Začíná v českých médiích reflexe nad nemyslivými postoji pražských "intelektuálů"?

1. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Mnohokrát jsem v Britských listech poukazoval na to, jak nepochopitelná mi připadá iracionální podpora pražských "intelektuálů" pro neschopného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, který je i ve funkci místopředsedy vlády a ministra zahraničí ČR naprostou katastrofou, protože nic nedělá, přitom Česká republika potřebuje energickou a promyšlenou zahraniční politiku. Psal jsem opakovaně, že se mi nepodařilo získat od jediného stoupence Karla Schwarzenberga jediný racionální argument, proč tohoto člověka tak silně podporovali. Velmi podobná iracionální kampaň se v minulých dnech uskutečnila kolem váhání prezidenta Miloše Zemana nad jmenováním Martina Putny profesorem. Nepopírám, že si Pražský hrad v "aféře" kolem Martina Putny nepočínal zrovna profesionálně a kompetentně, nicméně zuřivá iracionální reakce známých pražských firem, nekriticky podporujících Martina Putnu, byla také velmi znepokojující.

Zajímavé mimochodem bylo, jak obrovský mediální humbuk na podporu Martina Putny se ve společnosti naprosto minul účinkem. Navzdory tomu, že pražská média dlouhé dny znovu systematicky nadávala Miloši Zemanovi a zesměšňovala ho, na názor veřejnosti na nového prezidenta to nemělo snad vůbec žádný vliv.

Kolikrát je nutno vytopit jeden dům...

2. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

...aby stát pochopil, že budování vodohospodářských děl o dostatečné kapacitě a průtoku či důsledná politika stavebních řízení v záplavových oblastech s ohledem na nárazové deště je jeho povinnost???

  • 1. stavební uzávěry v záplavových územích (výkup a stržení všech staveb, zákaz stavebních povolení)
  • 2. Povodňové plány a jejich důsledná realizace, zejména na vodních dílech (bez ohledu na rekreaci)
  • 3. náhrada pozemků a staveb v povodňových oblastech nepodnikajícím soukromým osobám pozemky a stavbami na účet státu

Tento povzdech jsem napsal na facebook 2. července 2011. Namísto ženijních praporů, které mohly být občanům tohoto státu užiteční, má armáda hejno Pandurů a žoldácké jednotky. Ženisty lidovecká ministryně Parkanová (dnes TOP09) zrušila jako nepotřebné. Bez jakéhokoliv protestu "hlídacích psů demokracie" - "novinářů".

A dodnes není stavební připravenost na klimatická rizika klíčovým bodem politického programu vládních stran, ani levicové opozice.

Z FACEBOOKU:

O paterčatech

2. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Na celém světě je zdokumentováno pouze 134 případů přirozeného početí paterčat. Dnes ráno se k nim přidala i jedna česká rodina. I zde přispěchal na pomoc stát, město i jednotliví občané, nabízejí finanční pomoc i hmotné dary. Pohlédněme však na diskusi. Pokud máte také pocit, že se zobrazuje pouze každý dvacátý příspěvek, vězte, že příčinou je smazání rasistických a nenávistných komentářů. Narozená paterčata jsou totiž Romové. Zkusí mi prosím někdo ještě jednou vysvětlit, že český anticiganismus je oprávněný, že jest pouze reakcí? Tady i na jiných zpravodajských serverech jsou stovky lidí, kteří nešetří nenávistí a urážkami k dětem, které jsou na světě jen několik hodin. Už teď je nálepkujeme jako budoucí zločince a vyvrhele, už teď je preventivně zatracujeme. Tyto děti se totiž jen kvůli své barvě kůže nerodí do stejného světa jako my. Rodí se do světa, který jim už teď dává najevo, že je nikdy nepřijme, že jejich barva pleti jest jakýmsi dědičným hříchem, z něhož se nevykoupí, ani kdyby celý život konaly jen dobro...

K TOMU: BBC News: Czech woman gives birth to country's first quintuplets"

India Today: Czech woman gives birth to five babies, all healthy

Emirates 24/7: 23-year old Czech gives birth to quintuplets

East African Standard: Czech mother, 23, gives birth to quintuplets

Daily Mirror (UK)Alexandra Kinova: Mum expecting quintuplets without using IVF at odds of 50 million to one

Huffington Post: Czech Republic's First Quintuplets Born To Alexandra Kinova And Antonin Kroscen In Prague (PHOTOS)

Shangai Daily: Prague welcomes birth of first quintuplets

Spiegel.de: Tschechien: "Super-Mama" bringt Fünflinge zur Welt

Kupodivu, nikde mimo ČR žádné rasové hodnocení... Řekl bych, že je podstatným selháním českých elit, že žádný z jejich příslušníků veřejně nevystoupí a neřekne, že tohle se prostě nedělá. (JČ)

Národní galerie III: Svatá Anežka pod čárou ponoru

2. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Nedá mi to krátce nepřipomenout, kterak chtěl Jiří Fajt v červnu 1999 kopat tunel přes protipovodňovou hráz z 19. století jako přístupovou cestu k Anežskému klášteru v lokalitě Na Františku - těsně u břehu Vltavy. A kterak zde tentýž Jiří Fajt umístil expozici středověkého umění. Právě teď se expozice (už po několikáté) ve spěchu balí a stěhuje do bezpečnější lokality. Kdyby se Fajtův tunelářský projekt uskutečnil, neodváželo by se nic. Nyní by bylo v Anežském klášteře 1,5 metrů vody. A to má Vltava kulminovat až zítra...

Istanbul: Turecké protesty zakořenily na hlavním náměstí, bezpečnostní jednotky se zatím stáhly

2. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

Demonstranti prohlašují, že zvítězili, Erdogan ale varuje, že se pomstí

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan čelí o tomto víkendu největším protestům proti jeho vládě za posledních 10 let. Části Istanbulu se proměnily ve válečnou zónu. Mzi pořádkovou policií a desetitisíci demonstranty docházelo v pátek k násilným střetům. Demonstranti byli rozhněváni brutálními zásahy policie proti pátečnímu ekologickému protestu.

Výbuch frustrace proti Erdoganově vládě se přes noc rozšířil do deseti dalších měst a stoupenci demonstrovali svou solidaritu také v Bostonu, v Londýně, v Barceloně a v Amsterodamu.

V sobotu večer se policie nakonec stála z Taksimského náměstí v Istanbulu, hlavního tamějšího náměstí. Pozdě v noci ze soboty na neděli tam oslavovaly tisíce osob.

Brutalita útoků turecké policie proti demonstrantům v pátek vyvolala po celém světě palcové titulky. Masové protesty tureckých občanů však hlavní turecké televizní okruhy vůbec nezaznamenaly a vládní tisk je taky ignoroval.

Je pozoruhodné, že se informacím o tureckých protestech víceméně vyhýbala i česká média. Český tisk přinesl jen okrajové informace až v sobotu odpoledne. Zatímco např. v britských médiích byly turecké protesty od pátku hlavní zprávou dne, v ČR tomu tak nebylo.

Co se děje v Istanbulu

2. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

V Istanbulu žiji deset měsíců a doposud jsem si nezvykla na nekonečné ceremoniály oslavující Ataturka, vlajky v oknech a zpěv národní hymny na počátku a konci pracovního týdne, píše pro Britské listy Kateřina Drápalová. V posledních týdnech se pocit ohrožení mezi Turky silně zesiloval. Vzpomínám si na oznámení v ankarském metru, které napomíná cestující, aby se chovali slušně a vyvarovali se jakéhokoliv fyzického kontaktu. Odpovědí na toto nové nařízení byl organizovaný happening občanů všech generací, kteří se přišli políbit. Policie okamžitě zasáhla a občany rozehnala. Recep Tayyip Erdogan, turecký premiér, odmítl Raki jako národní nápoj a začal propagoval mléčný Ayran. Krátce na to byl vyhlášený kompletní zákaz propagace alkoholických nápojů v médiích a samotný prodej byl časově omezen. Vezme-li člověk v potaz Tayyipův silně islamistický způsob vlády, není divu, že tato nařízení začala mezi lidmi šířit napětí. Poslední kapkou bylo rozhodnutí o vybudování nákupního centra na náměstí Taksim, kde se nyní nachází jedna z posledních zelených ploch v centru města.

