Jde o hubu. Velmi důležitý článek Karla Dolejšího

8. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Překonání závislosti na Rusku je projekt zahrnující sofistikovanou průmyslovou a energetickou politiku, která by Česko po letech zaklínání se „doháněním Západu“ skutečně přiblížila vyspělým západoevropským ekonomikám a překonala mrtvý bod, na němž jsme politicky uvízli po roce 1998 uzavřením „opoziční smlouvy“.

Oposmlouva stvrdila záměr dvou nejsilnějších politických stran do budoucna už nijak nerevidovat základní parametry klausovské „transformace české ekonomiky“, včetně „útěku před právníky“ a legitimizace „podnikatelských“ hochštaplerů, jako byl Viktor Kožený a další pochybní vítězové transformační hry bez pravidel.Má-li česká demokracie přežít, musí překonat oposmluvní tradici a nalézt jiný rozvojový model než (v nejlepším případě) stagnační model montovny.

Začíná se nám krutě nedostávat času. Volby přijdou nejpozději za dva a půl roku, zatímco ze Strakovky slyšíme, že prý tam nevědí, co jsou proruské dezinformace a jak je identifikovat. A údajně ani „není potřeba“ s nimi něco dělat, protože přece máme svobodu slova. Stojí za tímto přístupem bohorovná sebevražedná idiocie lidí, kterým moc rychle stoupla do hlavy? Anebo jde o plán, který může vyústit v opakování „opoziční smlouvy“ včetně politické spolupráce s veškerou proruskou hnědáckou břečkou?

Skandinávské a baltské státy vůči působení hybridní ruské propagandy imunizovala široká občanská mediální gramotnost vybudovaná velkoryse pojatým vzdělávacím systémem. To v Česku, kde se ani za patnáct let nestihlo v souvislosti s nástupem populačně silnějších ročníků připravit nezbytně nutné posílení kapacity středních škol, nic takového rozhodně nehrozí. Potenciální gymnazisté tu ve velkých počtech skončí na učebních oborech, z nichž odejdou často zahořklí, s kulturním a mezinárodním přehledem na úrovni Jana Zahradila.

Zatímco chcimírové pilně pracují, vláda proti nim nepodniká v podstatě nic. V důsledku toho otevírá dokořán dveře ruské hybridní válce proti České republice, takže v této souvislosti bohužel nelze o Fialově vládě říci, že by po letech babišismu a zemanismu opravdu obnovila jednoznačně prozápadní orientaci státu.

Británie: Zatýkání aktivistů při korunovaci bylo policií předem připravené. Lhala

8. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Londýnské Metropolitní policie terčem ostré kritiky poté, co byly zatčeni i účastníci kampaně za bezpečnost žen rozdávající alarmy proti znásilnění

Včera jsem byl zatčen, když jsem filmoval stoupence kampaně JustStopOil držícího transparent na chodníku u trasy korunovačního průvodu. Jsem filmař a měl jsem na krku jasně viditelnou tiskovou akreditaci od filmařského odborového svazu BECTU. Policie mou práci interpretovala jako "spiknutí s cílem spáchat veřejné pohoršení".




Zatýkání protestujících proti monarchii a novinářů (!!) během korunovace bylo předem promyšleným pokusem "narušit a oslabit"  republikánskou demonstraci, uvedl jeden z předních aktivistů.

Graham Smith, vedoucí organizace Republic, uvedl, že rozhodnutí Metropolitní policie rozbít plánovaný sobotní protest ještě před jeho zahájením pošlapalo jejich práva, a dodal, že organizace Republic se Scotland Yardem jednala předem po dobu několika měsíců.

Politici z londýnské radnice se připojili k londýnskému starostovi Sadiqovi Khanovi a žádali od Scotland Yardu odpovědi na otázky týkající se zadržení protestujících z organizace Republic a dobrovolníků, kteří pro místní radu pracují na zajištění bezpečnosti lidí.

Smith řekl v pořadu BBC Radio 4 Today: "Máme za sebou čtyři měsíce podrobných rozhovorů s Metropolitní policií, během nichž jsme jí přesně vysvětlili, co budeme dělat a kde budeme. Řekli jsme jim, kolik máme transparentů, co na nich bude napsáno, že budeme mít vlajky, že budeme mít zesilovací zařízení.

" Zesilovací zařízení pak bylo zabaveno a mým kolegům bylo řečeno, že pokud budou používat megafony, budou zatčeni. Celé to byl záměrný pokus narušit a oslabit náš protest."

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu

8. 5. 2023

čas čtení 11 minut

- Ve Frankfurtu se beztrestně konala oslava ruské genocidy na Ukrajině: - Rusko včera zaútočilo na Kyjev:

Ukrajina uvedla, že zničila všech 35 íránských bezpilotních letounů Shahed, které Rusko vypustilo v rámci vlny útoků po celé zemi v pondělí.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své obvyklé ranní aktualizaci uvedl, že Rusko rovněž provedlo 16 raketových úderů na města a regiony včetně Charkova, Chersonu, Nikolajeva a Oděsy a 61 leteckých úderů. Rovněž informoval o 52 případech nepřátelského ostřelování a uvedl, že "bohužel jsou mrtví a zranění mezi civilisty, poškozené výškové budovy, soukromá obydlí a další civilní infrastruktura".

Rusko zesílilo své útoky na Ukrajinu před úterní výroční přehlídkou ke Dni vítězství v Moskvě, která se koná u příležitosti výročí vítězství sovětského Ruska nad nacistickým Německem v roce 1945.

Tyto oslavy se postupně staly ústředním bodem vize ruské identity, kterou si Vladimir Putin za 23 let svého působení v čele země vytvořil.

Letos se však mezi ruským vedením objevily známky znepokojení nad oslavami v souvislosti s obavami z ukrajinských úderů, poté, co minulý týden na Kreml zaútočily neznámé drony.

"Panuje nervozita, kterou jsem nikdy předtím neviděl," řekl jeden z úředníků moskevského starosty. "Ale Den vítězství musí proběhnout, jiná možnost není."

