Finsko umožní USA umístit v zemi vojenské základny

3. 5. 2023

čas čtení 1 minuta
Dohoda o obranné spolupráci (DCA) mezi Finskem a Spojenými státy stanoví možnost, aby američtí vojáci a vojenská zařízení byli na finském území, stejně jako vojenská cvičení.

Jednání mezi Finskem a Spojenými státy o DCA začala koncem dubna. Dohoda má umožnit americkým ozbrojeným silám volně využívat finskou půdu a základny pro výcvik a skladování materiálu.

Mluvčí finského ministerstva zahraničí Mikael Antell, který se rozhovorů účastní, vysvětlil v komentáři pro Helssingin Sanomat, že dohoda se Spojenými státy doplní členství země v Severoatlantické alianci.

"DCA umožňuje rozmístění jednotek, jejich přítomnost v zemi, předběžné skladování vojenského vybavení a možné investice do infrastruktury s finančními prostředky poskytnutými americkým kongresem Pentagonu," říká Antell. Jako příklad uvedl možné vytvoření hangáru pro servis stíhaček páté generace F-35.

Zástupce finského ministerstva zahraničí zároveň zdůraznil, že DCA se netýká možného rozmístění jaderných zbraní ve Finsku.

Podle finského listu budou jednání o dohodě o obranné spolupráci na oficiální úrovni mezi Finskem a Spojenými státy trvat do roku 2024, poté bude návrh dokumentu předložen parlamentu.

Počátkem roku 2022 podepsaly Spojené státy DCA nebo podobné dohody se 17 členy EU a NATO, jakož i se šesti dalšími transatlantickými obrannými spojenci, kteří nejsou členy Evropské unie, včetně Norska.

4. dubna se Finsko stalo 31. členem NATO. Poté Finsko nabídlo rozmístění vojenské základny Aliance ve městě Kaugava na západě země.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4649

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2023