V Turecku probíhají násilné demonstrace

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V Turecku už druhý den probíhají násilné střety mezi policií a demonstranty. Premiér Recep Tayyip Erdogan demonstranty označil za "zdivočelé extremisty".

V Istanbulu použila proti tisícům demonstrantů policie vodních děl a slzného plynu. Demonstrace se rozšířily v důsledku hněvu obyvatelstva způsobeném násilnou taktikou policie a proměnily se v širší protesty proti Erdoganovi, kterého mnozí obviňují, že se chová stále více jako autoritářský vládce.

Strana Národního hnutí (MHP) v sobotu uspořádala na Taksimském náměstí tiskovou konferenci, při níž požadovala, aby premiér odstoupil. Na Taksimském náměstí se ḱonaly protesty proti projektu postavit tam na historicky významném osmanském místě nákupní středisko. Erdogan zdůraznil, že nákupní středisko tam postaveno bude.

V sekularistických kruzích v Turecku roste hněv proti Erdoganově široce islámské vládě a proti samotnému Erdoganovi, který se prý chová v poslední době stále více autoritářsky.

Protesty se konaly i v jiných tureckých městech, včetně hlavního města Ankary. Turecká asociace lékařů uvedla, že při demonstracích už bylo zraněno téměř tisíc lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9574

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2013