Íránské spiknutí s cílem zabít Trumpa ukazuje pravdu o "umírněném" novém vůdci

19. 7. 2024

čas čtení 6 minut
Írán opět ukázal světu své pravé já, jak je vidět na spiknutí s cílem zabít bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který nedávno přežil kulku s Íránem nesouvisejícího atentátníka, píše Sarah Stern.

Zvolení "umírněného" a "reformního" Masúda Pezeškjana prezidentem Íránu vyvolalo obrovské mediální nadšení. Devětašedesátiletý bývalý kardiolog Pezeškjan zvítězil s 53,6 % hlasů a porazil svého ultrakonzervativního oponenta Saída Džalílího, oblíbence ajatolláha Alího Chameneího.

Typickým nadšencem byl deník The New York Times, který uvedl, že s jeho zvolením "se Írán může dočkat změkčení své absolutistické zahraniční politiky a dokonce příležitosti k novému diplomatickému otevření". Aby toho nebylo málo, Washington Post prohlásil: "Íránský reformista vyhrál prezidentské volby a usiluje o spolupráci se Západem." Agentura Reuters na titulní straně napsala: "Íránští voliči si vybírají umírněného prezidenta, aby nahradil tvrdého Raísího."

Než však oznámíme tání vztahů mezi Íránem a Západem nebo vymýcení íránských drakonických zákonů o hidžábu, musíme si uvědomit, že než je kandidátovi schválena kandidatura, musí nejprve získat souhlas Íránské rady dohlížitelů, nevoleného dvanáctičlenného orgánu. Ajatolláh Chameneí vybírá šest jejích členů.

Musíme si také uvědomit, že nejvyšší vůdce vládne železnou holí a že od roku 1989, kdy se Chameneí stal nejvyšším vůdcem, byli všichni prezidenti osobně vybíráni jím a Radou dohlížitelů, z nichž mnozí byli rovněž oslavováni jako "umírnění" a "reformátoři", kteří však neměli žádnou skutečnou moc provést smysluplnou změnu. Tato slova postrádají význam, když stojí proti brutální hierarchii mulláhů. Rozhodně s sebou nenesou význam a konotace, které do nich promítáme my na Západě. Z tohoto důvodu téměř polovina všech Íránců volby bojkotovala.

Pokud byl Pezeškjan takovým nepřítelem konzervativní teokracie, proč mu Chameneí zavolal, aby mu poblahopřál a "vyzval všechny ke spolupráci"?

Je Pezeškjan skutečně reformátorem? Během kampaně Pezeškjan, stejně jako Džalílí, prohlásil, že "splynul s Chameneího vedením".

Tři dny po volbách Pezeškjan tweetoval: "Neočekává se od nás, že budeme zavádět novou politiku, protože obecná politika Nejvyššího vůdce je jasná. Naším prvním krokem je pokračovat v cestě (Raísího) administrativy."

Kásim Sulejmání byl architektem teroristické strategie Islámské republiky, která pracuje na destabilizaci Blízkého východu. 2. července Pezeškjan tweetoval: "Sulejmání je pýchou Íránu. Jeho čest je naší ctí... Položil svůj život za Írán. Přišel jsem, abych vzdal svou čest Íránu."

A jak je to s právy žen v Íránu? Madžid Muhammadí z Iran International říká: "Byl silným zastáncem povinného hidžábu a cancel culture, dokonce uvedl, že tuto politiku prosazoval v nemocnici a na univerzitě pod svým vedením hned po islámském převratu v roce 1979, ještě předtím, než byly nařízeny. Jeho stížnosti na to, že úředníci jsou přísní k ženám, jsou v rozporu s jeho hlasováním o zákonech omezujících práva žen během jeho působení v parlamentu".

Ve skutečnosti si Pezeškjan připsal zásluhy za restriktivní zákony o hidžábu, když uvedl: "V době revoluce jsem oznámil nový dress code... Diskuse o hidžábu se ještě nekonala... Řekl jsem jim, že musí přijít s kompletním hidžábem... Zvládl jsem to za 10 dní. Kulturní revoluce začala u nás!"

Íránský prezidentský úřad nemá žádnou skutečnou pravomoc zabývat se otázkami souvisejícími s vývojem íránské jaderné bomby nebo s mnoha íránskými teroristickými proxies, a pokud jde o domácí záležitosti, je zřejmé, že Chameneí hledá jednotlivce, s nimiž by mohl manipulovat a které by mohl ovládat.

Teherán se zajímá pouze o vytvoření falešné dichotomie v naději, že by mohl být schopen zmanipulovat mezinárodní společenství, aby zrušilo jakékoli obchodní sankce. Pezeškjanovy výsledky dokazují, že byl vždy loajalistou režimu, jehož zvolení je pro Západ šarádou, na kterou může dychtivě naskočit, jak jsme to v minulosti dělali až příliš často. Írán a jeho spojenci na Západě opět vytvořili "komnatu ozvěn", aby režim očistili.

Proč je Západ tak ochotný věřit propagandě režimu, který spáchal ty nejohavnější zločiny proti lidskosti? Proč Západ tak dychtí věřit režimu, který má nejvyšší počet poprav na světě (853 za rok 2023)? Proč je Západ tak dychtivý věřit režimu, který má dostatek vysoce obohaceného uranu pro nejméně čtyři jaderné bomby, který odmítá inspektory z Mezinárodního úřadu pro atomovou energii a vypíná kamery na svých jaderných zařízeních? Proč Západ věří režimu, který pracuje na destabilizaci Blízkého východu a který má silné vazby na Čínu, Rusko a Severní Koreu? Takovému, který se snaží zadusit Izrael prostřednictvím svých teroristických proxies?

Podobných chyb jsme se dopustili s íránskými prezidenty Muhammadem Chátamím a Hasanem Rúháním. Víme, že Západ nechce konfrontovat režim, který by mohl překročit jaderný práh. Víme také, že my ve Spojených státech jsme unaveni válkami, zejména na Blízkém východě, a zejména ve volebním roce.

Dávejme si však pozor, abychom nepodlehli falešným dichotomiím, které autokracie podsouvají nesofistikovaným novinářům a zahraničněpolitickým analytikům. Vzhledem k tomu, že tisíce žen jsou zatýkány, mučeny, znásilňovány nebo zabíjeny na základě zákonů o hidžábu, íránští proxies pochodují po celém Blízkém východě a Islámská republika je jen několik dní od sestavení jaderné bomby, je v sázce prostě příliš mnoho.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
329

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2024