Výbor OSN proti mučení kritizoval Velkou Británii

1. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Výbor pro OSN doporučil Británii, aby zavedla 40 různých opatření

Britská vláda se stala terčem zuřivého útoku Výboru OSN proti mučení za to, že porušuje lidská práva. Výbor varuje, že Británie musí zavést čtyřicet různých opatření, aby přestala porušovat mezinárodní právo.

Výbor kritizoval, že Británie nepohnala k odpovědnosti osoby odpovědné za porušování lidských práv v takzvané válce proti terorismu a při týrání vězňů v Iráku, kontroverzní Zákon o spravedlnosti a bezpečnosti, který umožňuje vést soudní procesy tajně, nucenou deportaci žadatelů o azyl na Srí Lanku, kde se stali terčem teroru tamější vlády, a skutečnosti, že britská vláda neprovedla veřejné vyšetřování podílu britského státu na vraždě belfastského právníka Pata Finucana.

Výbor OSN proti mučení také ve své zprávě za léta 2011-12 podrobně kritizuje Českou republiku za to, že v četných případech porušuje mezinárodní právo v oblasti mučení.

Zpráva Výboru OSN proti mučení je ZDE
zpráva o České republice začíná na str. 133

Zveřejnění zprávy následuje po dvoudenním zasedání Výboru OSN proti mučení v Ženevě, během něhož někteří členové výboru hněvivě obvinili britskou vládní delegaci z vyhýbavých odpovědí na otázky týkající se britského porušování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7603

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2013