Biden tvrdí, že pro „palestinskou komunitu“ udělal víc než kdokoli jiný

18. 7. 2024

čas čtení 3 minuty

Prezident také tvrdil, že do Izraele poslal pouze „obranné zbraně“, ačkoli tam poslal desítky tisíc těžkých bomb.

Prezident Biden v rozhovoru zveřejněném v pondělí prohlásil, že pro „palestinskou komunitu“ udělal více než kdokoli jiný, což jsou komentáře, které přicházejí po více než devíti měsících, kdy jeho administrativa podporovala genocidní kampaň Izraele v Gaze.

„Jsem člověk, který udělal pro palestinskou komunitu víc než kdokoli jiný,“ řekl v pořadu 360 With Speedy na YouTube.

Jako příklad toho, co udělal pro „palestinskou komunitu“, Biden uvedl: „ Jsem člověk, který otevřel všechna aktiva, jsem člověk, který se postaral o to, že jsem přiměl Egypťany, aby otevřeli hranice a nechali projít zboží, léky a potraviny.“ 

Biden však také podpořil izraelskou operaci na obsazení hraničního přechodu Rafáh na hranici mezi Egyptem a Gazou, který je od té doby uzavřen, uvádí na webu antiwar.com Dave DeCamp.

Zdá se, že Biden v rozhovoru také naznačil, že Izraeli poskytl pouze „obranné zbraně“, přestože jeho administrativa dodala desítky tisíc bomb a dalších druhů munice.

„Poslal jsem obranné zbraně,“ tvrdil Biden. „Odmítl jsem jim poskytovat útočné zbraně, třeba 2 000librové bomby, protože jsem jim dal jasně najevo, že nemohou používat tyto zbraně v civilních oblastech.“

Prezident zřejmě narážel na to, že jeho administrativa pozastavila dodávku 500 a 2 000librových bomb do Izraele. Dodávka 500librových bomb však byla schválena, přestože Izrael nadále shazuje těžkou munici na civilní obyvatelstvo.

Administrativa sice pozastavila jednu zásilku 2 000librových bomb, ale předtím jich do Izraele dodala 14 000 kusů. Izrael stále používá těžkou munici proti civilistům, jak sdělili izraelští představitelé agentuře Axios, armáda o víkendu shodila pět těchto bomb na tábor al-Mawasi při úderu, při kterém zahynulo nejméně 90 Palestinců, včetně mnoha žen a dětí. Izrael uvedl, že cílem úderu byl Mohammed Deif, vysoký vojenský velitel Hamásu, ale Hamás toto tvrzení popřel s tím, že se jedná o záminku k masakru civilistů.

Biden v rozhovoru vyjádřil silnou podporu Izraeli a myšlence sionismu. "Víte, co je to sionista? Kdyby neexistoval Izrael, každý žid na světě by byl v ohrožení. Je potřeba, aby byl silný, a je potřeba, aby židé měli místo, které by bylo jejich vlastní. Nemusíte být žid, abyste byli sionisté,“ řekl.

Američanka židovského původu Lily Greenberg Call, která kvůli Bidenově podpoře vyvražďování v Gaze odstoupila z ministerstva vnitra, kritizovala Bidena za časté tvrzení, že bez Izraele by židé nebyli v bezpečí. "Bezpečnost židů nemůže být - a nebude - na úkor svobody Palestinců. Tím, že se židé stanou tváří americké válečné mašinérie, se stáváme méně bezpečnými,“ uvedla Call ve svém rezignačním dopise.


Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
194

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2024