V malé francouzské vesničce se uprchlíci stali součástí sociálního tkaniva

29. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Obec Ferrette leží na kopci nedaleko hranice se Švýcarskem, napsala Béatrice Romanová-Amatová. Málokdo by zde očekával Eritrejce zkoumající trosky středověkého zámku, nebo Čečence procházející úzkými strmými uličkami.


Avšak vesnička ve východní Francii otevřela dveře žadatelům o azyl, kteří nyní tvoří asi 10 % obyvatel.

V posledním měsíci kampaně před volbami do Evropského parlamentu je otázka migrace centrálním tématem, které ostře dělí evropské společnosti. Ačkoliv příliv uprchlíků od roku 2015 výrazně zeslábl, každý týden přicházejí tisíce dalších, od počátku roku téměř 19 000.

Když jsou evropské úřady paralyzovány sporem o to, co dělat, a napětí roste, objevil se nárůst podpory pro populistické a krajně pravicové strany, které využily příležitosti k prosazování protiimigrační agendy. Ale ne všude jsou úspěšné. Určitě ne ve Ferrette, kde starosta Francois Cohendet dohlíží na úspěšnou integraci a tvrdí, že přítomnost migrantů "není téma", ale prostě součást každodenního života.

Což mohla být vážná výzva pro obec se 740 obyvateli v jižní části Alsaska, kde krajní pravice má významný počet příznivců.

Od roku 2016 Ferrette trvale přijala asi 80 žadatelů o azyl - polovinu z nich dětí - z míst tak vzdálených jako Afghánistán, Súdán a Arménie. Všichni doufají, že jim bude přiznán status uprchlíka - nebo přinejmenším že jim Francie přizná ochranu příslušející žadatelům o azyl.

"Řekli mi, že Alsasko je oblast, kde je rasismus, ale nepocítil jsem ho," říká Djoe Kabuka, občan Konga.

Jediným problémem Ferrette je nedostatek veřejné dopravy a potřeba cestovat 30 km do Mulhouse, kde lze sehnat potraviny, na něž jsou uprchlíci zvyklí. Další věc je počasí. "Je tu velmi chladno a velmi teplo," směje se Abundance, dospívající z Nigérie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8044

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2019