V Anglii došlo k deseti útokům na mešity

28. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V Yorku nakonec na protimuslimskou demonstraci zorganizovanou English Defence League přišlo jen 7 lidí a 4 z nich pak přijali pozvání do mešity na čaj a sušenky.

Po usmrcení jednoho anglického vojáka extremistou v Londýně minulý týden - vraždu důrazně odsoudily všechny britské muslimské organizace - došlo v Británii k dramatickému nárůstu násilných útoků proti muslimům. Předáci muslimských organizací varovali, že pokusy podpálit několik britských mešit pocházejí od ultrapravicových organizací.

V Londýně se konala demonstrace ultrapravicové organizace English Defence League (Anglická obranná liga), jejíž aktivisté jsou většinou násilníci a opilci. Za posledních šest dnů došlo v Anglii k 193 útokům proti muslimům, z toho k 10 útokům proti mešitám. Před vraždou anglického vojáka v Londýně došlo za poslední rok v Anglii k 642 islamofobním incidentům - za posledních šest dní tedy se jejich počet zvýšil patnáckrát.

K nejvážnějšímu pokusu o vypálení mešity v severoanglickém městě Grimsby došlo v neděli večer. Komunitní starší svědčili, že do Islámského kulturního střediska v Grimbsy byly v době, kdy uvnitř byli lidé, vhozeny tři Molotovovy koktejly. Šlo tedy o pokus o vraždu a došlo k němu navzdory zvýšené přítomnosti policie. Místní policie zatkla dvě osoby, které umístily na facebooku výzvy k násilí v určitých lokalitách.

Dr. Ahmad Sabik, šéf výboru mešity v Grimsby, sdělil televizi Sky News: "Charakterizoval bych to skutečně jako pokus o vraždu, protože to bylo opravdu vážné. Založili požár."

English Defence League uspořádala v neděli v centru Londýna protestní demonstraci. Její aktivisté skandovali protimuslimská hesla a byli konfrontováni s protifašistickou demonstrací. Policie obě demonstrace oddělila.

Podle zpráv došlo na anglických ulicích k desítkám verbálních útoků na muslimy. Několikrát se osoby pokusily strhnout ženám islámské roušky. V 47 případech bylo muslimům vyhrožováno násilím a v dalších 35 případech došlo k mírnému násilí, včetně házení vajíček. Když se v neděli v historickém městě Yorku pokusila English Defence League uspořádat protimuslimskou demonstraci, uspořádalo asi 200 místních lidí demonstraci solidarity s muslimy. V Yorku nakonec na protimuslimskou demonstraci zorganizovanou English Defence League přišlo jen 7 lidí a 4 z nich pak přijali pozvání do mešity na čaj a sušenky.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
11097

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2013