Šéfka EU požaduje "evropské probuzení" v oblasti obrany

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Šéfka EU Ursula von der Leyen ve středu uvedla, že Evropa musí udělat "další skok vpřed" v obraně, protože čelí hrozbám ze strany osy autoritářských mocností od Moskvy po Teherán.

"Svět je stejně nebezpečný, jako byl po celé generace, a Evropa je uprostřed něj," řekla předsedkyně Evropské komise na konferenci v Bruselu.

Ursula von der Leyen poukázala na "novou ligu autoritářů", včetně Ruska, Íránu a Severní Koreje, která se snaží "napnout naše demokracie až k bodu zlomu".

"Proto je čas na evropské probuzení v oblasti obrany a bezpečnosti," řekla.

Ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022 byla v té době označována za budíček pro Evropu po desetiletích nedostatečných investic do její obrany po studené válce.

EU od té doby zahájila iniciativy zaměřené na zvýšení vojenské výroby.

Ale po více než dvou letech války, zatímco Rusko uvedlo svou ekonomiku do válečného stavu, se EU stále snaží uspokojit potřeby Ukrajiny a vybudovat vlastní síly.

Vzhledem k tomu, že ukrajinské síly podél frontové linie mají stále větší potíže, rostou obavy, že by v případě triumfu Moskvy mohl Evropu pohltit širší konflikt.

"Hrozba války nemusí být bezprostřední, ale není nemožná. Měli bychom být připraveni," řekla von der Leyen.

"Začíná to naléhavou potřebou přebudovat, doplnit a transformovat ozbrojené síly členských států."

Pocit naléhavosti v Evropě zesílil možný návrat izolacionistického Donalda Trumpa do Bílého domu po listopadových amerických volbách.

"Evropská suverenita nikdy nebude na úkor našich partnerů a přátel. A určitě to nikdy neovlivní význam a potřebu naší aliance NATO," řekla von der Leyen.

Brusel minulý měsíc předložil strategii ve výši 1,5 miliardy eur (1,6 miliardy dolarů) na zvýšení obranné výroby, ale její představitelé tvrdí, že to nestačí.

"Je to dost... ne. Potřebujeme více – ano," řekl komisař EU pro vnitřní trh Thierry Breton, který stojí v čele obranného úsilí.

Francie, Estonsko a další země uvedly, že je třeba vytvořit rozsáhlejší program financovaný společnými půjčkami, který by se mohl vyšplhat až na 100 miliard eur.

Tento tlak se však setkal s nedostatečnou odezvou ze strany takzvaných spořivých zemí v čele s Německem.

Brusel má přijít s novými návrhy na svůj obranný push na červnovém summitu lídrů bloku.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1453

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024