Ono to bude s rasismem v ČR velmi podobné situaci v Maďarsku

29. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Lidi jsou za to, co dělají, odpovědni INDIVIDUÁLNĚ. Rasismus je neférové přenášení činu nějakého jednotlivce na celou etnickou skupinu.

Jen se zatím ještě nezformovala žádná strana Jobbik, ale na násilné rasistické demonstrace už chodí stovky občanů. V Duchcově se pokusil dav lynčovat tamější Romy, protože se někteří dopustili fyzického útoku (ale jiní Romové jim v tom zase bránili).

Nedávno jsme v Britských listech publikovali informaci o tom, jak prospívají čeští a slovenští Romové v britských školách a ve víceméně rasově tolerantní britské společnosti.

Dnes nám k tomu poslal rasistický komentář jeden čtenář. Nepochopitelným způsobem spojil všechny Romy v Británii s útočníky z Duchcova. Je to odporný způsob myšlení. Zde je má odpověď:

Myslíte si, že když se někdo dopustí trestného činu, že je to barvou jeho kůže a můžou za to všichni ostatní lidé, kteří mají podobnou barvu kůže?

Pokud ano, jste tvrdý rasista.

Víte, mám kolegyni, která učí v Praze češtinu pro cizince. Jedním z jejích nejnadanějších žáků je pákistánský počítačový programátor. Protože je Asiat, vypadá samozřejmě jako Rom.

Říká: Ta země (Česko) je krásná, ale bez Čechů.

Potíž je, že se takhle chovají téměř bez rozdílu VŠICHNI Češi, s nimiž se dostane programátor do styku.

Ten intenzivní rasismus, s kterým se v ČR každodenně potkává, bych vám nepřál zažít. A mrzí mě, že si - právem - tento člověk po svých děsivých každodenních zážitcích v ČR - myslí o Češích jen to nejhorší.

Před několika lety byla na povinné stáži, aby se naučila plynně mluvit česky, jedna studentka bohemistky z Glasgow University. Byla to Britka, ale měla českou matku a pákistánského otce. Co během toho roku pobytu zažila v Čechách, bych vám taky nepřál zažít. Prostě ji považovali za Romku a byla terčem neuvěřitelného rasismu. Takového, s nímž se Romové, žijící v ČR, setkávají každodenně. Britové či jiní cizinci na to ovšem nejsou zvyklí a považují to za něco naprosto šokujícího.

Divím se, že Romové už nezahájili občanskou válku. Mají zřejmě obrovské množství tolerance a trpělivost s rasisty, jako jste vy.

Ale ona ta nádoba časem zřejmě přeteče.

0
10596

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2013