Lidé všech generací se vydali do parku na piknik, hrát hry, číst knihy. Vše probíhalo v klidu a v dobré náladě. V noci část protestantů rozdělala stany a v parku přespala. V pět hodin ráno zasáhla policie plynovými bombami a vodními děly. Sociální sítě civilistů byly rázem zaplaceny videi, fotografiemi zachycující nepochopitelnou brutalitu policistů.

Turecké noviny hlásaly změnu trenéra fotbalového klubu, televizní stanice (kromě jedné) vysílaly telenovely a pěvecké soutěže. Přes čtyřicet tisíc lidé procházelo ulicemi za zpěvu národních písní a i tentokrát policie ukázala sílu plynu a vodních děl a demonstranty rozmísila do menších skupin a individuálně na ně střílela kapsle slzného plynu z bezprostřední blízkosti. Lidé se rozprchli do nejbližších budov a snažili se přivolat ambulanční vozy, které však policie cíleně odklonila a zabránila tak poskytnutí zdravotní péče zraněným.

Hotelový management, prodavači, číšníci z místních lokálů demonstranty ošetřila a ti se po krátké době snažili budovy opustit, nicméně policie mnohé vchody střežila a okamžitě začala pálit další dávky slzného plynu. V pozdních hodinách ozbrojená policie do budov vpadla s cílem protestanty pozatýkat. Hotelový management rychle zareagoval a většině protestujícím stihl poskytnout pokoje, kde se ukryli a přečkali noc. Od ranních hodin lidé opět demonstrují. Z nových fotografií a videí jde ovšem mráz po zádech. Centrum boje se přemístilo z Taksim do nedalekého Besiktas a podle twittů zúčastněných brutalita policie znatelně sílí a hovoří se o další smrtelné oběti. Ano, už jsem pochopila, proč Turci vyvěšují podobiznu Ataturka na své domy i auta. Nechť jeho myšlenky zvítězí!

Fotografie ZDE

Kateřina Drápalová píše o Turecku blog ZDE

V Turecku probíhají násilné demonstrace

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V Turecku už druhý den probíhají násilné střety mezi policií a demonstranty. Premiér Recep Tayyip Erdogan demonstranty označil za "zdivočelé extremisty".

V Istanbulu použila proti tisícům demonstrantů policie vodních děl a slzného plynu. Demonstrace se rozšířily v důsledku hněvu obyvatelstva způsobeném násilnou taktikou policie a proměnily se v širší protesty proti Erdoganovi, kterého mnozí obviňují, že se chová stále více jako autoritářský vládce.

Strana Národního hnutí (MHP) v sobotu uspořádala na Taksimském náměstí tiskovou konferenci, při níž požadovala, aby premiér odstoupil. Na Taksimském náměstí se ḱonaly protesty proti projektu postavit tam na historicky významném osmanském místě nákupní středisko. Erdogan zdůraznil, že nákupní středisko tam postaveno bude.

V sekularistických kruzích v Turecku roste hněv proti Erdoganově široce islámské vládě a proti samotnému Erdoganovi, který se prý chová v poslední době stále více autoritářsky.

Protesty se konaly i v jiných tureckých městech, včetně hlavního města Ankary. Turecká asociace lékařů uvedla, že při demonstracích už bylo zraněno téměř tisíc lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Narození paterčat v Česku vyvolalo další vlnu rasismu

2. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na internetových fórech českých novin bylo nutno velké množství čtenářských příspěvků kvůli rasismu vymazat. Zůstaly ještě takovéto (Novinky):

P.S: Můžete mi prosím někdo vysvětlit, proč se jim říká ČESKÁ paterčata? Děkuji.

...................

Maminka i tatínek jsou Češi a děti se narodily v Česku

XXX

To není argument. Maminka i tatínek jsou Romové a proto to mají být ROMSKÁ paterčata. Klidně mě umínusujte, ale mám podezření, že vám vůbec nevadí, že ty kofoly budete živit. V podstatě je živíte už teď. Kdo asi zaplatí za matku stovku denně za dvouměsíční pobyt v nemocnici?? Nejste doufám tak naivní, že si myslíte, že maminka sama.

Autoři rasistických výroků nemají absolutně žádný důvod útočit ani na rodinu, ani na narozené děti. Dokazuje to, že rodina i děti budou mít v ČR možná opravdu těžký život. (JČ)

FORBES: KALOUSEK NATRVALO ZNIČIL ČESKOU EKONOMIKU

Ohromující selhání programu škrtů české vlády

31. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Vím, že Česká republika nedělá v posledních letech na svět ekonomicky zrovna velký dojem a taky vím, že Češi mají pověst, že jsou v debatě, zda stimulovat ekonomiku investicemi, či provádět škrty, rozhodně na straně škrtů, avšak navzdory tomu, že jsem cynik, i já jsem byl ohromen neuvěřitelnou mírou jejich selhání. Ze statistik Eurostatu zjistíme, co se stalo s českým HDP od roku 2004, píše v americkém ekonomickém časopise Forbes komentátor Mark Adomanis (na stránkách časopisu Forbes je na tomto místě uveden graf).

Podnikání jako takové přestává fungovat

1. 6. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

Podnikatelé, a to nejen u nás ale i na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších zemích EU, vědomě porušují zákony a páchají podvody s DPH. Jak sami říkají, je to již jediná možnost, jak neumřít hlady a alespoň platit úroky z dluhů, které mají.

Výbor OSN proti mučení kritizoval Velkou Británii

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Výbor pro OSN doporučil Británii, aby zavedla 40 různých opatření

Britská vláda se stala terčem zuřivého útoku Výboru OSN proti mučení za to, že porušuje lidská práva. Výbor varuje, že Británie musí zavést čtyřicet různých opatření, aby přestala porušovat mezinárodní právo.

Výbor kritizoval, že Británie nepohnala k odpovědnosti osoby odpovědné za porušování lidských práv v takzvané válce proti terorismu a při týrání vězňů v Iráku, kontroverzní Zákon o spravedlnosti a bezpečnosti, který umožňuje vést soudní procesy tajně, nucenou deportaci žadatelů o azyl na Srí Lanku, kde se stali terčem teroru tamější vlády, a skutečnosti, že britská vláda neprovedla veřejné vyšetřování podílu britského státu na vraždě belfastského právníka Pata Finucana.

Výbor OSN proti mučení také ve své zprávě za léta 2011-12 podrobně kritizuje Českou republiku za to, že v četných případech porušuje mezinárodní právo v oblasti mučení.

Zpráva Výboru OSN proti mučení je ZDE
zpráva o České republice začíná na str. 133

Konzervativní poslanec si nechal zaplatit za lobbování v parlamentě

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanec Patrick Mercer se dohodl, že poskytne svou bezpečnostní průkazku pro vstup do Dolní sněmovny falešné firmě, která mu zaplatila 4000 liber (120 000 Kč), aby v jejím zájmu přednesl v parlamentě lobbistickou interpelaci.

