Sněmovna reprezentantů USA po měsících průtahů schválila vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 61 mld. dolarů

20. 4. 2024

čas čtení 10 minut
 
Ukrajinský prezident děkuje Americe poté, co předseda parlamentu Mike Johnson zajistil dvoustrannou podporu pro financování Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu. Jenže ještě to musí schválit Senát

Senát by se měl návrhem zákona schváleným Sněmovnou reprezentantů začít zabývat v úterý a odpoledne proběhne několik předběžných hlasování. Konečné schválení se očekává někdy příští týden, což by Bidenovi otevřelo cestu k podpisu zákona

 
Po měsících průtahů americká Sněmovna reprezentantů konečně schválila vojenskou pomoc v hodnotě více než 61 miliard dolarů na pomoc Ukrajině v její zoufalé obraně proti Rusku, stejně jako miliardy pro další spojence včetně Izraele a Tchaj-wanu.

V dvoustranném hlasování se k podpoře Ukrajiny připojilo 210 demokratů a 101 republikánů, přičemž 112 republikánů - většina členů Republikánské strany  - hlasovalo proti. Stalo se tak poté, co republikánský předseda Mike Johnson prosadil řadu návrhů zákonů navzdory tvrdému odporu ve vlastní rRpublikánské straně, z níž mnozí jsou proti větším výdajům na obranu Ukrajiny.


Hlasování začalo několik hodin před plánovaným termínem na mimořádném sobotním zasedání, které oddálilo plánovanou přestávku Sněmovny. Sněmovna propukla v potlesk, když byl návrh zákona o Ukrajině schválen, přičemž předseda Marc Molinaro z New Yorku poslance napomenul, aby nemávali ukrajinskými vlajkami.

Bývalá demokratická předsedkyně Nancy Pelosiová před hlasováním důrazně a názorně apelovala na to, co je v sázce: "Doufám, že naši kolegové zvolí demokracii a slušnost místo autokracie a zla, protože se obávám, že pokud zvolíte Putinovu cestu, budete mít na rukou krev, krev dětí, krev jejich matek znásilněných před zraky rodičů, znásilněných před zraky jejich dětí," řekla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že jeho země "prohraje válku" bez pomoci USA, protože její armáda se potýká s nedostatkem munice a protivzdušné obrany a Rusko si za vyčkávání Kongresu vynucuje rostoucí palebnou převahu.

Bezprostředně po schválení zákona vydal Zelenskyj prohlášení, v němž vyjádřil vděčnost oběma stranám "a osobně předsedovi Mikeu Johnsonovi za rozhodnutí, které udržuje historii na správné cestě".

"Demokracie a svoboda budou mít vždy globální význam a nikdy neselžou, dokud je Amerika bude pomáhat chránit," uvedl. "Důležitý zákon o americké pomoci, který dnes schválila Sněmovna reprezentantů, zabrání rozšíření války, zachrání tisíce a tisíce životů a pomůže oběma našim národům stát se silnějšími. Spravedlivého míru a bezpečnosti lze dosáhnout pouze silou. Doufáme, že zákony budou podpořeny v Senátu a poslány na stůl prezidenta Bidena. Děkujeme ti, Ameriko!"

Poslanci hlasovali o balíčku v celkové hodnotě téměř 95 miliard dolarů, který však byl rozdělen do čtyř samostatných zákonů, neboť Johnson fakticky oddělil hlasování o Ukrajině od financování Izraele, které má větší podporu jak mezi demokraty, tak mezi republikány.

Hlasování o poskytnutí dodatečných finančních prostředků Izraeli rovněž snadno prošlo sněmovnou, když 365 poslanců bylo pro a pouze 57 proti: 36 demokratů a 21 republikánů.

Rozdělením zákona na čtyři části se Johnson snažil dát nepoddajným krajně pravicovým členům své strany možnost hlasovat podle svého svědomí o částech, které se jim nelíbily.

Jako první se hlasovalo o návrhu zákona zahrnujícím legislativu o ochraně hranic, který podle očekávání neprošel. Mnozí pravicoví republikáni nechtějí, aby Bidenova administrativa získala ve volebním roce zásluhy za řešení krize na hranicích USA s Mexikem, kde došlo k nárůstu počtu žadatelů o azyl. Předpokládaný prezidentský kandidát republikánů Donald Trump se snaží udělat z hranice volební téma.

Celkové financování ve výši 95 miliard dolarů zahrnuje zhruba 61 miliard dolarů pro Ukrajinu (přičemž velká část prostředků jde na doplnění americké munice); 26 miliard dolarů pro Izrael; 8 miliard dolarů pro spojence USA v indo-pacifickém regionu, včetně Tchaj-wanu; a 9 miliard dolarů na humanitární pomoc civilistům ve válečných oblastech, jako je Haiti, Súdán a Gaza, ačkoli balíček zahrnuje také zákaz přímého financování ze strany USA pro Agenturu OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky (Unrwa), která poskytuje klíčovou pomoc Gaze, a to až do března 2025.

V návrhu zákona o Ukrajině by z 60,7 miliardy dolarů použily USA celkem asi 23 miliard dolarů na doplnění vojenských zásob, což by otevřelo dveře budoucím vojenským transferům USA na Ukrajinu. Dalších 14 miliard dolarů by šlo na Iniciativu na podporu bezpečnosti Ukrajiny, v jejímž rámci Pentagon nakupuje nové moderní zbraňové systémy pro ukrajinskou armádu přímo od amerických obranných dodavatelů.