Moskvu před průvody na Den vítězství zasáhla "nervozita, jakou jsme ještě nezažili

31478

Jak vláda umí léky a tripartitu

7. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Kreslený komentář: Beno Trávníček

V neděli jsem výjimečně sledoval téměř celé Otázky V. Moravce, zvládl jsem necelé dvě hodiny. Prvních asi 45 minut byla debata s ministrem zdravotnictví a šéfem Lékárnické komory o nedostatku léků. Pan ministr Válek mne ohromil svým tvrzením, že vlivní čeští politici a úředníci jsou placeni farmaceutickými firmami, aby bránili jejich zájmy proti zájmům veřejnosti.

 20265

Londýnská korunovace krále Karla: Mnoho lidí proti ní zuřilo, mnoho lidí jí bylo nadšeno

7. 5. 2023

čas čtení 14 minut

Fotbaloví fanoušci v sobotu v Anglii bučeli, když na stadioně před zápasem hráli anglickou hymnu God Save the King:

Podobným způsobem bučeli cestující na hlavním nádraží v Edinburku Waverley, když se tam hlasatel oznamující odjezdy vlaků zmínil o korunovaci. V Glasgow se v sobotu konala velká demonstrace za skotskou nezávislost, na níž demonstranti skandovali "Strčte si svou korunovaci do prdele".  Ovšem v Anglii se konalo 67 000 oslavných obědů na počest krále Karla.

Velké znepokojení vyvolalo zatýkání pokojných demonstrantů v Londýně způsobem, jimž to dělala komunistická policie před rokem 1989 v Československu nebo jak to dělá ruská policie dnes v Moskvě:

Jak šílení ministři ničí Českou republiku

8. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Zaznamenejte také nesmyslný příkaz britských konzervaiivců, aby se voliči ve volebních místnostech prokazovali průkazem totožnosti, který neexistuje, protože Británie nemá občanky. Žádné volební podvody se nekonaly, volebním podvodem je vyloučení 2 milionů lidí bez průkazů od voleb.(JČ)



 20263

Jsme ještě schopni vnímat individuální bolest člověka?

6. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut


(Věnováno osmi tragicky zemřelým bratřím a sestrám v největší tragédii v této skupině občanů od vzniku České republiky)

Pozn. JČ: Např. skotská vláda podniká velmi efektivní kroky proti bezdomovectví ZDE.

"To místo znám úplně přesně. Byly to staré rozmlácené buňky údajně patřící SŽDC, ovšem na pozemku městské části Brno střed a roky se nikdo nezajímá o jejich odklízení. Přespávali tam lidi bez domova. Lezli tam rozmláceným oknem kde na jedné straně byly mříže pryč. Chodila jsem tam krmit kočky, co tam taky žili v blízkosti té buňky. Vykastrovaly se a vrátily protože byly plaché….."  píše v komentáři pod krátkým článkem o smrti osmi OBČANŮ této země v internetové diskusi jedna čtenářka. Místo této tragédie Policie ČR ohradila až po dvou dnech a ještě včera večer tam mohl každý dojít a pomalu se procházet v pachu po ohořelých tělech. Zážitek k nezaplacení.

Polské pohraniční stráže hodily uprchlíka se zlomenou nohou přes zeď. Leží tam už dva dny, nemůže chodit

7. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Polské pohraniční stráže poskytly základní lékařskou pomoc uprchlíku se zlomenou nohou a pak ho přehodili přes pohraniční plot a řekly mu, ať jde zpátky do Běloruska. Uprchlík nemůže chodity. Leží tam, stále na polském území, už dva dny.



Londýnská policie nesmyslně zadržovala dobrovolnické členy noční hlídky chránící ženy před znásilněním

6. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Londýn je terčem častých útoků proti ženám, několik jich bylo zavražděno, nejméně jedna z nich policistou.

Proto je velmi znepokojující, že před korunovací krále Karla zadržela na čtrnáct  hodin (!)  londýnská policie dobrovolníky z nočních hlídek Night Safety Team, které chrání ženy před znásilněním. Byli zatčeni, protože u sebe měli poplašná zařízení pro případ znásilnění. Rozdávají je ženám.


"Strčte si svou korunovaci do prdele!" V Glasgow se v době Karlovy korunovace konala velká demonstrace požadující nezávislost Skotska

6. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

Skandování "Strčte si svou korunovaci do prdele" a "To není můj král" na velké demonstraci v sobotu v Glasgow.



31325

"Objevili jsme tajemství nesmrtelnosti. Špatná zpráva je, že to není pro nás": proč se tvůrce umělé inteligence obává o lidstvo

6. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 

Geoffrey Hinton nedávno odešel ze společnosti Google. Varuje před nebezpečím umělé inteligence. Opravdu nás umělá inteligence zničí? A jak dlouho máme na to, abychom tomu zabránili?


Hinton, známý jako jeden ze tří "kmotrů umělé inteligence", získal v roce 2018 Turingovu cenu ACM - Nobelovu cenu počítačových vědců za svou práci na "hlubokém učení". Vzděláním kognitivní psycholog a počítačový vědec nebyl motivován touhou radikálně zlepšit technologii: místo toho chtěl více porozumět sám sobě.

"Posledních 50 let jsem se snažil vytvořit počítačové modely, které se dokážou učit věci trochu podobně, jako se je učí mozek, abychom lépe pochopili, jak se mozek učí," říká. Vysvětluje historii svého výzkumu i to, jak ho nevyhnutelně přivedla k závěru, že jsme možná odsouzeni k zániku.

Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

 20264

Nový Eduard VII? Avantgardní stránka nástupu krále Karla na trůn...