Investigativní pořad Panorama televize BBC ve spolupráci s konzervativním deníkem Daily Telegraph vytvořily falešnou firmu jménem Alistair Andrews Communications, která předstírala, že zastupuje zájmy podnikatelů na ostrově Fidži a že lobbuje za to, aby byl ostrov Fidži přijat do Britského společenství národů. Členství Fidži v Britském společenství národů bylo r. 2009 suspendováno pro tamější porušování lidských práv a absenci demokracie.

Investigativní pořad Panorama zveřejnil videozáběry, na nichž poslanec Mercer říká: "Obyčejně za takovéto služby neúčtuju příliš mnoho peněz. Normálně tak 500 liber za půl dne, takže tisíc liber za den."

Pořad Panoráma uvedl, že zaplatil poslanci Mercerovi 4000 liber za práci během dvou dnů měsíčně na dva měsíce, a že Mercer peníze nedeklaroval parlamentním úřadům.

Podle předpisů britského parlamentu musejí poslanci veřejně deklarovat všechny přijmy, které dostávají mimo svůj poslanecký plat, ale za některé činnosti vůbec nesmějí přijímat peníze. Například nesmí být poslanec placen vnějšími zájmy za interpelaci, za rezoluci, za návrh zákona, za zákonnou změnu, anebo za lobbování poslanců či ministrů, aby přijali nový zákon nebo zákon změnili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řízněme do toho! / Rozetněme to!

1. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

...hrd zmrd skrz smrt
zmrd hrdla řezů pařez
vlasti má, všemi mastmi mazaná!
německá vlasti, hajmát jediná
i v dědictví mi stanná
hej, od Šumavy k Tatrám
nesu, nesu játra...
František Dryje: Vlastenecká (Ze sbírky Ach!)

Bez ohledu na to, jaké konkrétní pohádky o dějinách Abendlanďané v daný okamžik sami sobě zrovna vyprávějí, jejich tvořivost a fantazie jsou vždy převelice bídné a omezené dosavadní tradicí. Každý příběh, ať už náboženský nebo "ateisticky" historiosofický, je tedy vždy schematizován podle jednoho ze tří archetypálních modelů. Nejstarší z nich představuje Augustinova konstrukce dějin spásy zcela oddělených od relativně bezvýznamných světských dějin. Cokoliv se ve světě podléhajícím postupnému úpadku přihodí, nedává Augustinovi samo o sobě žádný smysl, protože ten skutečný čas, kde se teprve dozvíme proč a jak, začne až poté, co tento svět - jakási nutná mezera mezi dvěma rajskými stavy - skončí. Kdy přitom skončí, to není naše věc a už vůbec ne naše práce. Další ve frontě na vzorové historické narativní schéma je Gioacchino da Fiore - tedy jeho chiliastická představa o tisícileté vládě Ducha Svatého, která nastoupí po aktuálním Věku syna, jenž zase následoval po starozákonním Věku otce. Světské dějiny jsou zde naopak mimořádně zvýznamněny, jenomže předpokladem toho, aby nabyly plně své potenciality, je zásadní a náhlý dějinný převrat. Zde se otvírá prostor i pro variantní představu, že se má lidskými silami takovému převratu napomoci, pokud nepřichází sám a automaticky, což je mnohem častější verze; neboť jen a jen převrat prý otevře cestu ke zlepšení. (Že by mohl ve skutečnosti otevřít i cestu k výraznému zhoršení, s tím se jaksi vůbec nepočítá.) Konečně třetí je relativně jednoduchá a krotká kantovská představa postupného uskutečňování transcendentní normy v dějinách, která v této krizové době pro svou naprostou neradikálnost zůstává v oběhu snad jen mezi zbylou vrstvičkou humanistů z vyšší střední třídy.

Nešpiňte mrtvého, křesťane Bendo

31. 5. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 3 minuty

V pořadu ČT Události a komentáře vysílaném dne 29. května tohoto roku tvrdil poslanec Marek Benda, že výši finančního odškodnění, která je součástí zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, údajně vypočítal již ministr Pavel Dostál. Protože bývalý ministr kultury Pavel Dostál se tomuto nepravdivému tvrzení již nemůže bránit, požádala jsem o vyjádření RNDr. Janu Řepovou, která pracovala na Ministerstvu kultury jako ředitelka církevního odboru v době, kdy ministrem byl P. Dostál. Její doslovnou odpověď uvádím níže:

Konkurz, nebo jmenování....?

1. 6. 2013 / Jiří David

čas čtení 4 minuty

Uměleckohistorická společnost formulovala otevřený dopis Ministryni kultury Aleně Hanákové, ve kterém žádá, aby byl nový ředitel vybrán na základě konkurzu, jehož součástí bude mimo jiné zveřejnění jmen kandidátů, zveřejnění složení výběrové komise a zveřejnění projektů jednotlivých kandidátů. To je jistě ve své podstatě srozumitelný krok a měl by svou logiku, kdyby...

Kdyby se zdejším konkursním řízení a především sestavování jejich komisí a následně jejích výsledkům dalo věřit.

Národní galerie II.: vysoká hra PPF nejen o Karla Srpa

30. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 18 minut

Asi čtrnáct dní před odvoláním Vladimíra Rösela z postu generálního ředitele Národní galerie mi jedna dávná kamarádka, která měla vždy zálibu v „lepší“ společnosti, vyprávěla o zábavné prohlídce Muchovy Slovanské epopeje ve Veletržním paláci jen pro zvané. Prý tam byla opravdu vybraná společnost a nejzábavnější na věci bylo, že Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy, musela bezmocně přihlížet dlouhé přednášce kurátora Karla Srpa, kterého se jen obtížně dokázala zbavit o pouhé tři měsíce dřív. Tehdy jsem tu informaci pustil jedním uchem dovnitř a druhým ven. Po odvolání Vladimíra Rösela mi celá věc začala vrtat hlavou. Neuniklo mi totiž, že že údajným organizátorem celé akce byl Jan Třeštík. To mi vzhledem k odborné pověsti tohoto pořadatele spektakulárních výstav bez odborného významu připadalo podivné. A tak jsem začal pátrat po podrobnostech. Skutečnost překonala veškerá očekávání.

Kdo hloubí příkopy mezi většinou a Romy?

31. 5. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Současný mluvčí ProAltu Ondřej Lánský publikoval už téměř před dvěma lety v Deníku Referendum článek s titulkem Kdo zneužívá sociální dávky? Text je jednak skvělým popisem systému výplaty sociálních dávek (od doby, kdy článek vyšel, byly ovšem některé zrušeny či omezeny), jednak dokládá, že sociální dávky jsou vypláceny podle jasně stanovených pravidel, která nikoho nezvýhodňují.

Mnozí Češi jsou skutečně tvrdí rasisti

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Viz komentáře k článku, kde polovina reakcí čtenářů odsuzuje ještě nenarozené děti jako kriminálníky, píše P. Koza.

ZNOVU: Lidi uvědomujete si, jak obtížné je pro lidi s tmavou kůží mezi vámi rasisty v takovéto hysterii žít? (JČ)

Iveta, krátký film o romské rodině žijící v Glasgow

1. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Krátký studentský film Dominiky Švecové, natočený v rámci studia dokumentaristiky na Edinburgh College of Art. Byl vybrán pro prestižní soutěž krátkých filmů na Mezinárodním edinburském filmovém festivalu v roce 2009.

Nový film Dominiky Švecové Poslání: Zápas víry ve víru současné doby, o stárnoucích jeptiškách bojujících s postkomunismem, žijících na štěkeňském zámku, se bude vysílat v České televizi (ČT 2) v neděli 9. června v 15.55. Další informace ZDE

Jak řešit tzv. "romský problém"

31. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Opět přicházejí četné maily o tom, jak jsou mé názory na rasismus v České republice "divné" a jak "nám Čechům nikdo nemůže porozumět, kdo tady nežije" a "kdyby Čulík musel žít v sousedství s Romy, mluvil by jinak."

