PŘEČETLI JSME:

Aktuálně.cz: Reportáž z britské školy, kde excelují čeští Romové

10. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Většina romských dětí v Česku a na Slovensku chodila do nechvalně proslulých "zvláštních" škol. Na Babingtonu přitom nikterak nevybočují z celkového průměru. Najdou se mezi nimi výborní i méně zdatní studenti přesně tak, jak to chodí na jakékoliv jiné základní či střední škole. Roman Gabor (první zprava) je v posledním ročníku školy a rád by se stal policistou. Na svou budoucí kariéru se připravuje už na Babington Community College. Minulý rok se stal tzv. prefectem, jehož úkolem je napomáhat s pořádkem ve škole. Do funkce si ho přitom zvolili ostatní studenti. "Musel jsem před celou školou přednést anglickou řeč, proč chci být prefectem a jak budu funkci vykonávat," přibližuje Roman, jakým způsobem volba probíhala. Rozhodně tady na nás nikdo nehledí skrze prsty, jak tomu bylo v Česku a na Slovensku. Do školy chodíme rádi a baví nás," shodují se romské děti a přiznávají, že do své rodné vlasti se již vrátit nechtějí. "Co by tam z nás bylo?" dodává jeden z nich.

Mark Penfold navštívil Českou republiku několikrát. "Byl jsem na různých školách i těch, jak vy říkáte, 'zvláštních'. Nejvíc mě zarazilo, když mi jeden český učitel s kamennou tváří sdělil, že romské děti jsou nevzdělatelné, protože mají nižší IQ. Pevně věřím, že takový přístup brzy z českých škol vymizí."

Zdroj: ZDE

Některé reakce na diskusním fóru:

V posledním ročníku už počítají do pěti a někteří dokonce se už umí podepsat po krádeži na policejní služebně.

proč si tam nevemou všechny romy?

Trochu humoru, prosím , třeba takhle : Polovina mládeže má o své budoucnosti růžové představy. Ta druhá polovina na drogy nemá ... :-)

Ti cikáni, co tady "chodili" do pomocný, budou po dvaceti letech v Británii nakonec přebírat Nobelovky za vědecké úspěchy..... Děkujeme za článek panu Kocábovi a jeho zvrhlé partě a posíláme pětikorunu jako výhru za vtip měsíce !!!!

Tomu může věřit jen jiný trouba, cikáni mají většinou IQ hluboko pod 100. Školy stejně nepotřebují, musí makat, makat, makat.

Otázka je, co je "studijní" náplní, pokud čorka, tak to se jejich studijním výsledkům nedivím.

Protože mají sakra dobrou motivaci. Nechodíš do školy, nedostaneš DÁVKY!!! Jednoduchá rovnice, která u nás neplatí.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
11361

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2013