Americký prezident hájí kontroverzní program "zabíjení na dálku"

29. 5. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Americký prezident Barack Obama minulý týden veřejně hájil svou politiku "zabíjení na dálku" prostřednictvím bezpilotních letounů, takzvaných dronů, v rámci projevu o protiteroristické politice Bílého domu ZDE.

Asi nejpregnantněji prezidentovu řeč shrnul expert na Blízký východ Juan Cole ZDE, který v ní vytýčil to "dobré", "špatné" a "ošklivé". Cole píše, že kampaň dronů, jež bude nyní řízena Pentagonem, bude nově podléhat alespoň formální kontrole, což u CIA, kde šlo výlučně o tajné operace, nebylo možné. Cole oceňuje Obamovo odhodlání omezit počet bezpilotních úderů s tím, že mají být autorizovány pouze v případě, kdy bude existovat důkaz o akutním ohrožení národní bezpečnosti. V rubrice "špatné" můžeme číst, že Obama nepřistoupil na tvrzení o tom, že důkazy, na jejichž základě dochází k fyzické likvidaci jednotlivců podezřelých z terorismu, pocházejí často z nedůvěryhodných zdrojů.

Prezident dále ignoruje skutečnost, že řada představitelů OSN (kupříkladu zvláštní zpravodaj OSN pro boj s terorismem Ben Emmerson -- pozn. Aut.) a Mezinárodního trestního soudu považuje bezpilotní kampaň v Pákistánu za nelegální a porušující suverenitu této země. Naopak -- americký prezident považuje nasazení dronů za efektivní, přestože je očividné, že různé radikální sunnitské skupiny v Jemenu kvůli mnoha usmrceným při bezpilotních náletech nabyly na síle a vlivu. Za "ošklivou" Cole považuje skutečnost, že prezident Obama nadále zůstane oddán metodě cíleného zabíjení na dálku, včetně osob s americkým občanstvím.

Prezident dále povede válku proti whistleblowerům a příliš zvídavým novinářům. Z jeho řeči rovněž vyplývá, že k uzavření věznice na Guantánamu nedojde. Spojené státy nejsou schopné vést s muslimským světem dialog; místo rozhovoru nasazují bezpilotní letouny, jak konstatuje Cole. Tedy suma sumárum -- k žádné doopravdy zásadní změně nedojde.

Respektujte zákon. Jste ústavní právník

K obdobným závěrům došla také specialistka na ústavní právo Marjorie Cohnová ZDE. Ta mimo jiné psala o tom, že násilné krmení hladovkářů na Guantánamu nařízené Obamovou administrativou se v podstatě rovná mučení. I když prezident zrušil moratorium na transfer zadržovaných osob z Guantánama do Jemenu, nemá podle mínění Cohnové v úmyslu tyto lidi z věznice propustit. Obamova vláda je slovy prezidenta ve spravedlivé válce s Al-Kajdou, Talibanem a jejich společníky, avšak nedokázala poskytnout žádné důkazy o tom, že by osoby, jež v průběhu bezpilotní kampaně eliminovala, chystaly neodkladný útok proti Spojeným státům, píše dále Cohnová.

Prezidentův projev třikrát přerušila aktivistka z protiválečné organizace CODEPINK Medea Benjaminová ZDE. Benjaminová, předtím než byla násilím vyvedena z místnosti, Obamovi položila asi tucet zajímavých otázek a doporučení, které prezident označil za hodné vyslechnutí, nicméně na ně neodpověděl. Namátkou vybírám: Co říkáte na 102 hladovkářů na Guantánamu? Omluvíte se tisícům muslimů, které jste zabil? Respektujte zákon. Jste ústavní právník.

Kampaň bezpilotních letounů, za kterou by podle nedávného vyjádření Noama Chomskyho ZDE měl být prezident Obama poslán před Mezinárodní trestní soud, si od roku 2004 ZDE v Pákistánu, Jemenu a Somálsku vyžádala celkem až 4 700 obětí, jak uvedl americký senátor Lindsey Graham (jiný, pravděpodobně důvěryhodnější zdroj -- Bureau of Investigative Journalism se sídlem v Londýně hovoří o 3059 až 4351 usmrcených za stejné časové období ZDE). Počet usmrcených civilistů není přesně znám, ale na základě údajů Bureau of Investigative Journalism se pohybuje mezi 556 až 1128 mrtvými ZDE. Prezident Obama dosud z celkového počtu 420 útoků autorizoval sedmkrát více bezpilotních náletů než jeho předchůdce George W. Bush ZDE.

