Extremismus za českými humny

S maďarskou stranou Jobbik v ulicích

28. 5. 2013

čas čtení 4 minuty



Evropa se rychle destabilizuje. V řadě zemí vznikají ultrapravicové strany a hnutí. Snad nejvážnější situace je v nedalekém Maďarsku, jak zdokumentovala v pondělí reportáž Channel Four News. V ČR se o tom neví a vláda nemá pro budoucí destabilizovanou Evropu žádnou strategii...

K tomu: Jan Čulík, Česká republika nemá v obyvatelstvu západních zemí informované, strategické spojence

Jan Čulík, Vážné myšlenky z Francie

Maďarská ultrapravicová strana Jobbik doufá, že se příští rok při všeobecných volbách stane druhou největší politickou stranou. Její politický program je plný nenávistných útoků proti Romům a židům. Aktivisté strany Jobbik jsou přesvědčeni, že světu vládne prostřednictvím Spojených států a Západu globální židovské spiknutí, které záměrně během dvaceti let od pádu komunismu ožebračilo Maďarsko. Činitelé strany Jobbik plánují mimo jiné zakázat vlastnictví pozemků v Maďarsku cizincům a za jejich vlády vypracuje tajná policie seznamy všech občanů, kteří mají kromě maďarského občanství také občanství Izraele. Strana Jobbik ostře útočí i proti Romům. V televizi si nedává vysílat ostře rasistické politické reklamy. Jobbik je dobře organizován. Má vlastní uniformy i vlastní národní gardu.

Varovnou reportáž o straně Jobbik vysílaly v pondělí večer v rámci seriálu o radikalizujících se extremistech v Evropě britské Channel Four News.

Jobbik má v současnosti 43 křesel v maďarském parlamentu a dvě křesla v Evropském parlamentu. V Maďarsku je Jobbik legitimní politickou silou. Nenávistná protižidovská propaganda strany Jobbik však vyvolává po celém světě znepokojení. Její stoupenci neváhají na veřejnosti zdravit vztyčenou pravicí.

Nacionalistické bojůvky Jobbiku terorizují romské osady a destabilizují společnost. Když jsou zakázány, prostě se přeskupí a přejmenují.

Předseda Jobbiku vysvětlil svůj program Channel Four News: "Máme domácí problém, tím je cikánská zločinnost, a zahraniční problém, tím je židovská roztahovačnost."

Na otázku, co si myslí o utrpení maďarských židů za druhé světové války, odpověděl: "Podle mého názoru nebyl holocaust zase tak velkou tragédií. Se mnou to nemá nic společného. Mě to nezajímá. Nepopírám to."

Maďarské židy vraždily a jejich mrtvoly házely do Dunaje ani ne před sto lety maďarské Šípové gardy. Fašistické organizace nyní v Maďarsku otevřeně nosí insignie Šípových gard. Na řadě míst v Maďarsku byly znovu postaveny sochy maďarského kolaboranta s nacismem Miklóse Horthyho.

V městečku Gyongyospata terorizovaly polovojenské bojůvky Jobbiku tamější romskou populaci na základě falešného tvrzení, že tam Romové dohnali k smrti starého Maďara. Ač jeho syn potvrdil, že to není pravda, žádný z 2000 maďarských novinářů, kteří městys navštívili, to nenapsal.

Evropa se v důsledku krize rychle destabilizuje. Řecká fašistická strana Zlatý úsvit má v parlamentě 18 křesel a bulharská extremistická Ataka má 23 křesel.

Náměstek šéfa strany Jobbik sdělil Channel Four News, že velmi obdivuje britskou euroskeptickou extremistickou stranu UKIP. Ta také v Anglii v poslední době posílila své pozice.

Jobbik plánuje posílit své vazby na Blízký východ a především zintenzivnit styky s Íránem. "Hlavní město Jobbiku", město Tiszavasvari, má družbu s íránským městem Ardabil. Družba se jmenuje "antisemitská aliance".

V Budapešti rostou otevřené antisemitské útoky. Reportážní tým z Channel Four News byl ostrakizován jako "židobolševická západní televize" a produkční z filmového týmu se stal terčem fyzického útoku.

Během prvomájových oslav se účastnilo akcí Jobbiku přes 7000 lidí.

Agresivní rétorika už vedla k násilí. R. 2009 zavraždili aktivisté z Jobbiku střelnými zbraněmi, granáty a podomácku vyrobenými výbušninami šest Romů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16381

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2013