Vazba mezi rasismem a stupiditou

10. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Britské listy citují z velmi povedeného článku na Aktuálně.cz o tom, jak dobře prospívají romské děti v britských školách. Ano, takové články potřebuje Česká republika jako sůl. Žádný národ nebo rasa nemá totiž jakožto národ nebo rasa nízké nebo vysoké IQ. Na těch nejlepších amerických univerzitách působí na profesorských postech lidé všech různých národů a ras. Naopak rasismus se zdá vycházet z nízké inteligence a konzervativní ideologie, jak plyne z britského průzkumu na více než 15 tisících jednotlivcích. Bylo zjištěno, že nižší obecná inteligence v dětství vede k rasismu v dospělosti a tento efekt je zprostředkován konzervativní ideologií.

Když člověk čte diskusní fóra na internetových stránkách našich novin, pak má pocit, že je tomu s rasisty, kteří píšou z úkrytu anonymity, ještě horší. Tohle je však naprostá lůza, kterou má každý národ a kterou nemá smysl se zabývat. Spíše je třeba usilovat o to, aby zmizela ona "konzervativní ideologie", bez níž by zřejmě nebyly rasisty ani ti hloupí lidé (a všichni nemohou být chytří, navíc mnozí chytří sice nejsou rasisty, ale zase naopak kradou jako někteří hrdinové našich privatizačních dob). "Konzervativní ideologií" se jistě nemyslí politická orientace stran Davida Camerona nebo Angely Merkel, naopak "konzervativní ideologii" mohou mít např. ti "levicoví" poslanci, kteří byli proti registrovanému partnerství. Je to prostě ideologie samozřejmých předsudků o "nás" a o "nich", o správném způsobu života, o správném češství či evropanství, základy všech možných fašistických režimů, jaké Evropa kdy zažila.

Jednou z hlavních zbraní proti takové "konzervativní ideologii" je podle mne důraz na rozmanitost osobních životů a hledání osobního, svébytného štěstí proti vyjetým kolejím toho "normálního" a jedině správného. To, že dnes už tak nějak všichni odmítáme otroctví jako něco strašného, plyne z toho, že cítíme, jakou osobní újmu to znamená pro lidskou bytost být otrokem. Jsou to prožitky, k nimž máme přístup díky románům, filmům, obrazům, písním. Jednou nám bude možná stejně odporné a nepochopitelné jako otrokářství i to, že jsme mohli posílat romské děti masově do zvláštních škol nebo že jsme upírali stejnopohlavním párům důstojnost plnohodnotného manželství.

Researchers establish link between racism and stupidity (Vědci zjistili, že existuje vazba mezi rasismem a stupiditou) ZDE

0
Vytisknout
13398

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2013