Válka obrazů

20. 10. 2023

čas čtení 7 minut
Hamás ve svém boji proti Izraeli využívá i sociální média. V šíření propagandy mu pomáhají algoritmy platforem.

17. října, deset dní po útoku Hamásu na Izrael, zveřejnila extremistická organizace na svém kanálu Telegram video, na kterém vystupuje mladá žena: Mia Šem, která byla unesena Hamásem. Hebrejsky říká, že je v pořádku, když je o ni postaráno, a žádá, aby se co nejdříve vrátila ke své rodině.

Strategické využívání sociálních médií ve válce Hamásu začalo v den útoku. Videa na Twitteru Telegramu, Instagramu a Facebooku ukazují po zuby ozbrojené členy extremistické organizace, jak se dostávají k bezpečnostnímu plotu s Izraelem na terénních vozidlech a motocyklech, zatímco jiná videa ukazují, jak prorážejí bezpečnostní plot a extremisté překračují hranici do Izraele. Je 7. října 2023, šabatové ráno během svátku Sukot, a brzy poté může svět na sociálních sítích vidět, jak extremisté provádějí masakr na hudebním festivalu, přepadávají několik kibuců a unášejí, mučí a vraždí jejich obyvatele. Útočí na dospělé, děti, osoby se zdravotním postižením, seniory a přeživší holokaustu.

Důkazy o všech těchto zločinech kolují na sociálních sítích ve formě videí pečlivě vytvořených Hamásem. Platformy sociálních médií významně přispívají k šíření teroru a strachu na jedné straně a k podněcování nenávisti a násilí na straně druhé. Nyní jsou v Německu blokovány některé telegramové kanály Hamásu a TikTok také odstranil násilný obsah. Na X však stále koluje mnoho videí extremistické organizace – a někdy podněcují protesty v ulicích.

Videa a snímky, které Hamás vytvořil a které šíří jeho stoupenci, jsou děsivé. Vzhledem k tomu, že teroristé měli na svých zbraních připevněné kamery, jejich oběti lze spatřit jak naživu, tak i poté, co byly zavražděny. V některých případech záběry ukazují znesvěcení mrtvol.

Děsivá videa

Další videa Hamásu ukazují unesené, částečně zraněné a krvácející izraelské ženy. Na jednom videu leží napůl bezvládně na korbě náklaďáku mezi botami extremistů. Na záběrech je vidět, jak se muži přibližují ke korbě náklaďáku a plivou na tělo. Hamás zveřejnil video, které ukazuje starší ženu, zjevně upoutanou na lůžko, ve své posteli, jejího pečovatele klečícího před postelí a vedle ní stojí ozbrojený a maskovaný extremista. Existuje mnoho videí izraelských rukojmích, zraněných, vyděšených. Video ukazuje, jak bylo přibližně čtyřleté izraelské dítě, zřejmě uneseno, strkáno a zesměšňováno.

Ne všechna videa byla ověřena, ale izraelské zprávy znovu a znovu ukazují, jak rodinní příslušníci unesených nebo zavražděných objevují své příbuzné v děsivých scénách. Důkazní snímky zveřejněné premiérem Benjaminem Netanjahuem na X, které ukazují zavražděné izraelské děti z  útoku na kibucy v jižním Izraeli, již nejsou na platformě k dispozici. Poté, co byly snímky na X několik dní, Hamás upravil svou strategii na sociálních sítích.

"To jsou bojovníci za svobodu"

Nedávné video, o kterém se předpokládá, že bylo natočeno v přepadeném kibucu, ukazuje extremisty, jak zvedají izraelské děti z postelí a houpají je, obouvají batolatům boty a dávají jim něco napít. Další video na Telegramu, které chce podle anglického textu ukázat "naši stranu historie", končí obrázkem ozbrojených extremistů v uniformách a textem "To nejsou teroristé, to jsou bojovníci za svobodu". Prostřednictvím této změny narativu mohou být všechny politické tábory obsluhovány na základě různých narativů na mezinárodní úrovni.

Algoritmy na sociálních sítích distribuují především obsah, který má vysokou angažovanost, prostřednictvím lajků, komentářů a sdílení. Studie opakovaně prokázaly, že zejména násilnému obsahu se na sociálních sítích dostává velké pozornosti. Lze tedy předpokládat, že násilná propagandistická videa Hamásu mají obzvláště vysoký dosah. Společnosti provozující sociální média z tohoto dosahu těží – a tím pádem i z toho, že Hamásu poskytují platformu. To je vidět například na tom, že reklamy na módní a kosmetické značky se objevují ve feedu na X mezi hrůzostrašnými fotografiemi a videi. To, co přitahuje pozornost, není pro algoritmus důležité, má pouze zaručit inzerentům co nejvíce zhlédnutí.

Algoritmická válka

I když někteří uživatelé sociálních médií sdílejí tyto do očí bijící obrázky a videa na svých profilech pouze proto, aby informovali o těchto zločinech, šíří propagandu Hamásu. Uživatelé v sítích se tak stávají součástí úspěšné algoritmické války Hamásu. Na základě svého strategického využití se má za to, že Hamás při plánování teroristických útoků zohlednil účinnost sociálních médií při šíření propagandy a ochotu platforem je hostit.

Sdílením zvěrstev na sociálních sítích se však šíří nejen propagandistická videa Hamásu, ale především ti, kterých se týkají, se při každém zhlédnutí záběrů znovu stávají oběťmi. Výše zmíněná videa a obrázky nahých a zneužívaných žen jsou tak také součástí cílené válečné kampaně na sociálních sítích. Pro lidi, kteří mají izraelské a židovské rodiny nebo kteří se v minulosti stali oběťmi násilí, mohou mít tyto snímky retraumatizující účinek.

Spousta videí v angličtině

Mezi miliony příspěvků zobrazujících násilné činy je mnoho komentářů, které tyto činy oslavují a šíří je v memech, gifech a dalších formátech na sítích.

Je pozoruhodné, že mnoho fotografií a videí zveřejněných Hamásem je doprovázeno texty v angličtině. Zdá se, že Hamás chce podněcovat násilí proti židům a Izraelcům daleko za hranicemi Izraele. Příkladem toho, jak rychle, snadno a svobodně se mezinárodně šíří nenávist proti Izraelcům a židům, je mem na profilu napojeném na Hamás, který mimo jiné ukazuje plačící a křičící izraelské vojáky na tmavě červeném pozadí.

X umožňuje uživatelům vybrat si z více verzí memu v angličtině nebo arabštině. Například kliknete na anglickou možnost "Tweet #EndOfIsrael" a získáte výše popsaný mem, který pak zveřejníte jediným dalším kliknutím. K šíření nenávisti stačí jen dvě kliknutí.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
2019

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023