Cožpak Tomáš Halík neví, co je "bolševik"?

28. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Tomáš Halík je bezesporu jedním z nejvýznačnějších českých intelektuálů. Většina jeho veřejných projevů, ať již kázání, knih či novinových rozhovorů a článků, svědčí o jeho intelektuálních kvalitách a moudrosti.

Proto mě nepříjemně překvapují jeho opakovaná prohlášení směrem k ČSSD. V recentním rozhovou pro Českou pozici říká, že se "ČSSD zřetelně vydala cestou bolševizace a populismu a pomalu splývá s KSČM."

Tomáš Halík: Je lepší, když občané státníka i nenávidí, než když se mu smějí ZDE

Totéž řekl i v jednom předvolebním rozhovoru (ve kterém také pravil, že současná vláda je stokrát lepší než případná vláda ČSSD...).

Halíkovi samozřejmě vůbec nevytýkám jeho negativní postoj k oné politické straně -- má na něj plné právo a určitě i dost dobrých, především personálních důvodů.

Co mu ale vytýkám, je nesmyslné používání označení, či spíše nadávky "bolševik". To je poměrně běžná "rituální" praxe u značné části našich pravicových ideologických fanatiků. Bolševici jsou pro ně tedy nejen členové a funkcionáři dnešní KSČM (která je samozřejmě ve srovnání s gottwaldovskou, ale i husákovskou KSČ jen slabým čajíčkem), ale také lidé jako Dubček, Gorbačov, a samozřejmě také sociální demokraté.

Tito lidé možná ani neví, jak vznikl název "bolševik", ani to, že bolševici považovali za své úhlavní nepřátele "menševiky", tedy reformistické sociální demokraty.

Naprosto nepochybuji, že Tomáš Halík ví velice přesně, jak název "bolševik" vznikl, a jaký je jeho význam. Nepochybuji ani o tom, že je schopen rozlišovat zásadní programové rozdíly mezi ČSSD a KSČM a zhodnotit praxi vládnutí této strany v nedávné minulosti. Těžko proto chápu, proč se dopouští takových hloupých výroků.

To, že přední český katolický intelektuál je schopen takové zaslepenosti a demagogie, mě naplňuje zármutkem. A nejsem sám...

Dialog o povolební situaci ZDE

0
Vytisknout
16945

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2013