Jak Amerika a Británie beztrestně vraždí civilisty po celém světě

5. 12. 2013

čas čtení 6 minut

Válka proti terorismu se nyní proměnila v nekonečnou válku bezpilotními letadly a tajného zabíjení. Hrozí to vytvořit nebezpečný svět

Americký prezident Obama, držitel Nobelovy ceny míru, sice slíbil, že válka proti terorismu skončí, avšak namísto toho ji proměnil a rozšířil, píše Seumas Milne v deníku Guardian. Obamovy útoky bezpilotními letadly, k nimž dochází v mnoha zemích od Pákistánu až po severní Afriku, jsou ohniskem této nové fáze. A jak ukazuje nový, šokující film Dirty Wars, který natočil americký novinář Jeremy Scahill, v mnoha zemích světa nyní také dochází k pozemnímu vraždění tajnými americkými jednotkami, najímanými válečnými magnáty a žoldáky v mnoha zemích světa, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Scahillova investigace ve stylu film noir začíná masakrem rodiny policejního velitele tajnou jednotkou amerického velitelství zvláštních operací (JSOC) v Gardezu v Afghánistánu (americká armáda původně tvrdila, že šlo o afghánské vraždy ve věci cti). Film pak zaznamenává vražedný útok americkou raketou s plochou dráhou letu v Majale v Jemenu, která usmrtila 46 civilistů včetně 21 dětyí, vraždu radikálního amerického duchovního Anwara al-Awlakigho a jeho šestnáctiletého syna, a outsourcované únosy a vraždy, prováděné jménem JSOCu a CIA místními válečnými magnáty v Somálsku.

Film dokumentuje rozsah tajného zabíjení, které provádějí americké speciální jednotky - v určitou dobu prováděly Spojené státy v Afghánistánu každou noc 20 leteckých úderů bezpilotními letadly i jasnou skutečnost, že tyto jednotky fungují jako popravčí čety, jejichž vraždění se prezentuje vděčnému národu doma jako "cílené zabíjení" teroristů a povstalců.

Když dokázal jemenský novinář Abdulelah Haider Shaye, že toto "cílené zabíjení" bývá často velmi nepřesené, a odhalil americký masakr civilistů v Majale, byl v Jemenu falešně obviněn a uvězněn jako údajný spolupracovník al Kajdy. Jeho propuštění zpočátku blokoval sám Barack Obama.

Samozřejmě, Spojené státy a jejich spojenci provádějí tajné zabíjení už po mnoho let. Avšak tajné zabíjení odpůrců, které kdysi Spojené státy kritizovaly jako nešťastný izraelský zlozvyk, se nyní stalo ústřední součástí americké strategie - a bojiště je globální. Americké speciální operační jednotky nyní fungují ve 120 zemích světa.

A Británie jim napomáhá při každém kroku. Britští činitelé rádi prezentují své vlastní útoky bezpilotními letadly v Afghánistánu jako daleko morálnější než útoky, které provádí CIA a JSOC. Ve skutečnosti by spolupráce Británie a USA nemohla být těsnější. Tento týden požaduje Noor Khan, jehož otec byl jednou ze čtyřiceti osob, usmrcených americkým bezpilotním letadlem v Pákistánu, aby odvolací soud v Londýně donutil britskou vládu, aby odhalila, do jaké míry takové válečné zločiny podporuje britské odposlouchávací středisko GCHQ.

Není pochyb o tom, že výzvědné informace z GCHQ jsou používány pro útoky bezpilotními letadly, stejně jako že britské tajné jednotky těsně spolupracují s americkými zvláštními jednotkami v Somálsku, v Mali, v Libyi, v Iráku i v Afghánistánu.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová odebírá britským muslimům, podezřelým z toho, že bojují po boku al Shabaab v Somálsku, jejich britské občanství, takže mohou být usmrceni či uneseni americkými zvláštními jednotkami. Britské speciální jednotky samy usmrtily britského bojovníka, Tufaila Ahmed loni v Somálsku.

Británie má ovšem množství vlastních zkušeností z vlastních špinavých válek. Pořad televize BBC Panorama odvysílal minulý měsíc rozhovory s příslušníky bývalé tajné vojenské jednotky v Severním Irsku (jejíž někteří členové se předtím podíleli na koloniálních válkách), kteří v Belfastu v sedmdesátých letech dvacátého století vraždili z automobilů střelbou neozbrojené civilisty. "Fungovali jsme tam jako teroristická organizace," vysvětlil jeden účastník.

Toto vraždění je prezentováno jako férové, protože jsou prý usmrcováni "zločinci". Jenže se ukazuje, že vybírání lidí pro zavraždění je běžně založeno na informacích, které jsou naprosto chybné.

V mnoha případech nejde o vraždění zaměřené proti konkrétním osobám, ale proti celému typu obyvatelstva, například je to vraždění všech mužů vojenského věku v určité oblasti. V Pákistánu tak bylo zavražděno 951 civilistů a jen 2 procenta z těchto usmrcených osob byly osoby s "vysokou hodnotou".

Útoky bezpilotními letadly a pozemní vraždění speciálními jednotkami jsou v nejlepším případě mimosoudními vraždami. Daleko jasněji jsou svévolnou a zločineckou orgií vraždění. Výhodou pro americkou vládu je, že tak může znovu a znovu dokazovat beztrestně svou globální moc, aniž by kamkoliv musela posílat vojáky. Avšak je to odrazem americké slabosti po Afghánistánu a po Iráku. Špinavé války zvyšují zoufalství lidí, ale jejich strategický význam je minimální.

Vytvářejí také precedenty. Jestliže si Spojené státy a jejich spojenci přisvojili právo svévolně po celém světě zabíjet, jiné státy si toto právo přisvojí taky. Je absurdní, že údajná "válka proti terorismu" nyní rozšířila americký teror po celém arabském a muslimském světě a poskytla ospravedlnění přesně pro ty teroristické útoky, před nimiž nás pachatelé amerických úderů prý ochraňují.

Americké špinavé válečné vraždění je receptem přesně pro takový nekonečný válečný konflikt, o němž Obama přislíbil, že ho zastaví. Spojené státy zakládají nový, daleko nebezpečnější světový pořádek. Politikové a média, kteří se hájí nutností bránit bezpečnost státu, se tak stávají hrozbou naší bezpečnosti.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14952

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2013