Opravdu znepokojující je, že soudě podle těchto mailů, mnozí lidé jsou ohledně "zločineckých Romů" ve skutečné hysterii a zmatku. Takhle to nejde.

Velmi jsem ocenil, když před asi deseti dny zabili dva mladíci v Londýně vojáka "na protest proti vraždění žen a dětí, které britští vojáci páchají v zemích, jako je Afghánistán", britská média ve veškerém zpravodajství upozorňovala, že nelze ze zločinu obviňovat islám jako celek. Britský premiér Cameron se v médiích vyjádřil, že vražda v Londýně byla "urážkou islámu", vraždu v médiích odsoudily četné islámské organizace a reportéři opakovaně zdůrazňovali, že je nepřípustné obviňovat ze zločinu všechny muslimy. V případě duchcovského útoku se stal v českých médiích přesný opak. Kolektivní vina se rasisticky rozšířila mediální hysterií na všechny Romy, kteří s tím nemají nic společného.

Upozorňuji, že řešení asociálních a kriminálních problémů není zas tak složité. Většina evropských států, spíš na Západě kontinentu, se s tím vypořádává víceméně bez problémů. Je to všechno spojeno s tím, do jaké míry jsou efektivní státní struktury.

Všude žijí asociální občané, v jejichž sousedství je obtížné žit. V jiných zemích než Česko ovšem toto chování policie trestá. Vy si myslíte, že by Romové v Británii mohli obtěžovat sousedy do noci hlučnou hudbou? Policie by to zatrhla velmi rychle. (Ten problém se ovšem netýká jen Romů. Kdo bydlí na pražském Starém Městě, ví, že je naprosto bezpředmětné stěžovat si na hlučnou hudbu, kterou tam do noci do ulic vysílají místní lokály. Úřady jsou i v tomto případě v podstatě neúčinné. Problémem je v Česku prostě neefektivnost státní správy. Tu zneužívají kriminálníci nejrůznějšího etnického původu, běloši i Romové. Kdyby v Británii vyhrávala restaurace po 10. hodině večer, komunální úřad jí okamžitě odebere licenci a je konec.)

Samozřejmě už nám píší čtenáři a vysvětlují, proč zasahovat policejně proti asociálním jedincům "nejde", že na to "nejsou lidi". Kupodivu, v jiných zemích to jde...

Jednoduše: Asociální a kriminální chování je nutno přísně trestat, ovšem na individuální bázi. Je absolutně nepřípustné, když se někdo dopustí nějakého trestného činu, značkovat to etnicky a přenášet vinu na celou komunitu. To vytváří ve společnosti rasismus, a bariéry mezi etniky, a samozřejmě ten rasismus pak menší komunita opětuje. Tudy cesta opravdu nevede.

Underclass (asociální, nevzdělané a deprivované společenské vrstvy) existují všude v Evropě. Je to problém, na nějž ovšem stát musí vydávat finance. Například v Británii se problémy s asociálními občany, jichž tak existuje obrovské množství (není to omezené etnicky) řeší přísnou legislativou (tresty za asociální chování), zároveň dohledem od sociálních pracovníků na to například, jak se rodiče starají o děti, a přísnou politiku cukru a biče - tresty, když se rodiče chovají asociálně, pobídky, když se chovají slušně.

Má-li být problém s asociálními občany v Česku někdy vyřešen, je nutno, aby občanstvo od politiků vyžadovalo přísnou a efektivní NERASISTICKOU politiku v tomto smyslu. Tedy řešení kriminálních a asociálních problémů na INDIVIDUÁLNÍ bázi.

Nečinnost policie a sociálních pracovníků a zároveň vytváření etnických předsudků vůči celé společenské skupiny a rozdělování společnosti na "nás Čechy" a "nelidské zločince", které jsou zosobněním jinakosti, je naprostou cestou do pekla a skutečně to nakonec povede k občanské válce.

Neuvěřitelná vlna rasismu v České republice

31. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Někteří čtenáři nás maily ujišťují, že Češi "vůbec nejsou rasisti", zároveň jedním dechem nadávají Romům. Jakýkoliv poukaz na přítomnost rasismu v České republice vždycky vyvolal řadu rasistických reakcí, ale v současnosti je ta vlna opravdu obrovská. Je zjevné, že jak se krize prohlubuje, tvrdý rasismus v české společnosti sílí. V minulosti tomu tak ovšem nebývalo. Je to velmi alarmující a ukazuje to, jak zřejmě malý rozdíl je dnes mezi situací v České republice a v takovém Maďarsku, kde sílí voličská podpora pro rasistickou, extremistickou stranu Jobbik.

Nedokážu si vůbec představit, jak Romové v České republice dokáží v této atmosféře přežít...

Níže je výběr několika pozoruhodných reakcí.

Četné se samozřejmě neustále opakují: Mýty o tom, jak Romové dostávají milionové dávky, zatímco "bílí Češi strádají", atd...

Český parazitolog: Problémy s Romy jsou dány jejich špatnými geny

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Osobně jsem přesvědčen, že genetický a kulturně-historický původ kriminálního nebo asociálního chování velké části Romů patří mezi hlavní příčiny problému.

Vražda v Londýně byla naplněním islámu a přímého odkazu Mohammeda tak, jak to stojí v základních textech islámu a je následováním Mohammedova příkladu, píše RNDr. Jindřich Chmelař, Ph.D., který pracuje na jedné klinice v Drážďanech.

Bando pseudohumanistů!!

31. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

(V Česku vůbec není rasismus... :) JČ)

Dobrý den Vážená redakce,

když jsem pár let nazpět objevil tyto stránky, objevil jsem spolu s nimi i spoustu zajímavých článků a informací v nich obsažených, které mi ukázaly zcela nový úhel pohledu na některá témata, a to mnohdy zcela "eye-opening" způsobem. Ale to co tu předvádí vaše banda pseudohumanistů, která nadává lidem, kteří chodí českými ulicemi do omezených vyholených rasistických opic s komplexemi. Mě natolik uráží, že s definitivní platností tyhle vaše blité listy už navštěvovat nehodlám.

Ale Vy jistě o lidi jako já, co při pohledu na uřvanou smradlavou cigánskou rodinu (s tunou spratků), co na sebe (pro svou hádku si ani nevšimnou kolemjdoucích) sprostě řvou (toto pondělí prosím, po vystoupení z vlaku), musí s naprostým opovržením a zhnusením odvracet zrak i sluch, stejně nemůžete ani stát, viďte? Tak těmto potřebným rozdejte tablety, i když je již pravděpodobně mají a nainstalujte jim rss čtečku, ať jim nic neuteče. Podejte si ruce s romea.cz blábolem.

Sbohem (jo a jsem ateista, takže asi jen....Nazdar)

Romové "by měli zabíjet zločince ve vlastních řadách"

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pro Romy by bylo nejlepší, kdyby těžké zločince ze svých vlastních řad zabíjeli. Většina Čechů by vraždu zločinců, jako je Nikolas Bady (znásilnění a pokus o vraždu v Krupce), brala ze strany romské komunity, jako vstřícný krok. A je obecně známou skutečností, že vraždy uvnitř takto uzavřené komunity nelze obvykle vyšetřit, jako vraždu. Ostatně, Romové minimálně v Ostravě svůj vlastní komunitní soud mají, jeho zasedání bylo zachyceno v dokumentu ČT. Policie a státní zastupitelství proti takovému soudu, pokud vím, též nepodnikají žádné kroky, píše čtenář Václav David.

(!)

Čulíku, spáchejte sebevraždu

31. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku,

to, jaké předvádíte na blistech nenávistné výlevy vůči Čechům, nad nimiž se povyšujete, překračuje všechny meze.

