Istanbul: Turecké protesty zakořenily na hlavním náměstí, bezpečnostní jednotky se zatím stáhly

2. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

Demonstranti prohlašují, že zvítězili, Erdogan ale varuje, že se pomstí

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan čelí o tomto víkendu největším protestům proti jeho vládě za posledních 10 let. Části Istanbulu se proměnily ve válečnou zónu. Mzi pořádkovou policií a desetitisíci demonstranty docházelo v pátek k násilným střetům. Demonstranti byli rozhněváni brutálními zásahy policie proti pátečnímu ekologickému protestu.

Výbuch frustrace proti Erdoganově vládě se přes noc rozšířil do deseti dalších měst a stoupenci demonstrovali svou solidaritu také v Bostonu, v Londýně, v Barceloně a v Amsterodamu.

V sobotu večer se policie nakonec stála z Taksimského náměstí v Istanbulu, hlavního tamějšího náměstí. Pozdě v noci ze soboty na neděli tam oslavovaly tisíce osob.

Brutalita útoků turecké policie proti demonstrantům v pátek vyvolala po celém světě palcové titulky. Masové protesty tureckých občanů však hlavní turecké televizní okruhy vůbec nezaznamenaly a vládní tisk je taky ignoroval.

Je pozoruhodné, že se informacím o tureckých protestech víceméně vyhýbala i česká média. Český tisk přinesl jen okrajové informace až v sobotu odpoledne. Zatímco např. v britských médiích byly turecké protesty od pátku hlavní zprávou dne, v ČR tomu tak nebylo.

Erdogan, který normálně reaguje na události rychle, mlčel až do soboty, kdy přednesl v televizi dlouhý projev. Požadoval okamžité ukončení protestů a zdůraznil, že vláda porazí příslušné stromy na Taksimském náměstí a vybuduje tam kontroverzní nákupní středisko.

"Policie tam byla včera, dnes budou také ve službě a i zítra, protože Taksimské náměstí se nesmí stát prostorem, kde jsou puštěni ze řetězu zdivočelí extremisté," uvedl Erdogan. "Pokud tohle má být protest, sociální hnutí, já dám dohromady 200 000 stoupenců, kde oni jich dají dohromady 20, a až dají dohromady 100 000, já dám dohromady milion stoupenců své strany. Tak touto cestou nejděme."

Sirri Sureyya Onder, poslanec Kurdské strany za mír a demokracii, kterého zranila v sobotu patrona od slzného plynu, zdůraznil, že vláda zašla při svých útocíéch proti pokojným demonstrantům příliš daleko.

"Všichni proti tomu nyní povstali. Lidé už mají dost neexistence veřejné debaty, absence respektu vůči jejich názorům, extremismu, bezpráví a autoritářství této vlády. Vláda se neumí pořádně omluvit. Tentokrát bude muset odejít."

Demonstranty také rozzuřilo, že turecká média o demonstracích neinformují. "V Turecku v této věci existuje totální mediální cenzura, turecká média o protestech mlčí, kolaborují s vládou," řekl jednadvacetiletý student Ayse Sarac. "Sledujeme zahraniční média."

V sobotu projevilo mnoho majitelů obchodů, hotelů a obyvatel istanbulské čtvrti Beyoglu solidaritu s demonstranty. Rozdávali jim vodu a poskytovali útočiště osobám, prchajícím před pronásledující policií. Dobrovolníci z řad lékařů a lékařských studentů vytvořili provizorní zdravotní střediska v centru města, kde ošetřovali zraněné.

Stovky lidí byly zraněny. Spojené státy vyjádřily znepokojení nad způsobem, jímž turecká vláda reaguje na situaci, a britský konzulát v Istanbulu podnikl neobvyklý krok, kdy veřejně kritizoval vládu za přehnanou reakci, když na zahradě konzulátu přistál kanistr od slzného plynu.

"Naše vláda aktivně podporuje syrskou opozici a neustále požaduje více demokratických práv v Sýrii. Jenže podívejte se, co dělají těm, kteří se postaví proti jejich vlastním myšlenkám a politice - snaží se nás umlčet slzným plynem a násilím," řekl Nejla Gulten, dvaatřicetiletý sociolog. "Když mluví premiér o ženách, nikdy nehovoří o problému násilí vůči ženám, ale jen o tom, kolik dětí by měly porodit. Všechno v Turecku zkresluje jen tak, aby to vyhovovalo jemu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7898

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2013