Kolikrát je nutno vytopit jeden dům...

2. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

...aby stát pochopil, že budování vodohospodářských děl o dostatečné kapacitě a průtoku či důsledná politika stavebních řízení v záplavových oblastech s ohledem na nárazové deště je jeho povinnost???

  • 1. stavební uzávěry v záplavových územích (výkup a stržení všech staveb, zákaz stavebních povolení)
  • 2. Povodňové plány a jejich důsledná realizace, zejména na vodních dílech (bez ohledu na rekreaci)
  • 3. náhrada pozemků a staveb v povodňových oblastech nepodnikajícím soukromým osobám pozemky a stavbami na účet státu

Tento povzdech jsem napsal na facebook 2. července 2011. Namísto ženijních praporů, které mohly být občanům tohoto státu užiteční, má armáda hejno Pandurů a žoldácké jednotky. Ženisty lidovecká ministryně Parkanová (dnes TOP09) zrušila jako nepotřebné. Bez jakéhokoliv protestu "hlídacích psů demokracie" - "novinářů".

A dodnes není stavební připravenost na klimatická rizika klíčovým bodem politického programu vládních stran, ani levicové opozice.

Politici jsou stále stejně tupí. Místo staveb chránících občany se diskutuje o globálním oteplování... Na infrastrukturní stavby - zpevnění koryt řek, vybudování povodňových valů a hrází okolo ohrožených obcí stále "nejsou peníze". Vybudování nových přehrad brání dogmatičtí Zelení i technologická neschopnost taková díla poctivě postavit. Aquaparky ani cyklostezky opravdu nejsou potřebné, hráze ano... Starostové vesnic i hejtmani jsou bezmocnými žebráky s nataženou rukou k ministerstvu financí. Marné je volání. Kalousek se stará o církevní restituce. Novináři o punkovou skupinu Pussy Riot. Meliorační drenáže se neudržují, nestaví a ty, které byly postaveny za socialismu, chátrají či už jsou nefunkční. Přehrady slouží k rekreaci a "podnikání", ne k zadržení vody.

Na 45 místech v Česku platí třetí stupeň povodňové aktivity - tedy stav ohrožení. Druhý stupeň hlásí Labe v Děčíně, Bílina v Trmicích a Chomutovka. Na prvním stupni je Ohře, Ploučnice i Kamenice. Hlavní město žádá o pomoc vojáků - primárně pro stavění bariér. Je připravena i varianta evakuace, ta by mohla případně nastat v Tróji. Řeky i nadále stoupají.

K čemu vlastně máme stát?

03. 04. 2006 Štěpán Kotrba: FOTOGALERIE Povodeň 2002 - ohlédnutí čtyři roky nazpátek ZDE

04. 03. 2008 Štěpán Kotrba: ANALÝZA KLIMATICKÝCH RIZIK - Jak přežít budoucnost ZDE
18. 05. 2010 Štěpán Kotrba: Fatální chyba lidovecké ministryně ZDE

0
Vytisknout
17308

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2013