Poněkud zmatená paní Mašínová

23. 10. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Paní Zdena Mašínová, sestra "protikomunistických bojovníků(!)" bratří Mašínů je rozhodnuta jít volit. " No co mi zbývá, když ti "bolševici" jsou nasazeni ve všech parlamentních stranách", říká. Ale má problém - neví koho. Uvádí to v rozhovoru pro První zprávy. Poněkud zajímavé jsou některá konstatování paní Mašínové, že ve všech parlamentních stranách jsou "nasazeni bolševici". Poněkud silná slova, notabene nabízí se otázka, kým by tam ti "bolševici" měli být nasazeni? Nejspíš si paní Mašínová plete dojmy s pojmy, ale také zřejmě neví, nebo si to neuvědomuje, kdo vlastně ti bolševici byli. Uvádím, že "byli", protože už ani v zemi, kde se bolševici "zrodili" (SSSR, přesněji ještě v tzv. "bolševickém" Rusku), už bolševici neexistují. (V Rusku dodnes existuje například Národně bolševická strana, která se dovolává termínu odstraněného v roce 1952 z názvu sovětské komunistické strany Stalinem -- pozn. red.) Měla tím zcela jistě na mysli komunisty, ale proč mluví o bolševicích, je poněkud zvláštní. Že by tímto pojmenováním chtěla lidem takto angažovaných dodat "důležitosti" nebo větší společenskou nebezpečnost? Nebo neví o čem mluví, podobně jako pan Halík?

Paní Mašínová, poněkud rozpačitě říká, že "...hodně přemýšlím o jednotlivých osobnostech, než o celých politických stranách". No, do jisté míry to má logiku, jenže jednotlivci se (zatím) volí, ale jen v rámci zastoupení té které z kandidujících politických stran nebo hnutí. Odtud také náš systém, tj. zastupitelská (parlamentní) demokracie. Pokud se však zabývá politickými stranami, má velké dilema. Když by se pro některou politickou stranu měla rozhodnout, vždy narazí na nějaký problém. Zcela jednoznačně a už z logiky věci, odmítá KSČM. Hnutí ANO odmítá, neboť pan Babiš ji neokouzlil a jak dodává, má ještě zbytek mozku v hlavě. V případě jednotlivců, např. paní M. Němcová (ODS) je podle ní "čestná" (ne-li čistá), ale...parta, ve které je, je hodně divná! Co nám tady předváděla (má na mysli ODS) celých dvacet let, to byla hrůza! Navíc prý zpočátku (Němcová) fandila psychopatovi Klausovi, což prý ji mrzí. Zřejmě nemůže Klausovi odpustit, že odmítl bratry Mašíny ocenit nějakou tou medailí či řádem!

Zaujalo ji však vystoupení asi pěti celkem zajímavých lidí z TOP 09 při aktu vyslovování důvěry vládě. Nicméně, jak říká paní Mašínová, je tam to "individuum M. Kalousek", který se také chtěl bratřit s komunisty. Zamlouvá se jí však Helena Langšádlová, která je prý vidět a ví o čem mluví. Jenže je v tom zase takový mišmaš, že je těžké se v tom orientovat. Pozoruhodné v případě jmenování osobností z TOP 09 je fakt, že ani slovem nezmínila "knížete" Karla Schwarzenberga. Že by ji neoslovil, nebo na něj zapomněla nebo to snad není její typ? Nebo jí vadí stejně jako Kalousek? Kdož ví, jisté ale je, že se o něm evidentně nezmínila a to je, si myslím, na pováženou. V úvahách o politických stranách pak zmínila i KDU-ČSL. Tam má kupodivu ráda jen Daniela Hermana, kterého prý levičáci stáhli z vedení ÚSTR. Zatím prý tedy není rozhodnutá a bude se snažit se v tom vyznat.

Nabízí se však otázka, jestli paní Mašínová ví co chce, resp. koho by vůbec měla (mohla) volit. Její názorová (mnohdy i zdůvodněná) rozpolcenost napovídá, že by jí vyhovovali jednotlivci, ze kterých by "sestavila" vhodnou skupinu, kterou by jako politický subjekt asi volila. To je ovšem jen její zbožné přání a ani s tím by nejspíše neměla větší úspěch. Jak paní Němcová, tak paní Langšádlová, ba ani pan Herman nemají zrovna nejčistší (nedávnou) minulost. První dvě jmenované dámy se výrazně podílely na katastrofálním a destrukčním vládnutí koalice ODS a TOP 09 s VV, později LIDEM, pan Herman je politický, velmi ambiciózní turista a kariérista, který "své" stopy zanechal i v ÚSTR. Různorodost jejich kandidátů stran politického (ideologického) zaměření je však natolik rozličná, že takovou "politickou" směsku by ani nebylo možné či reálné sestavit. To, že např. ODS a TOP 09 spolu koaličně vládli (či spíše válčili) zdaleka neznamená, že jejich politická platforma je naprosto shodná. To se nakonec projevilo i v reálném vládnutí těchto stran, kdy mezi nimi vznikala rivalita a nesourodost větší, než bylo (pro politiku a společnost) vůbec únosné.

Přesto, že paní Mašínové tyto osobnosti něčím imponují, je její rozhodování komu dá svůj hlas nadále nejistá. Ačkoliv v úvodu zmínila něco o tom, že ve všech parlamentních stranách "jsou nasazeni bolševici", při individuálním typování jednotlivců (Němcová, Langšádlová, Herman, příp. jiná) by jí už zmíněná spolupráce s bolševiky zřejmě nevadila! Z toho lze jen vyvodit, že v tom má pořádný "guláš" a nedivím se, že neví koho volit. Upřímně řečeno, nejen u starých lidí je to značný problém. Přesto je pevně rozhodnuta jít volit, protože jí vadí přítomnost komunistů v parlamentu, za což prý lze "poděkovat V. Havlovi". Když už nic, tak alespoň s tím Havlem má pravdu!

0
Vytisknout
11067

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2013