / Miroslav Pavel

čas čtení 2 minuty

Milé čtenářky, vážení čtenáři!

Když jsem před čtyřmi roky kupoval od sociální demokracie týdeník Literární noviny (dostal jsem se tehdy do konfliktu s Jiřím Paroubkem kvůli obsahu Literárek a jmenování Petra Bílka šéfredaktorem), byl jsem přiměřeně optimistický. Samozřejmě, nepředpokládal jsem, že budeme prodávat statisíce výtisků a že se budeme topit v inzerci. Skutečnost je ovšem taková, že Literární noviny zatím nedokázaly dosáhnout nejenom ziskovosti, ale ani tzv. černé nuly. Pro reklamní agentury nejsme zajímavým partnerem.

Největší z nich, Médea, nás dokonce úplně vyškrtla poté, co se Michal Komárek zabýval mediálními aktivitami jejího majitele. A i když volný prodej i počet předplatitelů roste, roste příliš pomalu. Financování proto zajišťuji z vlastních prostředků. Případné žádosti o sponzoring se zatím setkaly s nepatrnou odezvou.

Rozhodl jsem se proto, že počínaje lednem 2014 budou Literární noviny vycházet jako měsíčník. Zachováme polygrafickou novinovou podobu, zvýšíme počet stran a v každém čísle budou nejméně dvě přílohy -- Harmonie života a Biblio. Další přílohy -- Interview, Pražská kulturní revue, Pražská knižní revue, Dossier a Regiony kultury -- budou vycházet nepravidelně. Každé vydání Literárních novin -- pro volný prodej i pro předplatitele -- bude zabaleno ve fólii, což umožní vkládat i jiné přílohy. Rádi bychom například pro tento účel získali menší knižní publikace.

Důležité je, že jsme sice zvýšili cenu za jeden výtisk ve volném prodeji (adekvátně rozsahu novin), ale současně nižší periodicita znamená výrazně nižší cenu předplatného. To se stává nyní ještě výhodnější. Současně začíná od ledna příštího roku působit Klub kritického myšlení Literárních novin, který naváže na dobrou tradici Živých Literárních novin a nabídne čtenářům další benefity. Startuje také Akademie Literárních novin s nabídkou seminářů, kurzů a konferencí. Toto vydavatelské rozhodnutí má ale i další souvislosti. Tištěné noviny se v současnosti zjevně dostávají do další fáze dlouhodobé krize. Pro zachování Literárních novin jsme proto zvolili měsíční periodicitu a současně významnější podíl na webu. Adekvátně bude posílena i redakce Literárky.cz. Tato kombinace by měla zajistit, že značka Literárních novin jako kvalitní české žurnalistiky s otevřeným a kritickým pohledem na domácí i zahraniční témata zůstane zachována. Zachovejte nám přízeň i vy, čtenářky a čtenáři!

Miroslav Pavel

0
Vytisknout
9406

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013