6. 5. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Zatímco jsme se hodně soustředili na to, jak staromódní a moderní době neodpovídající jsou instituce monarchie a korunovační obřad, unikl nám bod vývoje, v jehož čele stojí král Karel III: Královna Camilla, bez ohledu na to, co si o ní lidé myslí, představuje přijetí dvou rozvedených lidí na trůn. V historii 20. století je stále čerstvé, že jeho prastrýc Eduard VIII. musel abdikovat, aby se mohl oženit s rozvedenou Wallis Simpsonovou.

Wallis nepatřila k aristokracii - byla prostým člověkem - a Američankou, ale to nebyl nejkontroverznější detail toho románku. V polovině třicátých let se zapletla s panovníkem ještě jako vdaná - a navíc se svým už druhým manželem.  Karel měl v době manželství s princeznou Dianou poměr s Camillou. Ještě výmluvnější o vývoji očekávání ohledně monarchie v Británii je, že se nevěrný pár dostal na titulní stránky bulvárních novin, když byl Karel v telefonátu zachycen, jak se svěřuje se svou sexuální fantazií být Camilliným menstruačním tamponem. Pravděpodobně nejodpornější pohled do intimity královské rodiny v historii...

 19152

Antidemokratická Británie: Londýnská policie zatýká osoby, o nichž se domnívá, že by mohly protestovat proti Karlově korunovaci

6. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Policie zatýká  pokojné demonstranty proti monarchii a postavila obří bariéry, aby nebyly vidět prorepublikánské transparenty. Právo na svobodný protest potlačeno.  Ostuda!


Graham Smith z organizace Republic byl zadržen při protestu na trase průvodu krále Karla III. v centru Londýna

Na trase průvodu krále Karla III. byl zatčen šéf předního britského republikánského hnutí a pět dalších organizátorů antimonarchistického protestu

Graham Smith, šéf hnutí Republic, vybíral nápoje a plakáty pro demonstranty na hlavním místě protestu na Trafalgarském náměstí, když byl zadržen policií na Strandu v centru Londýna.

Skupina šla za pronajatou dodávkou plnou stovek transparentů, když je zastavila policie. Metropolitní policie na začátku týdne na Twitteru uvedla, že bude "netolerantní" k těm, kteří se snaží "ohrozit" tento den.

 19152

Antidemokratická Británie: Královská rodina má pravomoc cenzurovat přenosy z korunovace vysílané v BBC

6. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 

BBC předkládá materiál před použitím ke schválení Buckinghamskému paláci, což vyvolává otázky ohledně její redakční nezávislosti.

BBC umožnila Buckinghamskému paláci vetovat záběry, které smí použít ve svém zpravodajství o korunovaci, což vyvolává otázky o nestrannosti celostátního televizního  vysílání ve vztahu k monarchii.

Podle osob obeznámených se situací BBC v minulých dnech předložila paláci ke schválení materiál v pořadech s královskou tematikou a  Buckinghamský palác prohlásil, že některé díly nemohou být použity.

 18993

Britští konzervativci zaznamenali drtivou porážku ve čtvrtečních komunálních volbách

6. 5. 2023

čas čtení 5 minut

Britští konzervativci přišli ve čtvrtečních komunálních volbách o  více než 1 000 křesel

Premiér Rishi Sunak v pátek připustil, že výsledky voleb do anglických zastupitelstev jsou "zklamáním", a čelil jízlivému verdiktu některých svých poslanců a prvním náznakům ohrožení svého vedení ze strany spojenců Borise Johnsona.

Předsedu labouristů Keira Starmera povzbudil zisk více než 500 křesel. Jeho strana se domnívá, že prý má nyní šanci převzít moc v roce 2024 poprvé po 14 letech.

BBC odhaduje celostátní podíl hlasů labouristů na 35 %, konzervativců na 26 % a liberálních demokratů na 20 %, zatímco ostatní strany na 19 % - odhady byly extrapolovány z místních výsledků pouze v Anglii.

6714

Proč v ČR nemáme rádi děti?

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Proč tady nemáte rádi děti?

Jisté procento mých klientů vždy činili cizinci a často to byla hezká práce.

Krása historické Prahy. Dobré pivo a hezké holky. Svoboda. Tolerance.

Desítky tisíc cizinců si zvolilo Prahu za nový domov, protože se tu prostě dobře žilo. A už si ani nedovedeme představit, že Češi byli považováni za jeden z nejtolerantnějších národů světa.

Poslední dobou ale stále častěji slýchám otázku - Proč tady nemáte rádi děti? píše psychiatr Tomáš Rektor.

Protože děti mají být především potichu. V tramvaji neuslyšíte dětský smích a z buzerace rodičů v nejmenovaném bistru se stal celonárodní hit.


Šéf skupiny Wagner brutálně zaútočil na ruské generály

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Vůdce ruských žoldnéřů ze skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, stojící na poli posetém mrtvolami, natočil zuřívé video, ve kterém osobně obviňuje nejvyšší šéfy ruské obrany ze ztrát, které utrpěli jeho bojovníci na Ukrajině.

V samostatném vzkazu Prigožin rovněž uvedl, že Wagnerovy jednotky příští týden opustí obléhané východoukrajinské město Bachmut.

"Toto jsou Wagnerovi chlapci, kteří dnes zemřeli. Krev je ještě čerstvá," říká Prigožin v mimořádném klipu a ukazuje na zhruba tři desítky ležících mrtvol wagnerovských bojovníků.

"Přišli sem jako dobrovolníci a umírají, abyste vy si mohli vyhřívat svou tlustou prdel ve svých luxusních kancelářích."

Prigožin na videu řve  na ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka ruských ozbrojených sil generála Valerije Gerasimova.

"Šojgu, Gerasimove, kde je, kurva, naše munice?" křičí.

Ruská agrese na Ukrajině. Prigožin: Odejdeme z Bachmutu 10. května

5. 5. 2023

čas čtení 14 minut

 
Jevgenij Prigožin, vůdce ruských žoldnéřských sil skupiny Wagner, v pátečním prohlášení uvedl, že jeho jednotky opustí Bachmut 10. května.

