Británie: Konzervativci ve volbách zaznamenali tvrdé ztráty. Šílená Mayová tvrdí, že je to proto, že "Angličané chtějí brexit"

3. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kolektivní odmítnutí hlavních dvou britských politických stran, ale také jak se zdá skoro všech politických komentátorů přiznat to, co jim civí do tváře (že totiž lidé odmítají brexit) je katastrofou pro ně, ale i pro nás. Skočí do propasti, než přiznají svou chybu. Jsou to narkomani.


Aktualizace: Po sečtení všech hlasů přišli konzervativci o více než 1200 křesel. Prospěch z toho měli liberální demokraté, kteří nově ovládli 10 komunálních úřadů, zelení a nezávislí. Kandidáti, kteří vyhráli, jsou pro setrvání Británie v EU.

Přesto se spikl šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, která také prohrála, s konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a oba tvrdí, "že je nutno realizovat brexit". Snaží se o tom vzájemně jednat.

Většina britských občanů nyní požaduje setrvání Británie v EU.

Podle volebního analytika Johna Curtice mají nyní jak konzervativci, tak labouristé, v zemi podporu jen 28 procent. Před rokem měly obě strany podporu 35 procent hlasů.

Komentátor komerční televize ITV Robert Peston poukazuje na to, že v Británii dochází k zemětřesení. Zcela se rozložila tradiční struktura politických stran:



Podrobnosti v angličtině ZDE 

Guy Verhofstadt:
Blahopřeji Vinci Cableovi a liberálním demokratům. Probíhá silný návrat liberálních demokratů. Proevropané a občané EU v Británii nyní mají šanci provést zemětřesení během květnových eurovoleb. Těším se na kampaň příští týden.



Jak je zřejmé z níže uvedeného přehledu, britská Konzervativní strana přišla v anglických komunálních volbách, které se konaly ve čtvrtek 2. května, o rekordní počet 1138 křesel. Zdálo by se, že v době, kdy je konzervativní vláda v rozkladu, se voliči uchýlí k opozičním labouristům. Ti však také přišli o 100 křesel. Labouristé se totiž vinou Jeremyho Corbyna odmítli postavit proti brexitu. Velká část labouristických aktivistů, kteří požadují druhé referendum o brexitu, zuří.

 


V době, kdy jak konzervativci, tak labouristé prosazují brexit, zatímco stoupenců setrvání Británie v EU je o cca 15 až 20 procent více než stoupenců brexitu, se voliči uchýlili k liberálním demokratům, kteří získali 598 křesel, ke Straně zelených, která získala 164 křesel a k nezávislým (získali 583 křesel). Jak liberální demokraté, tak zelení, tak nezávislí jsou pro setrvání Británie v EU. Probrexitová strana UKIP přišla o 109 křesel. 

Konzervativci nyní znovu začali po tomto volebním debaklu usilovat o svržení Mayové. Jenže, jak známo, výměna stráží v premiérské funkci nemůže vyřešit problém brexitu - pokud nebude zrušen.

Je to signálem, že podstatné zisky zaznamenali protibrexitové strany a protibrexitoví kandidáti. V tomto kontextu je tvrzení premiérky Mayové, že "voliči signalizují, že rychle chtějí brexit" - šílené.

Je fakt, že nová Farageova probrexitová strana v těchto volbách nekandidovala a je možné, že v eurovolbách koncem května získá více než 20 procent hlasů. Usuzuje se však, že brexit v Británii nyní podporuje zřejmě něco kolem 30 - 35 procent obyvatelstva.


0
Vytisknout
7982

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019