Věděl jsem, že jste zhloupnutý z multikulturalistické propagandy z Glasgow a že není cesty zpět, že si každou kritiku své hlouposti zaškatulkujete jako náš stalinismus nebo naši xenofobii.

Ale to, co předvádíte teď? Když tak strašně nenávidíte lidi, vyřešte to sebevraždou, každému se uleví, doporučuje Petr Mareš.

Reakce ČHV na vyjádření ministra spravedlnosti "Fakta o kauze Torubarov"

31. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Vyjádření ministerstva spravedlnosti ze dne 29. 5. 2013 považujeme minimálně v následujících bodech za nesprávné a zavádějící. 1) Z vyjádření ministerstva spravedlnosti vyplývá, že pokud soudy rozhodly o přípustnosti vydání, ministr nemůže rozhodnout jinak, než že vydání povolí. To ovšem není pravda. Extradiční řízení se skládá z řízení před soudem a před ministerstvem spravedlnosti. Jedná se o dvě řízení, která jsou na sobě závislá jen do té míry, že pokud soud vysloví, že vydání je nepřípustné, ministr vydání nesmí povolit. Nicméně pokud soud přípustnost vysloví, ministr může rozhodnout tak, že vydání nepovolí. Vyjádření ministra spravedlnosti, že nemohl rozhodnout jinak, že by jednal proti rozhodnutím soudů (viz např. vyjádření v uvedené reportáži), jsou proto nepravdivá a znějí alibisticky.

Demonstranti z hnutí Blockupy blokují frankfurtské sídlo ECB

31. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisíce demonstrantů z protikapitalistického hnutí Blockupy odřízlo zaměstancům Evropské centrální banky ve Frankfurtu přístup do budovy na protest proti způsobu, jakým evropské instituce reagují na ekonomickou krizi. Blokádu se snaží prolomit zásah policejních těžkooděnců.

Kdy se justici (ne)věří...

31. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 8 minut

Pokud nastane stav, kdy člověk přestává věřit ve fungování justice a kdy se odmítá podvolit jejím výrokům, je situace více než vážná. Zvláště, když se tento stav netýká jednotlivce, ale celé časti populace.

Má-li společnost fungovat, potřebuje systém, kdy občan po vyčerpání všech možných legálních prostředků přijme finální rozhodnutí soudu, třebaže pro něho neskončí příznivě. Aby toto bylo možné, je zapotřebí, aby soudy měly autoritu. Aby jejich postup byl všem srozumitelný -- a především, aby platil univerzálně. Aby jedni nemohli mít pocit, že je nadržováno druhým, aby v případě stejné skutkové podstaty neodcházeli dva srovnatelní (myšleno např. věkově, u mladistvých je jiná trestní sazba) pachatelé s různě vysokými tresty. Aby se nestávalo pravidlem, že někteří lidé na svou víru ve spravedlnost rezignují, protože nabudou pocitu, že se nikdy žádné spravedlnosti dovolat nemohou.

Má-li ve společnosti nastat konsensus, není možné, aby se její část cítila odsunuta na okraj, aby se cítila být bezprávná, aby v sobě živila pocit křivdy, který bude bobtnat a přetavovat se v systematickou nenávist.

Rovní a rovnější?

31. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Že je situace v naší republice velmi vážná, alespoň pro nízkopříjmové a střední vrstvy je všeobecně známé.Taktéž je známé, že nějaká solidarita v této republice neexistuje. A co se týče tělesně postižených a mladých rodin je to katastrofa. Přitom, jak vyplývá z denního tisku, po nástupu k moci pana Klause bylo z důchodového účtu odčerpáno 330 miliard Kč. Tyto dneska velmi schází a tak důchodci dostanou přidáno 100 Kč a soudci a politici 6 000 Kč. A já se ptám, kde je tu rovnost před zákonen, na základě čeho jsou tyto vrstvy takhle diskriminované. Kde jsou ustanovení Listiny základních práv a svobod. Všichni i naši politici se ohání dodržováním lidských práv, podle mých zkušeností by si v první řadě měli zamést před vlastním prahem, píše Jan Posolda.

Měnící se paradigma v biomedicíně

31. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Podle časopisu Science (článek "Rare Cancer Successes Spawn "Exceptional" Research Efforts" ve vydání z 19.4.) mění americký Ústav pro rakovinu (NCI) pohled na výsledky klinických testů, pokud jde o výjimečné případy lidí, které vyléčila nějaká experimentální látka z onkologického onemocnění. Základní smysl klinických testů spočívá v tom, ověřit bezpečnost a účinnost dané chemikálie na velkém počtu osob. Jestliže ze stovek osob postižených nějakou nemocí se v klinickém testu uzdraví pouze jedna, nemělo to až dosud žádný zvláštní význam: klinický test proběhl negativně a je konec. V případě smrtelných rakovin má však nyní být upřena pozornost právě na těch pár případů, které byly danou experimentální látkou vyléčeny, aby bylo možno pochopit, proč na ně zabrala a na většinu nikoli. Je to další příklad toho, že v biomedicíně dochází pod tlakem neúspěchů k paradigmatickým posunům. Dát si za cíl pochopit, proč nějaká látka funguje u nějakého pacienta, zatímco u jiných nikoli, znamená vzít vážně realitu nemoci na úkor jejích laboratorních modelů.

Desatero abonenta o zcela mimořádném baletu v Opeře Praha

31. 5. 2013 / Ivo V. Fencl

čas čtení 36 minut

Dvě lidsko-polo-božské osobnosti jako komety prolétly za dva dny jakoby náhodou českým baletním nebem a vyvolaly nadšení a zanechaly v nás rozpaky i u etablovaných a dobře zaplacených novinářek-kritiček známých svojí přísností? Proč? Čekal jsem, že od nich dozvím něco víc, než jsou pajány se seznamy hostování obou umělců ve světových operně-baletních DOMECH ABSOLUTNÍHO ŽIVÉHO UMĚNÍ. Jakás reklama na neobvyklou událost byla, ale sláva a ocenění a kritika následující? První dvě pobrala primabalerína Velkého moskevského divadla zaplavená tsunami kytic hned po prvním vystoupení 15. května 2013 večer. Řada diváků, a mezi nimi i já, jsme za tu slast pak museli čekat na poslední noční rychlík ve 23:40 na český Západ, protože ajznpoňáci nás odřízli od večerních programů v 19:00 v "epicentru" české kultury, ač obráceně -- na Hradec Králové -- rychlík jezdí každou hodinu, ale já už tam nebydlím... Přesto nelituji svojí eskapády. Jakmile Světlana Zacharová vstoupila na jeviště -- ještě neudělala ani svůj první krok a skok a rotaci -- už spustilo přízemí nadšené ovace. To je ve zdejší Opeře Praha neobvyklé. V hledišti bylo hodně krajanů z obou fandících národností -- Rusů i Němců. S jedním Rusem jsem se krátce dal do řeči nad jeho mapou Prahy v předprodeji do Opery. Nikdo se s ním nechtěl rusky bavit. Koupil poslední lístek, a potřeboval dále znát všechna významná místa, kde se v těch dnech v Praze hraje jen klasická hudba, balet a opera. To mi bylo sympatické. Byl u nás sám na trase Moskva -- Milán -- Vídeň -- Praha a dál do Německa -- hlavně, jak mi řekl, za baletem. Z úhlu zdejší většinové populace podivín a z mého zájmu válečný veterán... Jeho Madame jej pustila. Raději se ruská kačenka cachtá v teplém moři kdesi na jihu... "Na Světlanu jsem přijel k vám až do Prahy, u nás v Moskvě bych na ni lístek nesehnal ani náhodou", několikrát důrazně opakoval s peprným komentářem...