Již dříve Prigožin zveřejnil videozáznam, v němž  rozzlobeně kritizuje ruské úřady za nedostatečnou podporu jeho jednotek Wagner.

Je třeba poznamenat, že v předchozích případech Prigožin učinil dramatická prohlášení, která následně odvolal. Minulý týden nabídl zastavení dělostřelecké palby na ukrajinské síly v obleženém Bachmutu a později řekl, že to byl jen vtip.
 

 20195

Pochybnosti o českém boji s inflací

5. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S velkým napětím sleduji spor mezi centrální bankou (vyjádření guvernéra Michla nebo také viceguvernérky Zamrazilové) a vládou (premiérem) o to, kdo vlastně má bojovat s inflací. Prý – podle ekonoma Zámečníka – to může být ze strany ČNB předzvěstí dalšího růstu sazeb.

 20253

Česko jako ekonomický medvěd

5. 5. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ve všeobecném povědomí se udržuje poznatek, že pokud si dítě v raném věku vytvoří naprosto chybné životní návyky, později může být velmi obtížné se jich zbavit - pakliže se to vůbec kdy podaří.

Vysvětlivky: "crony sectors" = "klientelistické sektory" , "non-crony sectors"="neklientelistické sektory





 16578

Takhle se mává, takhle se hrozí a takhle nenávidí

5. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Rohlíčky obzvlášť vypečené

V Krnově v jedné pekárně dali na vědomí občanům vůkol i dál, že nepečou z ukrajinské mouky. Ok, jejich problém, jejich ostuda a jejich morálka. Škoda, že v Krnově nevěří na čestného obhájce Agrozetu ministra Nekulu a české normy kvality potravin. Pokud ovšem po Česku nekolují dobře nakoupené produkty ze spřátelené mlýnice Kolárovo, protože byznys až na prvním místě. Je velká, ba obrovská škoda, že se moudrá strážkyně kvalitních pečiv Hovorková nepodělila s bedlivým čtenářem a haněnou pekárnou o radu, dobrou radu, z čeho tedy u nás ve svobodném a demokratickém Česku vůbec lze péci obzvlášť vypečené rohlíčky a koblížky. Ne ctěné Fórum 24 v ohnivě rudém manifestu proti pesticidním činům krnovské pekařky inzerátem do světa vyhlašuje, že cokoli od ne ctěného Babiše bráti rovněž nelze, což ovšem znamená, že není z čeho péci, aby se bylo Fórum 24 příliš bývalo nezlobilo.

 18993

Británie: Konzervativci drsně prohráli komunální volby, ale labouristé výrazněji nevyhráli

5. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace pátek 16 hodin. Při sčítání výsledků anglických komunálních voleb se projevuje sílící propad Konzervativní strany, do 16 hodin českého času přišla o 258 radních zatímco labouristé získali 203 radních a liberální demokraté 102 radních (byly dosud zveřejněny výsledky voleb ze 104 z 230 komunálních úřadů), ale stále je pravděpodobné, že i když budou labouristé po příštích všeobecných volbách nejsilnější stranou, nebudou schopni vládnout v Británii sami. Zajímavou možností je, že by rozhodujícím jazýčkem na váze moci mohla být Skotská nacionální strana. Skotští labouristé tvrdí, že tomu tak nebude, protože se popularita SNP prý ve Skotsku propadne ve prospěch labouristů. To zatím nikdo neví, avšak pokud by měli skotští nacionalisté v dělbě moci rozhodující slovo, mohli by si vynutit nové referendum o skotské nezávislosti. (JČ)

* * *

V Anglii se v pátek sčítají výsledky čtvrtečních voleb do komunálních úřadů. Po sečtení výsledků z cca 50 z 230 komunálních rad v půl desáté dopoledne je zjevné, že konzervativci drsně prohráli a bude to znamenat i jejich prohru v příštích všeobecných volbách. Labouristé pod vedením opatrného a nudného právníka Keira Starmera však výrazněji nevyhráli a zřejmě budou muset po příštích všeobecných volbách utvořit koaliční vládu s liberálními demokraty.

Profesor Michael Thrasher, odborník na volby, který poskytuje analýzy pro Sky News, v pátek ráno napsal článek, podle kterého by to mohly být nejhorší výsledky pro konzervativce  od roku 1995. Píše:

"Konzervativci přišli o třetinu svých křesel v komunálních radách, což je podle všech měřítek naprostá prohra.

 20192

Životní prostředí. Důkazy jsou jasné: nízkoemisní zóny, jako je londýnská Ulez, fungují

5. 5. 2023

čas čtení 6 minut

 
Zóny čistého ovzduší neboli nízkoemisní zóny se zavádějí ve více britských městech a londýnský starosta navrhuje rozšířit zónu s velmi nízkými emisemi i na předměstí.

Tyto zóny mají urychlit dosažení zákonných limitů pro znečištění ovzduší a snížit zdravotní zátěž způsobenou dýcháním znečištěného vzduchu. 

Mnoho měst ve Spojeném království a v Evropě neplnilo zákonné limity znečištění ovzduší, které byly stanoveny v roce 1999 a měly být dosaženy do roku 2010.

To je z velké části způsobeno vozidly, která byla navržena tak, aby prošla oficiálními testy výfukových plynů, ale při skutečné jízdě po silnicích znečišťovala ovzduší mnohem více.

 20256

Společně proti Erdoğanovi

5. 5. 2023

čas čtení 6 minut

Před volbami je turecká opozice jednotnější než kdy jindy. To jí dává šanci proti slábnoucímu úřadujícímu Erdoğanovi, píše Jürgen Gottschlich.

Rozhovor Britských listů 596. Ideolog šlendrián potřebuje, aby získal moc

2. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Výtvarník a sochař Pavel Karous zveřejnil otevřený dopis na obranu mezinárodné známé historičky střední Evropy Muriel Blaive, kterou z ideologických důvodů vyhodili z tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů. Pak se situace ještě zhoršila, protože vedení Ústavu vyhodilo i šéfa oddělení vzdělávání a nahradilo ho policistou, takže všichni jeho zaměstnanci rezignovali. Co motivuje ideology spoléhat se na šlendrián? Proč ho potřebují? O tom a o dalších aspektech tohoto závažného modelového případu, který, jak se zdá osvětluje v dnešní České republice skoro všechno, hovoří s Pavlem Karousem Jan Čulík.

