Izrael varuje Rusko před dodávkami zbraní Sýrii

29. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Izraelský ministr obrany v úterý večer označil ruský plán na dodávku sofistikovaných protiletadlových střel Sýrii za "hrozbu". Současně signalizoval, že jeho země je připravena dodávce zabránit s použitím síly.

Moše Jalon vystupňoval napětí ve vztahu k Moskvě kvůli plánovan dodávce zbraňového systému S-300 do Sýrie. Krátce předtím proniklo do médií vyjádření náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova, podle nějž Moskva Západu neustoupí a trvá její závazek vůči dohodě s Damaškem o dodávce zbraní.

Izrael v Moskvě lobboval za ukončení dohody s Asadovým režimem a argumentoval, že střely S-300 změní rovnováhu sil v regionu a mohou se dostat do rukou nepřátelských skupin, včetně libanonské milice Hizballáh, která je blízkým spojencem syrského režimu.

Izrael v posledních měsících provedl několik náletů na Sýrii, o nichž neoficiálně tvrdí, že směřovaly proti dodávkám zbraní pro hnutí Hizballáh.

Dodávka ruských raket by omezila schopnost izraelského vojenského letectva působit proti cílům na syrském území. Počátkem května izrealský premiér Benjamin Netanjahu jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a předpokládá se, že agenda zahrnovala i otázku S-300. Ministr Jalon případnou dodávku označil za "jasnou hrozbu" vůči Izraeli a naznačil, že pokud k ní dojde, "budeme vědět, co dělat".

Systém S-300 má dálkový dosah 200 kilometrů a je schopen současně zaměřit a zaútočit na několik cílů. Podle náměstka Rjabkova je dodávka těchto raket odstrašujícím prostředkem proti zahraniční intervenci do Sýrie a nemůže být užit proti povstalcům, kteří nemají letectvo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11338

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2013