Pan prezident říká pravý opak toho, co by říkat měl

23. 11. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pan prezident se rozhodl podepsat vládní balíček. Nemůžeme dlouhodobě utrácet více, než jsou naše příjmy. Ono je to ale přece naopak: nemůžeme dlouhodobě vybírat tak nízké daně, abychom neměli na rozvoj školství, zdravotnictví, státní správy, infrastruktury. 

Nemůžeme škrtáním dosáhnout ani fungujícího státu, ani konkurenceschopné ekonomiky. Musíme se urgentně zabývat příjmy, tedy daněmi a růstem HDP.

Nemůžeme dlouhodobě zůstat u vážného poklesu reálných příjmů širokých mas obyvatelstva a nerůstu nebo dokonce poklesu HDP. Nemůžeme si dovolit vybírat nízké daně. Ostatně pokud je strukturální deficit rozpočtu asi 200 miliard, nejméně polovina z toho je způsobena snížením daní během rušení tzv. superhrubé mzdy v režii Ano, ODS a SPD.

Jsme jedinou zemí v Unii, která se ekonomicky ještě nedostala na předkovidovou úroveň. Tohle bude bohužel dědictví Fialovy vlády. A nyní také prezidenta Pavla. Firmy hlásí rekordní zisky, oligarchové bohatnou v době krize zcela obscénním způsobem a pan prezident bude národu vykládat o tom, že nemůžeme utrácet nad své příjmy. 

Tak je přece třeba ty příjmy zvednout. Jak vidíme v západní Evropě, vysoké daně a růst ekonomiky se nevylučují. A obojí generuje vysoké příjmy pro stát, který pak může garantovat civilizovaný život pro občany a ekonomický rozvoj společnosti.

3
Vytisknout
3951

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023