Amnesty International a Human Rights Watch: Útoky bezpilotních letounů mohou být válečnými zločiny

23. 10. 2013

čas čtení 3 minuty

Američtí představitelé zodpovědní za tajný program CIA využívající bezpilotních letounů k zabíjení osob podezřelých z terorismu mohli spáchat válečné zločiny a měli by skončit před soudem. Tvrdí to zprávy předních lidskoprávních organizací Amnesty International a Human Rights Watch z Pákistánu a Jemenu.

Amnesty upozorňuje na případ babičky, jež byla zabita při sklizni zeleniny, a na další incidenty, které mohou znamenat porušení mezinárodního práva chránícího civilisty. Šetření HRW ukázalo, že útoky raketami z bezpilotních letounů protiřečí mezinárodnímu válečnému právu, jsou porušením lidských práv i vlastních pravidel amerického prezidenta Obamy ohledně útoků bezpilotními letouny.

Zprávy jsou publikovány ve chvíli, kdy ve Washingtonu pobývá pákistánský premiér Naváz Šaríf. Ten předem oznámil, že vyzve amerického prezidenta k ukončení útoků.

Amnesty vyšetřila devět z mnoha bezpilotních útoků v Pákistánu během posledních 18 měsíců. Při jednom z nich bylo v provincii Severní Vazíristán zabito osmnáct dělníků čekajících na oběd.

Amnesty vyjadřuje silné obavy, že takové útoky mohou být porušením zákazu svévolného upírání práva na život a může jít o válečné zločiny nebo mimosoudní popravy. Ti, kdo za útoky nesou odpovědnost, by podle Amnesty měli stanout před soudem.

Případ zabití pákistánské babičky na zahrádce protiřečí tvrzení o přesnosti útoků a o tom, že operátoři mohou sledovat cíl po celé hodiny nebo dny a důkladně ověřují jejich totožnost. Také se tvrdí, že výbušná síla raket je omezena tak, aby byly potlačeny "vedlejší škody". Podobně jako v jiných případech, i zde USA odmítají informace o zabití seniorky komentovat či jakkoliv vysvětlit, co se stalo.

HRW v Jemenu zjistila, že při šesti incidentech došlo nejméně ve dvou případech k jasnému porušení mezinárodního humanitárního práva. Zbylé čtyři mohou být porušením válečného práva, protože cíle útoku byly nelegitimní, nebo protože nebylo vyvinuto dostatečné úsilí na eliminaci civilních ztrát. Kromě toho některé z útoků porušují i pravidla, k jejichž dodržování se osobně zavázal americký prezident Obama.

Například útok 17. dubna v jemenské provincii Dhamár byl patrně zbytečný, protože lídra al-Kajdy bylo možno zajmout. Při útoku na vozidlo kromě dvou příslušníků al-Kajdy zahynuli i dva civilisté.

Politika bezpilotních útoků podle HRW vede k praktikám zásadně podkopávajícím ochranu základních lidských práv, která byla postupně uzákoněna mezinárodněprávními dokumenty během více jak stovky let.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7000

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2013