Co se Nečasově vládě (ne)povedlo

10. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Při čtení některých zpráv z domova člověka napadnou celé pasáže z Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. V souvislosti s sKartou by začátek první kapitoly mohl vypadat např. takto:

"Tak nám zabili karty."

"Který karty, paní Müllerová?" otázal se Nečas, nepřestávaje si masírovat kolena, "já znám karty dvě. Jednu, ta platí v Praze a všichni si ji moc pochvalujou, a potom znám ještě červenou kartu ve fotbale, co ji rozhodčí dává, když se moc fauluje. A nebo, když rozhodčí potřebuje poškodit jeden z týmů. Vobou karet není žádná škoda."

"Ale, milostpane, sKarty, jednu z našich zásadních reforem."

"Ježíšmarjá," vykřikl Nečas, "to je dobrý. A kdy je moje vláda schválila?"

Není nad to, když se rodič nezná ke svým dětem. V případě kultury se Karel Schwarzenberg neznal k ministryni Hanákové (ta je podle něho ve vládě za starosty, ne za TOP09). Petr Nečas se zase odmítá hlásit k sKartám, jedné z vlajkových lodí tzv. reforem. Premiér se zřejmě snaží jít ve šlépějích svého biblického předchůdce, který zapřel samotného Krista. S tím se nějaké sKarty nedají srovnávat ani omylem.

"Vedení ministerstva práce a sociálních věcí ... v podobě minimálně tehdejšího prvního náměstka (Vladimíra Šišky) rozhodlo svévolně, rozhodlo nezodpovědně, rozhodlo proti vůli vlády," poučil nás předseda vlády o situaci v zemi.

Snad nejde o šíření poplašné zprávy. Jeden by se totiž mohl leknout, že zatímco osudy vlády si "bandou plukovníků" rozvracet nedáme, vláda jako taková byla úplně bezmocná -- a ministerští náměstci si vládli po svém, jak se jim zlíbilo. Chudák pan premiér.

Občan to pak má s orientací na politické scéně ještě horší. Zjišťuje, že ti, kteří si myslel, že vládli, ve skutečnosti nevládli -- a vládli ti, kteří něco upekli za jejich zády, i když patří k těm, kteří vládli. Lépe se tento stav pokusil popsat pan premiér následujícími slovy:

"Konkrétní provedení, které provedlo tehdejší vedení MPSV, vyrobilo neživotaschopný zmetek, který není opravitelný, a tudíž podle mého nejhlubšího přesvědčení nemůže pokračovat."

To nemluvil někdo z opozice? Čert aby se v tom vyznal. Možná se ve vládě rozpočítávají prvý druhý s tím, že jeden bude vládu hájit, a druhý kritizovat -- a to by bylo, aby je lidé na základě jednoho z těchto postojů nezvolili. Asi proto se Věci veřejné rozdělily na "opoziční Véčka" a koaliční LIDEM. Asi proto se Karel Schwarzenberg příliš nezná k paní Hanákové, kterou kdysi podporoval. Proto premiér Nečas dává ruce pryč od projektu, který měl dlouho ve svém erbu. Před volbami ale nezná bratra -- natož konkurenční politickou stranu.

Ano, projekt sKaret zkrachoval a na hony zavání jednáním, které by měla prozkoumat policie, a to nezávisle na úsudku pana ministra Kalouska, který stanovuje, co policie vyšetřovat smí, a co ne. Ví, kdy se "krade a poledne se nesvětí", i kdy se politici pouze řídí "běžným postupem". Tento projekt však prosazovala vláda jako celek -- ne, že si někdo někde upekl. Takovou zprávu by veřejnosti premiér vůbec neměl říkat jindy než na Apríla, protože kdo jiný než premiér země zodpovídá za svou vládu. Za to, že nikdo vládu v rozhodování neobejde, a zvláště ne tak, aby výsledkem bylo "svévolné a nezodpovědné jednání". Pokud by toto vláda dopustila, musila by se sama dávno z politické scény zdekovat a ani nedutat.

Pan premiér to má těžké, že není panem prezidentem. Pan prezident jaksi za své jednání nezodpovídá, kdežto pan premiér zodpovědný občanům této země je. Proto je důležité vědět, kdy a v jaké fázi Petr nečas podepsal amnestie V. Klause -- a dobré by bylo i vědět, kdo všechno participoval na jejich finálním znění. Jedná se právě o tu zodpovědnost, o nic méně ani více. Horší je, že "svévolných a nezodpovědných kroků" vidí v případě Nečasovy vlády člověk poměrně dost. Dosud například nefunguje bezchybně nový registr vozidel -- který se několik týdnů vůbec nemohl rozeběhnout. Zato peníze za tento "zlepšovák" běžely na požadované účty bez problémů a včas. Tristní je výsledek naprosté nekomunikace vlády s opozicí a občany při spouštění tzv. důchodové reformy. I když reklama na penzijní fondy zneužila samotného Švejka, příliš mnoho důvěřivců do druhého pilíře nenašla. Zkrátka většina lidí nemá, co by do nich vložila -- a pokud má, nenajde důvěru. Díru do světa neudělaly ani knížky pojištěnce IZIP (zato díru do rozpočtu -- či čáru přes rozpočet ano).

Užil-li již Petr Nečas slovo "svévolný", nelze si nevzpomenout na jeho kvalit při podpisu tzv. církevních restitucí, jen aby jejich podobu nemohl nějaký demokratický proces ještě zvrátit.

Není to tak dávno, kdy si premiér Nečas liboval, jak se jeho vládě podařilo realizovat vše, co si ve svém programu vytyčila. Na mysli v tu chvíli rozhodně nemohl mít narůstající státní dluh, stav, kdy podle zprávy BIS organizovaný zločin prorostl se stání správou, určitě neměl na mysli drahou, leč nefungující hračku v podobě sKaret -- a jeho slova se patrně netýkala ani neúspěšné "důchodové reformy." Možná by měl všem občanům ještě o něco srozumitelněji vysvětlit, co se vlastně vládě, která byla stále někým nezodpovědně obcházena, povedlo.

0
Vytisknout
11870

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2013