Dále je zde více než 11 miliard dolarů na financování současných vojenských operací USA v regionu, posílení schopností ukrajinské armády a podporu zpravodajské spolupráce mezi Kyjevem a Washingtonem a přibližně 8 miliard dolarů na nevojenskou pomoc, jako je pomoc ukrajinské vládě při pokračování základního provozu, včetně vyplácení platů a důchodů.

Balík do značné míry kopíruje návrh zahraniční pomoci, který Senát schválil v únoru, ačkoli 10 miliard dolarů z prostředků určených na Ukrajinu označuje jako návratnou půjčku, aby uklidnil některé republikánské poslance.

Návrh zákona o Izraeli zahrnuje přibližně 4,4 miliardy dolarů na doplnění vyčerpaných amerických zásob poskytnutých Izraeli; 4 miliardy dolarů na protiraketovou obranu, včetně tolik opěvované Železné kopule, a 1,2 miliardy dolarů na Železný paprsek; a 3,5 miliardy dolarů na pomoc Izraeli při nákupu zbraní. Existují také ustanovení, která mají usnadnit dodávky americké munice Izraeli držené v jiných zemích.

Návrh zákona na podporu amerických spojenců v asijsko-pacifickém regionu, především Tchaj-wanu, zahrnoval více než 8 miliard dolarů na boj proti čínským aktivitám, asi 3,3 miliardy dolarů na ponorky a 2 miliardy dolarů na vojenskou pomoc Tchaj-wanu.

Další návrh zákona obsahoval ustanovení, které mělo donutit čínskou společnost ByteDance prodat svou populární aplikaci pro sociální média TikTok, která podle obav Kongresu dává Číně možnost získávat informace o amerických občanech. Tento návrh zákona - 21st Century Peace through Strength Act - zahrnoval také zabavení zmrazených ruských státních aktiv a další sankce vůči Íránu.

Schválené zákony budou spojeny do jednoho balíku, aby se zjednodušil proces hlasování pro Senát, který bude muset návrh znovu schválit, než bude moci jít na stůl prezidenta Joea Bidena k podpisu.

V prohlášení po hlasování Biden uvedl: "Členové obou stran ve Sněmovně reprezentantů dnes hlasovali pro prosazení našich národních bezpečnostních zájmů a vyslali jasný signál o síle amerického vůdcovství na světové scéně. V tomto kritickém bodě zlomu se spojili, aby odpověděli na volání historie a schválili naléhavě potřebnou legislativu v oblasti národní bezpečnosti, za jejíž zajištění jsem bojoval několik měsíců.

Tento balík poskytne kritickou podporu Izraeli a Ukrajině; poskytne zoufale potřebnou humanitární pomoc Gaze, Súdánu, Haiti a dalším místům postiženým konflikty a přírodními katastrofami po celém světě; a posílí bezpečnost a stabilitu v Indopacifiku. Přichází ve velmi naléhavém okamžiku, kdy Izrael čelí bezprecedentním útokům ze strany Íránu a Ukrajina je neustále bombardována Ruskem." Vyzval Senát, aby návrh zákona rychle schválil, "abych jej mohl podepsat a abychom mohli rychle poslat zbraně a vybavení na Ukrajinu a uspokojit její naléhavé potřeby na bojišti".

Samotné předložení návrhů zákonů k hlasování na fóru vyžadovalo, aby Johnson hledal pomoc u demokratů. Procedurální hlasování, které mělo za cíl dostat návrh na jednání, dopadlo v poměru 316:94, přičemž návrh podpořilo 165 demokratů a 151 republikánů.

Johnsonovo spoléhání se na hlasy demokratů při schvalování klíčových právních předpisů, včetně velkého zákona o financování vlády, který minulý měsíc prošel Sněmovnou, pobouřilo některé tvrdé pravicové republikány.

"Co dalšího Johnson prozradil, když prosí demokraty o hlasy a ochranu?" ptali se republikáni. Marjorie Taylor Greeneová, republikánská zástupkyně z Georgie, v pátek na Twitteru: "Už nemáme republikánskou většinu, náš republikánský předseda je doslova ovládán demokraty a dává jim vše, co chtějí."

Minulý měsíc Greeneová představila návrh na odvolání Johnsona z funkce předsedy parlamentu, ačkoli zatím nepodala návrh na vynucení hlasování v této věci. V uplynulém týdnu se jako spolupředkladatelé přihlásili další dva republikáni Sněmovny reprezentantů - Thomas Massie z Kentucky a Paul Gosar z Arizony.

Demokraté uvedli, že mohou Johnsona podpořit v případné snaze republikánské krajní pravice o jeho sesazení kvůli pomoci Ukrajině.

V projevu z Kapitolu na začátku tohoto týdne Johnson uvedl, že poskytnutí pomoci Ukrajině je "kriticky důležité" a "správné" navzdory potenciální síle jeho odpůrců, kteří by ho mohli svrhnout v dalším vnitrostranickém puči.

"Opravdu věřím informacím a brífinkům, které jsme dostali," řekl Johnson. "Věřím, že Si a Vladimir Putin a Írán skutečně tvoří osu zla. Myslím, že jsou v tomto ohledu koordinováni. Myslím si, že Vladimir Putin by pokračoval v pochodu Evropou.

"Dám příležitost každému jednotlivému členu Sněmovny, aby hlasoval podle svého svědomí a vůle," dodal: "Jsem ochoten kvůli tomu podstoupit osobní riziko, protože musíme udělat správnou věc. A historie nás bude soudit."

USA dosud poslaly Ukrajině od začátku války před více než dvěma lety zhruba 111 miliard dolarů ve formě zbraní, vybavení, humanitární pomoci a další pomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1549

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024