Co kardinál Tomášek neřekl

31. 5. 2013

čas čtení 6 minut

Pan Jiří Baťa reagoval na rozhlasovou glosu Dominika Duky článkem. Pan Baťa má samozřejmě na pochybnosti o morálním kreditu církve či pana kardinála Duky právo. Pokud ale chce pan Baťa osočovat současného kardinála ze "znevěrohodňování, či zpochybňování prohlášení kardinála Tomáška", tedy předchůdce kardinála Duky na svatovojtěšském stolci, měl by mít k dispozici daleko serióznější argument, než jen nedoložitelný výrok ("To je poslední nárok, který církev vznáší"), který poslední dva roky v různých variantách koluje po internetu, píše Josef Nerušil.

Praha hledá největší cyklistickou absurditu

31. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Auto*Matu

Cyklostezka ukončená uprostřed silnice, nesmyslné značení nebo třeba nucení jezdce k porušování dopravních předpisů. To je velmi stručný popis dopravních absurdit, které do soutěže o Dopravní absurditu zasílají účastníci soutěže Do práce na kole. Soutěž ukazuje, že nesmyslných dopravních značení je v hlavním městě přehršel. Ale která zvítězí?

Radní dostávají zavádějící informace o spokojenosti se změnami v pražské veřejné dopravě!

31. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva občanských sdružení Klub K2, Vraťte nám jedenáctku, Pražské matky, Cibulka a iniciativy Auto*Mat

Sotva se Pražané oklepali z radikálních změn ve veřejné dopravě, již si na ně ROPID opět brousí zuby. Hlavní město Praha totiž zamýšlí provést další změny, Rada hlavního města, která změny schvaluje, je však mystifikována falešnými informacemi!

Jak lvové v kleci jatí...

30. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

"Podmínkou fungování demokracie je, aby vítězové a poražení v soutěži o právo rozhodovat jménem celé společnosti byli jen marginálními vítězi a marginálními poraženými", píše mj. Václav Bělohradský v Právu (Miloš Zeman -- návod k použití, 28. 5. 2013). A dodává: "Jinak řečeno: aby vítězství jedné či druhé strany vedlo jen k okrajovým a návratným změnám, které nevyvolají vypovězení loajality poražených voličů k celku systému. Například zvýšení daní ano, vyvlastnění ne, abychom si rozuměli."

Čeho jiného jsme ale v naší společnosti v posledních letech svědky, než vypovězení loajality části společnosti k systému? Nepodnikla snad vláda Petra Nečase kroky, které výrazně zasáhly do života některých občanů, a které jsou buď nevratnými či jen obtížně upravitelnými?

Ono to bude s rasismem v ČR velmi podobné situaci v Maďarsku

29. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Lidi jsou za to, co dělají, odpovědni INDIVIDUÁLNĚ. Rasismus je neférové přenášení činu nějakého jednotlivce na celou etnickou skupinu.

Jen se zatím ještě nezformovala žádná strana Jobbik, ale na násilné rasistické demonstrace už chodí stovky občanů. V Duchcově se pokusil dav lynčovat tamější Romy, protože se někteří dopustili fyzického útoku (ale jiní Romové jim v tom zase bránili).

Nedávno jsme v Britských listech publikovali informaci o tom, jak prospívají čeští a slovenští Romové v britských školách a ve víceméně rasově tolerantní britské společnosti.

Dnes nám k tomu poslal rasistický komentář jeden čtenář. Nepochopitelným způsobem spojil všechny Romy v Británii s útočníky z Duchcova. Je to odporný způsob myšlení. Zde je má odpověď:

Myslíte si, že když se někdo dopustí trestného činu, že je to barvou jeho kůže a můžou za to všichni ostatní lidé, kteří mají podobnou barvu kůže?

Pokud ano, jste tvrdý rasista.

Víte, mám kolegyni, která učí v Praze češtinu pro cizince. Jedním z jejích nejnadanějších žáků je pákistánský počítačový programátor. Protože je Asiat, vypadá samozřejmě jako Rom.

Říká: Ta země (Česko) je krásná, ale bez Čechů.

Potíž je, že se takhle chovají téměř bez rozdílu VŠICHNI Češi, s nimiž se dostane programátor do styku.

Ten intenzivní rasismus, s kterým se v ČR každodenně potkává, bych vám nepřál zažít. A mrzí mě, že si - právem - tento člověk po svých děsivých každodenních zážitcích v ČR - myslí o Češích jen to nejhorší.

Před několika lety byla na povinné stáži, aby se naučila plynně mluvit česky, jedna studentka bohemistky z Glasgow University. Byla to Britka, ale měla českou matku a pákistánského otce. Co během toho roku pobytu zažila v Čechách, bych vám taky nepřál zažít. Prostě ji považovali za Romku a byla terčem neuvěřitelného rasismu. Takového, s nímž se Romové, žijící v ČR, setkávají každodenně. Britové či jiní cizinci na to ovšem nejsou zvyklí a považují to za něco naprosto šokujícího.

Divím se, že Romové už nezahájili občanskou válku. Mají zřejmě obrovské množství tolerance a trpělivost s rasisty, jako jste vy.

Ale ona ta nádoba časem zřejmě přeteče.

Jste rasistická bestie

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pane Čulíku, je neuvěřitelné jaká jste rasistická bestie. Vaše nehorázná drzost vyhrožovat nám (Čechům/ Evropanům) násilím je do nebe volající. Myslím si že by se na vás měli zaměřit odborníci na extrémismus.

pěkný den vám přát nebudu

Oldřich Mikulecký

Názor

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nechcete se už jít s těmi žvásty o rasismu vysrat? Ty Asiaty sem nikdo nezval, tak nevím, proč sem lezou, když je to tu tak hrozné, míní doc. Ing. Milan Javůrek, CSc. z Univerzity Pardubice.

V Duchcově se konala pokojná demonstrace a nedošlo k rasismu

30. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V Duchcově proběhla pokojná demonstrace občanů Duchcova. Možná nebudete věřit, ale přišlo demonstrovat i několik slušných Romů. Po její skončení se převážně mladí lidé chtěli projít problémovou čtvrtí (kde mimo jiné žije i několik slušných neromských rodin). Policie se jim v tom pokusila razantně zabránit.

Občané v Duchcově žijí vedle Romů desítky let. Toto soužití že by bylo ideální, ale v podstatě šlo o tichou toleranci (drobné krádeže a bordel v "jejich" části města se dá ještě zkousnout). Ale po návratu jedné rodiny Romů z Anglie tato rodina začala nejenom krást ale i fyzicky napadat pouze neromské občany Duchcova za půvabně mlčenlivého přihlížení městské policie, která má (jak ironické) kousek od jejich domu policejní služebnu s kamerovým systémem.

Jak málo chybí k vraždění

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

chtěl bych Vám poděkovat za Váši odvahu a způsob se kterým přistupujete k otázce rasismu v České Republice na Britských listech, píše Tomáš Cirhan. Musím s Vámi v mnohem souhlasit, už pět let studují ve Skotsku (University of Aberdeen) a proto mohu také souhlasit, že způsob myšlení řady Čechů ohledně menšin je nepochopitelný pro kohokoliv žijícího mimo území ČR, zvláštně pro Brity, zvyklé na život v multikulturní společnosti.

Až je všechny vyženete, na koho budete nadávat?

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

"Nechcete se už jít s těmi žvásty o rasismu vysrat? Ty Asiaty sem nikdo nezval, tak nevím, proč sem lezou, když je to tu tak hrozné, míní M. Javůrek (mailto:Milan.Javurek@upce.cz)."