 20261

Korunovace Karla III.: Národ zívá

5. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 
Velkolepost a mystika znamenají pro postimperiální a postkřesťanskou zemi jen málo
 

Sobotní korunovace krále Karla III. upře oči celého světa na Londýn.  Ve Westminsterském opatství se sejdou prezidenti, premiéři a slavní televizní moderátoři ze všech koutů planety. BBC se na tento den promění ve vysílání severokorejského typu, píše Nick Cohen.

Žádný detail nebude příliš banální na to, aby byl ignorován. Žádná fráze není příliš banální na to, aby nebyla vyslovena.

Všichni budou předstírat, že je to zajímá, kromě velké většiny britské veřejnosti. Podle posledních průzkumů veřejného mínění se asi dvě třetiny dotázaných o korunovaci buď "příliš nezajímají", nebo "se nezajímají vůbec".   Pouze devět procent se zajímá "hodně", což není obrázek země v zajetí královské horečky, který vykresluje tolik komentátorů.

Channel 4 News se zašly ve čtvrtek poptat do jednoho boxerského klubu v Nottinghamu v severní Anglii, co si tamější sportující mladíci myslí o blížící se korunovaci. Zjistily, že buď vůbec nevědí, že se má nějaká korunovace konat, anebo o ní projevili naprostý nezájem, video ZDE

 19152

Británie: Korunovace byla příležitostí k reformě a modernizaci monarchie. Byla promarněna

5. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 

Navzdory gestům směřujícím k inkluzivitě zůstává ceremoniál zakořeněn v zastaralých náboženských a feudálních ideálech

Většina Britů nejsou křesťané

Jádrem sobotní korunovace Karla III. je zcela záměrný národní podvod ohledně náboženství. V některých ohledech se tento podvod skrývá na očích a nepřitahuje pozornost. Předkorunovační spekulace se místo toho soustředily na banálnější věci - Camillu, Harryho, Meghan - nebo na obecnou popularitu monarchie v době po Alžbětě. Ale až budete sledovat a poslouchat samotnou korunovaci, náboženský podvod bude těžké přehlédnout - a ještě těžší mu uvěřit, píše Martin Kettle.

Mnozí budou instinktivně chtít být ke korunovaci velkorysí a nebudou chtít kazit oslavu. V tomto duchu by bylo lze víkendový rituál označit za historickou přetvářku, která mnohé potěší a nikomu nijak zvlášť neuškodí. Kdyby byli silnějšího ducha, což by měli být, pokud jde o událost, která nevyhnutelně říká tolik o této zemi sobě samé a světu, mohli by místo toho nazvat rituál tím, čím je: lží v srdci britského státu.

 19152

Korunovace krále Karla: zastaralá přehlídka, která by se měla přehodnotit

5. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 

Mnozí jsou otevřeni návrhům na lepší systém hlavy státu v Británii. Je jistě načase o nich řádně diskutovat

Pouhých 9 % dospělých Britů tvrdí, že jim na víkendové korunovaci "velmi záleží"

S blížícím se dnem "korunovace" si položte otázku. K čemu slouží tato víkendová korunovace? Králem se díky ní nestane Karel III. Tím už je. Králem se stal po loňské smrti své matky, a to po hladce provedeném a rozumně nenápadném nástupním procesu. Také nástupnická linie je pevně stanovena, píše se v redakčním komentáři listu Guardian.

Korunovace také nijak nezmění královu schopnost vykonávat svou ústavní roli hlavy britského státu. Nebude mu udělena žádná nová pravomoc. Již nyní schvaluje zákony.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

 20259

Střední Asie: Situace ve Ferganském údolí "směřuje k výbuchu"

5. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

V devadesátých letech se jen málo diskusí o Střední Asii na Západě odehrávalo bez odkazu na situaci ve Ferganském údolí. Jde o region, kde se stýkají Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán, a spekulovalo se o tom, že se toto hustě osídlené místo pravděpodobně stane dějištěm geopolitické exploze.

 19905

"V Rusku jsou zjevné první příznaky občanské války"

5. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Výhrůžka Jevgenije Prigožina, šéfa soukromé vojenské společnosti Wagner, že opustí Bachmutskou frontu na Ukrajině, se kvalifikuje jako vzpoura. A pokud to zůstane nepotrestáno, což se zdá pravděpodobné, představuje to "první známku občanské války v Rusku", tvrdí pro ukrajinský list Gordonua.com Igor Ejdman.

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Ryvolou, radním pro dopravu na Praze 1, hovoří Jan Čulík o jeho plánech jak vyřešit šokující dopravní situaci v centru Prahy, které je zahlceno auty. Vjezd na Staré Město pražské bude zpoplatněn, bude vyřešeno parkování (už nyní začíná Městská policie tvrději zasahovat proti nepatřičně zaparkovaným vozidlům) a pan Ryvole chce vybudovat páteřní cyklostezky, oddělené od komunikací pro automobilová vozidla, vedoucí přes celou Prahu. Aby nevjížděli občané do centra města auty, musejí vzniknout na pražských předměstích na uzlech veřejné dopravy lehce dostupná parkoviště.

Rozhovor Britských listů 592. Zlikviduje nás umělá inteligence?

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří se spisovatelem a pedagogem Františkem Tichým o jeho varujícím dystopickém, orwelliánském románu Rekrut 244. Zničí nás umělá inteligence? František Tichý argumentuje, že nemusí to tak být, ale nestane se to pouze tehdy, budeme-li efektivně a rozhodně jednat. Bude to složité. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 25. dubna 2025.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 591. Vede nerovnost ve vzdělání k nárůstu pravicového populismu?

21. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Současná demokracie v ČR postrádá alespoň pro část voličů důvěryhodnou politikou reprezentaci. Chybí levicová politická strana. Nebo se mění struktura české společnosti, a tím pádem i charakter české demokracie? O těchto otázkách hovoří Bohumil Kartous s esejistou Matějem Metelcem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region on pátku 21. dubna 2023.

 20258

Odstřihne Moskva Finsko od kanálu Saimaa?

5. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Když Finsko nyní vstoupilo do NATO, někteří ruští politici a komentátoři požadují, aby Moskva zrušila dohodu z roku 1963, v níž si Finsko pronajalo kanál procházející ruským územím mezi jeho jezerním systémem a Finským zálivem.

Ruská agrese na Ukrajině: Drony, které v noci zasáhly Oděsu, byly označeny nápisy "za Moskvu" a "za Kreml"

4. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Ukrajina sestřelila 18 dronů.  Dva, které zasáhly školní internát v Oděse, nesly proruský nápis; během dvou dnů byla zasažena již druhá ruská ropná rafinerie

V noci na čtvrtek došlo k dalším výrazným ruským raketovým útokům a útokům dronů na ukrajinská města.. V návaznosti na tvrzení Ruska, že Ukrajina se svými bezpilotními letouny zaměřila na Kreml a "pokusila se zavraždit Vladimira Putina", zahájila Moskva vlnu kamikadze dronů, jejichž cílem byl především Kyjev a Oděsa.

Zatímco všech 18 dronů vypuštěných proti ukrajinskému hlavnímu městu bylo  sestřeleno, tři drony dopadly do oblasti budovy školního internátu v Oděse, ačkoli nebyly hlášeny žádné oběti. Na úlomcích ocasů dvou dronů byly načmárány nápisy "za Moskvu" a "za Kreml".

- Anton Geraščenko, bývalý náměstek ministra vnitra a současný poradce ministerstva vnitra, zveřejnil na sociálních sítích video, které podle něj zachycuje spuštění protivzdušné obrany Ukrajiny proti nočnímu útoku dronů.


- Tamara Cohenová, politická zpravodajka britské televize Sky News, na Twitteru uvedla, že o incidentu s kremelským dronem hovořila s vysoce postaveným zdrojem z britské obrany. Sdělil jí toto:

"Možné je všechno, ale Ukrajina nemá žádný prospěch z takovéto akce, takováto akce nemá žádný vojenský význam, všichni vědí, že Putin v Kremlu nebydlí a všechny motivy této akce jsou ve skutečnosti ve prospěch Ruska - veřejnost, která se má semknout; záminka pro další náhodné a bezohledné bombardování; snaha získat sympatie pro Rusko ohledně Ukrajiny."

Ukrajina popřela útok na Kreml

4. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Rusko obviňuje Ukrajinu, že se pokusila "zabít Putina" útokem dronu na Kreml. Přitom všichni vědí, včetně ukrajinské vlády, že Putin se v Kremlu nezdržuje

Zelenského poradce popřel, že by šlo o ukrajinský útok


Moskva obvinila Kyjev ze zinscenování útoku dronem, jehož cílem prý bylo zabít ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu, a slíbila odvetu.

Kreml ve středu uvedl, že při útoku byly použity dva drony, které však ruská obrana zneškodnila.

V prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách Kreml uvedl, že útok považuje za plánovaný teroristický čin a pokus o atentát na prezidenta Ruské federace.

"Na Kreml mířily dva bezpilotní letouny. V důsledku včasných opatření armády a speciálních služeb s využitím systémů radarového boje byly tyto drony vyřazeny z provozu," uvedla kremelská tisková služba. Uvedla, že trosky z dronu "dopadly na území Kremlu".

Proniknutí dronů až na Kreml - pokud to nebyla ruská provokace - by však bylo pro ruský režim neuvěřitelným ponížením.

31472

Média vytvářejí na základě podkladů ministerstva financí zkreslené informace

Zavádějící informace ministerstva financí o výdajích státního rozpočtu

4. 5. 2023 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

Už se mi zajídá, jak zavádějícím způsobem Ministerstvo financí ČR informuje veřejnost. Z textů čerstvě zveřejněné zprávy o Plnění státního rozpočtu ČR za duben 2023 se méně znalým a méně pozorným čtenářům včetně novinářů opět může zdát, že za rostoucí deficit státního rozpočtu může hlavně obrovský nárůst sociálních dávek. Jenže skutečnost je jiná.

Za růst státního rozpočtu sice může hodně růst důchodů, což ale žádná sociální dávka není, jde o plnění sociálního pojištění, na které si lidé dříve přispívali. 

Naopak výdaje na skutečné sociální dávky (ostatní sociální dávky) narostly velmi málo, reálně bych odhadoval dokonce klesaly. Jejich růst, procentně i v absolutním objemu, přitom bledne před obrovským nárůstem obsluhy státního dluhu.



Autor zveřejnil poznámku na sociální síti.

 19152

Korunovace Karla III. a co je to vlastně monarchie

4. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ke skutečné monarchii má dnes mnohem blíže Putinův režim než Británie nebo Švédsko.

V souvislosti s korunovací Karla III. lze zase očekávat v médiích zvýšený výskyt pojmu „monarchie“, jako by monarchie bylo to, co vidíme dnes v Británii nebo Švédsku nebo Nizozemsku. Monarchie, včetně konstituční monarchie, ale znamená něco jiného.

Karel III. ani jeho matka Alžběta II. nepředstavují skutečnou monarchii. Představují jakési slepé střevo, které tu zbylo po reálném ústrojí s dlouho historií. Monarchie ve středověku a vlastně až do 19. století znamená vládu pomazaného Páně, jednotlivce, který z Boží milosti vládne všem. Králům byly přisuzovány dokonce zázračné vlastnosti. Jejich moc byla spojena se systémem trojího lidu a nerovností před zákonem.

30742

A jaké dezinformační téma bude v nabídce příští týden?