Děsivá realita americké bezpilotní kampaně

Nedávno, aniž by se zvedla vlna zasloužené a alespoň mírné publicity, vydal tým nezávislých výzkumníků ze Stanfordské univerzity a univerzity v New Yorku zprávu o destruktivních dopadech drone útoků v Pákistánu s výmluvným názvem Living Under Drones: Death, Injury and Trauma to Civilians from US Drone Practices in Pakistan ZDE. Autoři na základě devítiměsíčního vyšetřování líčí podrobnosti terorizujících účinků na tamní obyvatele a rovněž detaily lživé kampaně americké vlády, jež tyto útoky doprovází. Více než 130 svědectví z úst svědků útoků, přeživších, humanitárních pracovníků, zdravotníků a různých odborníků, a tisíce stránek různých dokumentů a mediálních zpráv jednoznačně dokazují, že je kampaň dronů v Pákistánu silně kontraproduktivní, a to i z hlediska bezpečnosti Spojených států a přesto, že prezident Obama ve svém posledním projevu tvrdí pravý opak.

Není od věci zmínit také stanovisko obětí, na které v Obamově řeči jaksi nezbylo místo -- tedy, že pákistánský soud označil americkou bezpilotní kampaň za válečný zločin s doporučením pákistánské vládě, aby "k zastavení bezpilotních náletů v kmenových oblastech použila vojenskou sílu, bude-li to zapotřebí ZDE".

Jinými slovy: bezpilotní kampaň terorizuje bez rozdílu muže, ženy a děti a v krajním případě může vyústit ve vojenský konflikt dvou jaderných mocností. Zkusme si maně představit, kdyby sdělovací prostředky věnovaly stejnou pozornost čtyřiadvacetihodinovému systematickému teroru a psychologickému traumatu obyvatel severovýchodního Pákistánu, jimž nad hlavami bzučí bezpilotní letouny, jejichž bomby ničí infrastrukturu, jak tomu bylo nedávno v případě nesrovnatelně menšího a krátkodobého ohrožení obyvatel Bostonu.

Obdobná situace je v Jemenu. Minulý měsíc v americkém senátu vystoupil jemenský aktivista a novinář Farea al-Muslimi s požadavkem, aby americká vláda ukončila bezpilotní kampaň v jeho zemi ZDE. Al-Muslimi, který získal vzdělání ve Spojených státech, hovořil o tom, jak bezpilotní mašinérie způsobuje utrpení obyčejných lidí. Podle jeho svědectví se bezpilotní kampaň obrací proti samotným Státům s tím, že nenávist Jemenců se s každým zabitým zvyšuje: "Co nedokázali násilničtí militanti, dokázal jeden jediný bezpilotní nálet."

Jemenský aktivista a novinář mluvil i o útoku, při němž v roce 2009 přišlo o život 40 osob, včetně čtyř těhotných žen. "Kmenový vůdce se se svými pomocníky snažil zachránit oběti náletu, ale jejich těla byla tak zohavena, že nebylo možné rozeznat, zda jde o děti, ženy nebo zvířata," řekl al-Muslimi. I toto svědectví zapadlo jaksi bez fanfár a v Obamově proslovu se přirozeně neobjevilo.

Svět je bitevní pole

A můžeme pokračovat dále. Kde je rozhořčení českých novinářů a veřejných intelektuálů nad osudem jejich jemenského kolegy Abdulelaha Haidera Shayeho, který na Obamův příkaz sedí ve vězení jen kvůli tomu, že informoval o americkém bezpilotním bombardování beduínských vesnic ve své zemi? Takhle kauza je holt málo "pussy".

O tomto případě informuje investigativní žurnalista Jeremy Scahill ZDE. Scahill, jenž psal v minulosti kupříkladu o škodlivých účincích munice s ochuzeným uranem na zdraví obyvatel bývalé Jugoslávie, je rovněž autorem aktuální publikace s názvem Dirty Wars: The World Is A Battlefield ZDE. Autor čtenáře uvádí do světa tajných amerických válek současnosti v řadě zemí a zmiňuje se právě o "smrtících a špinavých" útocích bezpilotních letounů, jejichž nasazení veřejně obhajuje americký prezident.

0
Vytisknout
11899

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2013