Ne nechceme. Dokud budou existovat lidé jako vy, nemůžeme píše čtenář, který se podepsal jako J.C. Crikey. Lidé, kteří si své komplexy léčí ponižováním ostatních. Lidé, kteří vnímají odlišnost jako hrozbu. Stejně jako vy nemůžete za to, že jste se přinarodil do bílé, omezené a rasistické rodiny, Romové nemohou za to, že jsou Romy. Co bude, až všechny menšiny vyhostíte či povraždíte? Na kom si pak budete léčit své ego? Na postižených, starých, tlustých či kulhavých? Na svých rodičích, ženách a dětech? Co tyto skupiny obyvatel spojuje? Ano, jsou bezbranné a vždy v nevýhodě vůči bandě vyholených primátů, nadopovaných pivem. Až je všechny vyženete, kdo vám prodá v neděli večer pivo, kdo vám postaví domy za babku, zamete ulice? Na koho budete nadávat? Jak budete vědět, že vy jste ti civilizovaní a vyspělí, jediní povolaní obyvatelé střední Evropy, když vám bude chybět antagonista - líný a špinavý cikán? Co když jednou bude"těch jiných" víc a vy se stanete bledokoží menšinou? Uzavřete se do ostře hlídaných komunit jako v JAR? Jak budete hlídat čistotu rasy?

Host do domu, Bůh do domu

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

K příspěvku p. M. Javůrka v BL ze dne 30.5.2013 pod názvem ""Názor".

Pane Javůrku, POKUD si pustím někoho do bytu, aniž by onen použil násilí nebo triku a přidělím mu tak DOBROVOLNĚ roli hosta, musím se k němu tak rovněž, pokud toho nezneužívá, chovat.Tedy POKUD PATŘÍM do civilizačního okruhu kam patří dnes ČR a kde, za našich předků, viselo na vstupních futrech "Host do domu, Bůh do domu", píše Karel Kmoch. Prostě civilizace! Nepřidělím mu postel ve sklepě,nepředložím mu stravu pro psa ani se nebudu chovat jako buran a okukovat jej ze všech stran a nasazovat na něj jenom proto, že má jinou pigmentaci, odlišně posazený oči nebo mluví jiným jazykem. POKUD toho schopen nejsem, do bytu jej nevpustím. POKUD tak budu činit, mohu doufat, že se tak ke mně bude chovat i můj host až k němu přijdu na návštěvu. Pokud se tak chovat nebudu, zřejmě mně nepozve a dá přednost někomu jinému. A jsou i tací, kteří by mně rovnou poslali, po svých předešlých zkušenostech, "se jít vy---t". A bohužel, třeba i moje děti. PS:Doporučuji Vám shlédnout film "Hořící Mississipi" s G.Hackmanem,1988.

S každým kromě Cikánů se dá vyjít po dobrém

30. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

píše František Váňa, který se označil jako "běloch":

Pane Čulíku !

Až dosud jsem si vážil toho co děláte s BL, ale po přečtení Vaší "odpovědi" jsem doslova v šoku. Jak můžete, jak si dovolujete...Nic nevíte ! .. Až budete žít aspoň nějaký čas na cikánském sídlišti v Čechách, pak se vyjádřete, jinak jsou to kecy, navíc zavánějící naváděním cikánů k násilí na lidech ( jinak už to vážně nedokážu napsat ). Po chodníku téměř nechodíme, protože ten mají obsazený cikáni, když kolem nich už musíme projít, pokaždé si vyslechneme spoustu nadávek, občas nějaké to šťouchnutí atd...Všude bordel, hovna, napliváno... V podstatě se plížíme, abychom nějaké cikány nevyprovokovali.. Synovci zlomili ruku, menší děti okrádají, není možno vyjít před dům s nějakou hračkou, seberou i zmrzlinu... Neexistuje poslat po dítěti do školy třeba 50 Kč, nikdy je nedonese...

"Situace je daleko horší"

30. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Tato čtenářská reakce je varovnou ukázkou, jak extremistické postoje může plodit frustrace z nynější krize v České republice. Podobnost argumentaci maďarské extremistické strany Jobbik je čistě náhodná... (JČ)

Národ je ožebračován a urážen na každém kroku sionistickou bandou, ovládající policii, st. zastupitelství, soudy parlament a vládu. Ta si dnes už vytváří i zákony na míru a v zemi si dělá co chce. Je jen otázkou času, kdy těch pár policajtů ten tisícihlavý dav neudrží na uzdě a pak si ulice udělá pořádek po svém. Je přeci nemyslitelné, aby celý národ živořil na hranici bídy a grupa cikánů, pocházející z valné části ze Slovenska a zemí sousedících s ním, terorizovala nepřetržitě Čechy v jejich vlastním státě a ještě odčerpávala ze státního rozpočtu dvacet miliard korun ročně, píše V. Jetmar.

Otevřený dopis ústavním soudcům k církevním restitucím

30. 5. 2013 / Viktor Vereš

čas čtení 1 minuta

Vážený soudci Ústavního soudu, důvodů pro zrušení tohoto ničím nepodloženého a neověřeného transferu stamiliard Vatikánu a zkorumpovaným komplicům i z řad politiků je mnoho, viz stížnost ČSSD. Hlavně nebyla vůbec prokázána oprávněnost požadovaných sum (ocenění nemovitostí a posouzení, zda je jejich zařazení oprávněné) - jedná se o trestný čin Porušování povinnosti při správě cizího majetku, píše Viktor Vereš.

"Vinu má vláda, ta Romy neférově podporuje na úkor ostatních"

30. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Jak se situace v ČR zhoršuje, roste i nenávist vůči odlišným etnickým skupinám... Všimněte si mýtů, že Romové dostávají na úkor ostatního obyvatelstva jakési zvláštní sociální dávky, a drsného, rasistického rozdělování společnosti na "my a oni". "Rom vůči našim". "Živeni jsou opravdu dobře" - jak známo, obezita je charakteristickým rysem sociální deprivace. JČ

Na vině nejsou Romové, ale naše vláda. Ona totiž dělá politiku, která je podporuje až za hranici. A také policie se bojí zasáhnout, když jde o tyto lidi, to bylo vidět v Duchcově. Na obrazovce musel policajt vidět, co se děje, nakonec to bylo dokonce před jejich úřadovnou. Ale tady není rovnost v řešení této situace, co si může dovolit Rom vůči našim (zdůraznila redakce BL), to si nemůžou obráceně naši dovolit vůči nim, protože by byli označeni za rasisty.

Romové nikdy nebudou pracovat, protože oni nejsou hloupí. Proč by pracovali, když mají děti a za to dostávají velmi štědré sociální dávky. Dostávají VŠECHNY dávky, na které je v naší republice nárok. Dostanou zaplacené ubytování, energie, ošacení, dostanou na jídlo ( a jsou živení opravdu dobře, na jejich postavách je to patrné, hlavně muži), bez cigarety je člověk nepotká. Za léky jim také hradí MĚÚ, domnívá se Daniela Ročáková.

Rozhovor s Přemyslem Janýrem

30. 5. 2013

čas čtení 11 minut

V reakci na článek pana Přemysla Janýra jsem si s ním vyměnil několik emailů, jejichž obsah se ani tolik netýkal faktů v sudetoněmecké otázce, ale spíš otázkou, proč je tohle téma pro Čechy tak citlivé, a proč nejsme schopní tohle období a události reflektovat s chladnou hlavou a konstruktivním přístupem. Korespondenci předkládám s menšími úpravami a se svolením pana Janýra, píše Jindřich Chmelař.

PŘEČETLI JSME:

Nemám nič proti bielym, no predstavujú problém

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Majú vôbec predstavu, čo bude zajtra? Že nemusí byť čo do úst? Niektorí by si vraj aj šetrili, ale nakoniec ich vedú tí, ktorí radia prejesť všetko hneď teraz.