4. 5. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Jistě si toho taky všímáte: v periodicitě někde mezi týdnem až čtrnácti dny se vždy objeví nové dezinformační téma. Vesměs hlouposti i bez nějakého zrníčka podstaty - níže je odkaz na článek, ve kterém se Jakub Hruška vypořádává s "ukrajinskou pšenicí" stručně a jasně. Zásah, potopená. Ale "špatný pocit zůstal"; a Hrušku čte pár set lidí.
Před čtrnácti dny cvrčci v mouce, teď ukrajinské obilí, příští týden se můžeme těšit zase na něco nového. Určitě to přijde.

 19152

Británie: Policie se zařekla, že nedopustí narušení Karlovy sobotní korunovace demonstranty. Bude proti nim používat technologii pro rozpoznávání obličejů

4. 5. 2023

čas čtení 6 minut

 
 

Metropolitní policie byla obviněna, že využije korunovaci k uspořádání největší operace rozpoznávání obličejů v britské historii

Londýnská policie tvrdí, že technologie rozpoznávání obličejů  nebude použita k útokům na demonstranty nebo aktivisty, ale podle aktivistů je její použití "velmi znepokojivé"


Policie ve středu uvedla, že hodlá použít kontroverzní technologii, která skenuje obličeje a porovnává je se seznamem osob hledaných policií pro údajné trestné činy a mohla by "identifikovat odsouzené teroristy", kteří se mísí v davu.

V sobotu, kdy bude ve Westminsterském opatství po průvodu centrem Londýna korunován král Karel, se v ulicích očekávají statisíce lidí. Policie plánuje rozsáhlou bezpečnostní operaci.

Nový lék na Alzheimerovu chorobu zpomaluje pokles kognitivních funkcí o 35 %, ukazují výsledky studie

4. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Donanemab je druhým lékem během jednoho roku, který uspěl ve zkouškách, jež by mohly být "začátkem konce" této nemoci

 
Nový lék na Alzheimerovu chorobu zpomalil pokles kognitivních funkcí o 35 %, jak vyplývá z výsledků pozdní fáze studie, což zvyšuje vyhlídky na druhou účinnou léčbu této choroby.

Donanemab splnil všechny cíle studie a zpomalil progresi onemocnění o 35 % až 36 % ve srovnání s placebem u 1 182 osob s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu, uvedl výrobce léku Lilly.

Přichází poté, co výsledky studie zveřejněné v loňském roce ukázaly, že lekanemab, vyráběný společnostmi Eisai a Biogen, snížil u pacientů s časnou Alzheimerovou chorobou míru poklesu kognitivních funkcí o 27 %.

29864

Památka odbojové skupiny Předvoj

Proti purizaci dějin

4. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Paměť druhé světové války se v kontextu ruské agrese na Ukrajině znovu intenzivně politizuje, snaha přepisovat a přeznačovat, s kterou máme u nás bohaté zkušenosti, se hlavně v proruských vodách bude v prvních květnových dnech přiostřovat, ale nedělám si iluze o tom, že o moc jiné to bude v kruzích řekněme protiruských, píše Matěj Metelec, redaktor a komentátor revue A2.
Bez ohledu na dodnes nezpracovanou a nevstřebanou míru protektorátní kolaborace či přinejmenším u nás tradičně vyznávaného "klidu na práci", se budou hlavně vyzvedávat jedny odbojové skupiny, a naopak potlačovat role jiných. Pro mě je důležité se těmhle snahám o instrumentalizaci vyhnout a nezapřahat ty, kteří vybojovali dost vlastních bojů ještě do našich bitev.

Tři zhotovené cesty na dálnici D8 nejsou stále řádně povolené

4. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 

Řízení o vydání dodatečného stavebního povolení probíhá více než deset let

tisková zpráva Dětí Země

Krajský úřad Ústeckého kraje dne 24. dubna 2023 zrušil dodatečné stavební povolení pro dvě polní cesty a pro příjezd na hřiště ve Vchynicích, které 1. listopadu 2022 vydal Městský úřad v Lovosicích.

I když jsou tyto tři cesty jako součást dálnice D8 Lovosice – Řehlovice již dávno zhotovené, stále nemají stavební povolení, takže jde o tzv. černé stavby. Krajský úřad totiž stačil prohrát dva soudní spory s Dětmi Země.

 20255

V pořadí již dvanáctý pochod za zklidnění dopravy a stanovení základní rychlosti v širším centru na 30 km/h prošel ve středu v podvečer Prahou

4. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

I na první květnový týden svolala skupina Poslední generace pochod za zklidnění dopravy v Praze a snížení základní rychlosti z padesáti na 30 km/h. V úterý proběhl první podobný pochod i v Brně. Zúčastnilo se ho zhruba padesát lidí a i Brněnská skupina plánuje pochody organizovat pravidelně.

Ruská agrese na Ukrajině: Dnipro zasaženo při nejnovějších ruských úderech, sděluje Ukrajina

3. 5. 2023

čas čtení 14 minut


- Rusko zahájilo třetí noční sérii útoků na Kyjiv během posledních šesti dnů, uvedly ve středu úřady v ukrajinském hlavním městě, přičemž dron zasáhl budovu v Dněpropetrovské oblasti


Velení ukrajinského letectva uvedlo, že jeho síly zničily 21 z 26 bezpilotních letounů Šahíd íránské výroby, které Rusko vypustilo,   kyjevští představitelé uvedli, že systémy protivzdušné obrany zlikvidovaly ty, které byly vyslány nad město, přičemž podle prvních zpráv nejsou žádné škody ani oběti.

Jeden ze středečních dronů zasáhl administrativní budovu v Dněpru, správním centru Dněpropetrovské oblasti, uvedl na Telegramu její gubernátor Serhij Lisak, a zapálil ji, i když do rána byl požár uhašen.

Dodal, že jednotky protivzdušné obrany sestřelily nad regionem sedm dronů.

