Přečetli jsme jinde

Komparace priorit: Lední medvědi na vrcholu hierarchie výdajů z českých veřejných rozpočtů

23. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Výběh pro lední medvědy za 1,2 miliardy? Zdroje zjevně jsou, ale jen pro někoho. Anebo si z nás dělají prostě jen srandu, píše David Ondračka na sociální síti v glose vycházející z jeho komentáře pro Deník Referendum. Expozice Arktida pro lední medvědy má vyjít na 1,2 miliardy korun. Ano, čtete správně, skoro miliardu a čtvrt za jeden projekt v Zoo. Vedení příspěvkové organizace města Zoo Praha oznámilo, že projekt bude o 330 milionů korun dražší, než očekávalo začátkem tohoto roku. Jenže loni se v médiích uváděla informace, že pražská zoo plánuje nový pavilon pro lední medvědy za půl miliardy. Nejde tudíž o navýšení o 300 milionů, ale o 700 milionů. Kde je manažerská a politická odpovědnost, budou padat hlavy? Vadí to někomu? Anebo žijeme v zemi, kde veřejné zdroje jsou bezedné, rozpočty veřejných institucí nemají žádný problém a můžeme si dovolit zaplatit cokoliv?

Lední medvědy si v Praze chceme udržet, a tak jim zaplatíme luxusní prostředí. Ale co jiné potřeby a veřejně prospěšné investice? Poměřujme náklady veřejných projektů tím, na co veřejné peníze jsou a na co už nejsou - jak se aspoň tvrdí. 

Navýšit kapacity středních škol, když dnes ničíme budoucnost celé generace dětí, protože jdou na školy, kam nechtějí? Víte, kolik stojí postavit novou školu? Rekonstruovat staré byty a nabídnout je potřebným? Populisto! Posílit sociální služby? Měšec je prázdný. Podpořit kulturní projekty pár desítkami miliónů? Neblázněte, musíme šetřit.

Pražskou zoo jakožto příspěvkovou organizaci města měl několik let ve své gesci náměstek Petr Hlubuček ze STAN, hlavní politická postava kauzy Dozimetr, zločinného spiknutí kolem manipulace zakázek, kde je dnes velká skupina lidí obžalována a míří k soudu. Od letošního roku přešla Zoo pod náměstkyni Janu Komrskovou, zvolenou za Piráty.

Po předchozí zkušenosti by člověk čekal tlak na hospodárnost a možná i jistou obavu z veřejného dohledu nad většími investičními projekty. Přesto rada města plně akceptovala odůvodnění dramaticky vzrostlé ceny projektu inflací a vysokými cenami stavebních prací a materiálů. Jak mohou Piráti mluvit o transparentnosti či efektivitě zakázek a zároveň přímo ve svém rezortu schvalovat takové plýtvání?

2
Vytisknout
2936

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023