Začína to byť vážne. Dvadsať rokov o tom každý len hovoril, ale nikto nič nevyriešil. Vymýšľali sa nové stratégie, akčné plány, protiopatrenia, ale nikomu sa to nepodarilo zastaviť. Už žiadne pekné rečičky a zbytočné konferencie.

Biely problém zašiel príliš ďaleko a treba ho konečne začať riešiť radikálne.

Celý článek: ZDE

Šest cestujících bylo v USA vykázáno z letadla, "protože mluvili cizím jazykem"

30. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Šest obyvatel amerického města San Diego bylo donuceno před odletem opustit letadlo společnosti Spirit Airlines, údajně protože na palubě mluvili rusky.

Těchto šest osob, mezi jinými podnikatel, učitel a účetní odborník, letěli minulý čtvrtek do Las Vegas na výroční party. Avšak deset minut poté, co si sedli na svá místa v letadle, byli z letadla opět vyvedeni.

Všichni to byli rodilí Rusové a v letadle spolu hovořili normálním hlasem rusky.

Zaměstnanec letecké společnosti je informoval, že letušky v letadle se bojí, protože cestující mluví cizím jazykem. Letecká společnost vrátila ruským cestujícím peníze, avšak do Las Vegas na výroční party se už nedostali.

Ruský server, který tuto informaci přinesl, se na leteckou společnost Spirit Airlines obrátil se žádostí o vysvětlení. Letecká společnost vydala krátké prohlášení, podle něhož se incident vyšetřuje, ale cestující prý byli z letadla vyvedeni, protože se chovali neukázněně a hovořili hlasitě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americké bezpilotní letadlo usmrtilo čtyři vedoucí představitele Talibanu

30. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pouhých několik dní poté, co Barack Obama oznámil nové omezení používání bezpilotních letadel k vraždění osob v třetích zemích, přicházejí zprávy, že americké bezpilotní letadlo, řízené CIA, usmrtilo zástupce vůdce pákistánského Talibanu. Je to za mnoho měsíců nejvýznamnější smrtící úder.

Byl to první americký vražedný úder bezpilotním letadlem od té doby, co Pákistánci 11. května drtivou většinou hlasovali pro politické strany, které se silně stavějí proti americkému užívání bezpilotních letadel k vraždění pákistánských občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sýrie a Blízký Východ: Naše největší chyba od vzestupu fašismu

29. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Západ pomohl na Blízkém Východě zlikvidovat sekulární poliitku. Vyvolal tak konflikt mezi šiity a sunnity, v jehož důsledku je tamější region nyní trhán na kusy

Není strašlivějšího nápadu než dodávat do sektářské války, která nyní stravuje Sýrii, další zbraně, míni konzervativní komentátor Simon Jenkins v deníku Guardian. To přesně chce však nyní britská vláda udělat.

Už dva roky předvídají komentátoři, že každou chvíli bude svržen syrský prezident Assad. Nestalo se tak. Assad je stále u moci, drží ho tam vražedné muslimské schisma, které se vynořilo na povrch po pádu sekularistických diktátorů v tomto regionu. Tito diktátoři měli své chyby, ale dařilo se jim potlačovat náboženské konflikty, vnutit svým zemím základní míru snášenlivosti a udržovat region víceméně v pořádku. To bylo v zájmu Západu a tito vládci byli proto podporováni.

Mohl by v poslanecké sněmovně zasedat kůň?

29. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Kůň, který ztratil svobodu, strká se o místo u žlabu.
Jacob van Blom

Otázka, zda by mohl kůň zasedat v parlamentu, je možná bláznivá, ale v blázinci není nic nemožné a historie už takový případ zaznamenala. Ctihodný senátor byl bílý hřebec jménem Incitatus. Císař Botička (Caligula) na něm jednoho krásného dne roku čtyřicátého po Kristu vjel do senátu a představil ho zkoprnělým zákonodárcům coby budoucího kolegu. Nikdo se nesmál. Nikdo neprotestoval. Nesvéprávný, vyděšený senát odměnil (za nápad udělat z bílého koně zákonodárce) císařského šílence potleskem. Kůň se tak zhostil svého nového úřadu, který, u žlabu ze slonoviny, opečováván osmnácti sluhy, vykonával ku císařově spokojenosti, dokud korunovaného blázna Botičku nezavraždila jeho vlastní garda pretoriánů, čímž zabránila (kromě jiného), aby se kůň stal konzulem.

Putna plná bolševiků

29. 5. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tomáš Halík by měl vědět, co a kdo byli bolševici. V jeho životopisu se neuvádí, kdy přesně vystudoval, ale lze to podle jeho věku odhadnout. Tedy někdy mezi lety 1966 až 1971? Bylo by dobré to do životopisu doplnit. Tak jako byla také na filozofické fakultě UK i v té době katedra marxismu- leninismu, mohl zde však dočasně působit v letech 1968 až 1971 profesor Václav Černý. Z "marxáku" se dělaly zápočty a možná i nějaká ta zkouška, myslím že jeden z předmětů se jmenoval dokonce Dějiny VKS(b) -- b jako bolševiků.

Izrael varuje Rusko před dodávkami zbraní Sýrii

29. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Izraelský ministr obrany v úterý večer označil ruský plán na dodávku sofistikovaných protiletadlových střel Sýrii za "hrozbu". Současně signalizoval, že jeho země je připravena dodávce zabránit s použitím síly.

Moše Jalon vystupňoval napětí ve vztahu k Moskvě kvůli plánovan dodávce zbraňového systému S-300 do Sýrie. Krátce předtím proniklo do médií vyjádření náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova, podle nějž Moskva Západu neustoupí a trvá její závazek vůči dohodě s Damaškem o dodávce zbraní.

D. Duka má sice pravdu, ale na potlesk to rozhodně není

29. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

O podivuhodných a odsouzeníhodných praktikách některých prodejců a pořadatelů prodejních předváděcích akcí toho bylo napsáno a v TV odvysíláno mnoho. Že to je někdy marný, je to marný je to marný nasvědčují skutečnosti, že jsou nepolepšitelní nejen aktéři ze strany prodejců, ale i obětí (převážně starší osoby a důchodci) těchto nekalých praktik. Snad v těchto dnech přijatá opatření vůči předváděcím firmám přinese kýžené ovoce.

Sýrie: pro Západ žádná výhra

29. 5. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Spojeným státům a západní Evropě jde o to, aby měly situaci "pod kontrolou". To ale není v jejich silách. Proto ten křik "intervencionistů" a chození "opatrníků" kolem horké kaše.

Není výmluvnější doklad omezenosti moci Západu, než nynější veřejný spor jeho elit o to, co mají dělat Spojené státy a také západní Evropa ve věci občanské války v Sýrii. Proti sobě stojí dvě skupiny, kterým říkám intervencionisté a opatrníci. Navzájem se dost vehementně obviňují, že prosazují politiku, která poškodí geopolitickou moc USA a západní Evropy. Věc je v tom, že obě mají pravdu. Ať udělají USA a západoevropské státy cokoliv, bude to mít pro ně neblahé důsledky. Dominantní světové síly se nacházejí v situaci, kdy mohou jen prohrát.

Bez komentáře

Tomáš Sedláček: Válka nebude

29. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pokaždé mě zarazí, když tu otázku dostanu: Bude válka? ptají se mě v debatách, na ulici, ale dost často i moji kolegové. Stručná odpověď je: Nebude. Proč by také měla?

Lidé se většinou ptají s jistou dávkou cynismu a tazatel tak demonstruje svou představu konce krize.

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

86613