Suspilne, ukrajinský státní vysílatel, nabízí na svém kanálu na Telegramu tento souhrn nočního vývoje. Píše:

 20076

Umělá inteligence: Chatboty provozují kvůli reklamám téměř 50 "novinářských" serverů generovaných umělou inteligencí. I v češtině!

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Chatboty na těchto "zpravodajských" webových stránkách vytvářejí články, často s falešnými narativy, a vytvářejí tak servery pro reklamy, sděluje firma bojující proti dezinformacím
 
Podle vyšetřování organizace NewsGuard, která se zabývá bojem proti dezinformacím, bylo zjištěno, že chatboti, kteří se vydávají za novináře, provozují téměř 50 "zpravodajských obsahových farem" generovaných umělou inteligencí.

Výzkumníci zjistili, že tyto webové stránky chrlí články týkající se politiky, zdraví, životního prostředí, financí a technologií ve "vysokém objemu", aby zajistily rychlý obrat materiálu, který se za účelem zisku nasytí reklamami.

Žák školy zabil v Bělehradě osm dětí a člena ochranky

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Čtrnáctiletý chlapec zahájil palbu ve třídě a zabil osm žáků a člena ochranky, uvedlo srbské ministerstvo vnitra


Čtrnáctiletý chlapec zahájil střelbu ve třídě v Bělehradě, zabil osm dětí a člena školní ochranky a zranil dalších šest žáků a svého učitele, uvedlo srbské ministerstvo vnitra.

 19995

Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu usmrtit Putina

3. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Zelenskij: Svět tohle musí vidět.

Svět to musí vidět a vědět.

Nádraží a křižovatka, dům, železářství, supermarket s potravinami, benzínová pumpa - víte, co tato místa spojuje? Krvavá stopa, kterou za sebou zanechávají střely 🇷🇺, jež zabíjejí civilisty v Chersonu a Chersonské oblasti.

K dnešnímu dni bylo zabito 21 lidí! 48 zraněných! Všichni civilisté! Za jediný neúplný den! V jednom regionu! Upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí.

Viníkům nikdy neodpustíme. Porazíme 🇷🇺 zlý stát a poženeme všechny viníky k odpovědnosti!

Uhelný návrat se nekonal, čisté zdroje a úspory jako pilíře bezpečnosti EU

3. 5. 2023 / František Marčík

čas čtení 1 minuta

Foto: Ember
 
Evropská unie obstála. Tváří v tvář energetické krizi, nedostatku zdrojů, vysokým cenám energií a výraznému poklesu dodávek ruského plynu a uhlí Unie jako celek obstála.

Návrat uhlí do EU se minulou zimu navzdory prognózám četných nekonal. Evropským domácnostem, podnikům a obcím se podařilo výrazně snížit spotřebu. Obnovitelné zdroje energie se ukázaly být důležitým nástrojem energetické bezpečnosti a soběstačnosti. Toto je stručné shrnutí hlavních zjištění  zprávy Ember.

 20027

Důchody a jak na ně

3. 5. 2023 / Aleš Zuzaňák

čas čtení 4 minuty


V rámci důchodových reforem se objevují nejrůznější úvahy. Odborné týmy pracují, ministři pak průběžně informují veřejnost prostřednictvím sdělovacích prostředků o možných variantách úprav současného důchodového systému. Uveďme zde stručně některé z nich, aby bylo patrné, že to není vůbec jednoduché.

V některých vyspělých zemích světa je zaveden tzv. třípilířový důchodový systém.

 19152

Británie: Antimonarchisté obdrželi "zastrašující dopis" ministerstva vnitra o nových zákonech proti veřejným protestům

3. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 
Britské ministerstvo vnitra tvrdí, že načasování nových pravomocí, které vstoupily v platnost několik dní před královskou korunovací, je náhodné


Antimonarchistům, kteří plánují pokojné protesty při korunovaci krále Karla III., byly zaslány oficiální varovné dopisy, v nichž se uvádí, že byly urychleně uzákoněny nové trestné činy, které mají zabránit narušování veřejného pořádku.

"Jediné, co děláme, je to, že žádáme, aby demonstranti proti ničemu neprotestovali."



 20252

Požáry elektrokol a e-koloběžek zranily ve Velké Británii nejméně 190 lidí

3. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Požáry elektrokol a elektrokoloběžek se od roku 2020 více než zčtyřnásobily po prudkém nárůstu popularity těchto dopravních prostředků

Požáry způsobené vadnými elektrokoly a elektrokoloběžkami zranily ve Velké Británii nejméně 190 lidí a osm jich zabily.

Podle údajů získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vznikají při  přehřátí lithium-iontové baterie prudké požáry, při nichž se uvolňuje jedovatý kouř, a ve Spojeném království k nim nyní dochází nejméně šestkrát týdně. Odborníci na požáry a elektrotechniku varují řidiče před nákupem baterií na méně regulovaných internetových trzích, zejména z Číny, a nabádají k větší opatrnosti při nabíjení.

 19376

"Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, Rusko čeká stalinský fašismus. Prohraje-li, přijde hitlerovská varianta"

3. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Většina analytiků je přesvědčena, že budoucnost Ruska závisí do značné míry na výsledku Putinovy války na Ukrajině. Přitom většina také věří, že pokud Putin na Ukrajině vyhraje, čekají Rusko temné dny; ale že pokud prohraje, může mít Rusko šanci stát se svobodnějším, demokratičtějším a federativním státem. Politolog Sergej Medveděv si to nemyslí.

 20250

Ruské regionální elity nejsou žádnou nadějí do budoucna

3. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Rusové, kteří jsou proti putinismu, téměř jednomyslně věří, že aby se Rusko stalo skutečně demokratickým, musí vytvořit skutečný federalismus. To je nepochybně pravda, jenže většina těch, kteří tuto myšlenku podporují, si neuvědomuje problémy, které je třeba v regionech řešit, a zaměřuje se pouze na Moskvu, říká politolog Grigorij Golosov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
48650