Británie: Intenzivnější pití během covidu vedlo v Británii k zvýšení úmrtí na alkoholismus o třiatřicet procent

23. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
(Jakpak je tomu asi v ČR?)

Odborníci doufali, že po covidové pandemii se počet úmrtí na alkoholismus zase sníží. Jenže k tomu nedošlo, protože alkohol je návykový.


Oficiální údaje z Velké Británie ukazují, že od roku 2019 došlo k 33% nárůstu počtu úmrtí na následky alkoholu - je to nejvíce od začátku záznamů v roce 2001

Alkohol zabil v roce 2022 rekordní počet lidí, protože těžší pití v covidové pandemii si ve Spojeném království vybralo svou daň.

Na následky pití alkoholu zemřelo téměř o 2 500 lidí více než v roce 2019 (7 565 úmrtí), tedy v roce předtím, než virus udeřil a způsobil, že již tak silní pijáci zvýšili konzumaci alkoholu, uvedl britská státní statistický úřad.

 


Tento 33% skok v počtu úmrtí na alkohol znamená, že 10 048 lidí zemřelo z příčin způsobených alkoholem, což je nejvyšší počet od začátku záznamů v roce 2001 a prudký nárůst oproti trendu před pandemií, který byl od roku 2012 stabilní. Skotsko a Severní Irsko zaznamenaly v přepočtu na obyvatele více úmrtí než Anglie.

"Výzkum naznačil, že lidé, kteří pili alkohol ve velkém množství již před pandemií, v tomto období s největší pravděpodobností zvýšili jeho konzumaci," uvedl David Mais, zdravotnický statistik britského statistického úřadu. "To je pravděpodobně jedním z faktorů nárůstu počtu registrací úmrtí způsobených alkoholem, který jsme zaznamenali v roce 2022. Hlavní příčinou těchto úmrtí bylo alkoholické onemocnění jater a stejně jako v předchozích letech je míra úmrtnosti mnohem vyšší u mužů [přibližně dvojnásobná]."

Vzhledem k tomu, že během pandemie byly  hostince a restaurace byly uzavřeny, lidé v Anglii si v letech 2020 až 2021 koupili 12,6 milionu litrů alkoholu navíc ve srovnání s lety 2019 až 2020. Mezi březnem 2020 a březnem 2021 také došlo k 57% nárůstu podílu respondentů, kteří pili alkohol se zvýšeným rizikem a s vyšší mírou rizika, vyplývá z předchozího výzkumu organizace  Public Health England, který nyní nahradila britská Agentura pro zdravotní bezpečnost a Úřad pro zlepšování zdraví a rozdíly.

Ve Spojeném království nebylo zavedeno žádné omezení nákupu alkoholu, zatímco země jako Jihoafrická republika, Thajsko, Indie, Keňa a Barbados prodej omezily, a to mimo jiné z důvodů omezení společenských akcí, které by mohly šířit virus, a snížení počtu hospitalizací v důsledku násilí pod vlivem alkoholu.

"Každé z těchto úmrtí je tragédií, představuje člověka, jehož život byl přerušen a který po sobě zanechal lidi, kteří truchlí a chybí jim každý den," řekl Dr. Richard Piper, výkonný ředitel organizace Alcohol Change UK. 

"K tomu vedla dlouholetá nečinnost v oblasti škodlivých účinků alkoholu a srdcervoucí je, že těmto úmrtím se dalo zcela vyhnout. Naše vláda má odpovědnost a pravomoc zavést preventivní opatření, včetně řádné regulace marketingu alkoholu, jasnějšího označování alkoholu a minimální ceny za jednotku alkoholu."

Počet osob léčených v souvislosti s alkoholem v Anglii se v roce končícím v březnu 2023 zvýšil jen mírně - o 2 %, ale existují obavy, že některým lidem s problémy s alkoholem se pomoci nedostává.
Piper uvedl, že od roku 2013-14 do roku 2020-21 klesl počet dospělých v Anglii, kteří se léčí kvůli problémům s alkoholem (a ne s jinými drogami), o 16 %.

Prof. Sir Ian Gilmore, předseda Alcohol Health Alliance UK, řekl:  "Alkohol je dnes levnější, dostupnější a více prodávaný než kdykoli předtím. S tím, jak počet úmrtí dosahuje rekordních hodnot, rostou i zisky multimiliardového nápojového průmyslu. Navzdory tomu, co slyšíme od výrobců alkoholu o tvrzeních, že se jedná o "chůvu", má veřejnost jasnou podporu pro politiky, které tuto krizi řeší."

V České republice se v současnosti prodává rekordně levné víno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1358

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2024