Konzervativní poslanec si nechal zaplatit za lobbování v parlamentě

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanec Patrick Mercer se dohodl, že poskytne svou bezpečnostní průkazku pro vstup do Dolní sněmovny falešné firmě, která mu zaplatila 4000 liber (120 000 Kč), aby v jejím zájmu přednesl v parlamentě lobbistickou interpelaci.

Investigativní pořad Panorama televize BBC ve spolupráci s konzervativním deníkem Daily Telegraph vytvořily falešnou firmu jménem Alistair Andrews Communications, která předstírala, že zastupuje zájmy podnikatelů na ostrově Fidži a že lobbuje za to, aby byl ostrov Fidži přijat do Britského společenství národů. Členství Fidži v Britském společenství národů bylo r. 2009 suspendováno pro tamější porušování lidských práv a absenci demokracie.

Investigativní pořad Panorama zveřejnil videozáběry, na nichž poslanec Mercer říká: "Obyčejně za takovéto služby neúčtuju příliš mnoho peněz. Normálně tak 500 liber za půl dne, takže tisíc liber za den."

Pořad Panoráma uvedl, že zaplatil poslanci Mercerovi 4000 liber za práci během dvou dnů měsíčně na dva měsíce, a že Mercer peníze nedeklaroval parlamentním úřadům.

Podle předpisů britského parlamentu musejí poslanci veřejně deklarovat všechny přijmy, které dostávají mimo svůj poslanecký plat, ale za některé činnosti vůbec nesmějí přijímat peníze. Například nesmí být poslanec placen vnějšími zájmy za interpelaci, za rezoluci, za návrh zákona, za zákonnou změnu, anebo za lobbování poslanců či ministrů, aby přijali nový zákon nebo zákon změnili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7284

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2013