Je šokující postoj českých politiků k Palestincům důsledkem jejich rasismu?

6. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Během víkendu zahynulo v důsledku krvavých a zintenzivňujících se střetů mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou více než 20 lidí. Palestinské frakce odpálily stovky raket do jižního Izraele, který odvetou uskutečnil více než 250 úderů. V dosud snad nejintenzivnějších bojích za poslední léta zahynulo 19 Palestinců, včetně dvou těhotných žen a batolete. Mezi mrtvými bylo osm palestinských extremistů a velitel Hamasu. Palestinské rakety usmrtily v Izraeli 4 Izraelce. Násilí se odehrává podle vzorce vzniklého během minulého roku, kdy ke krátkodobým konfliktům dochází téměř každý měsíc, avšak jsou rychle ukončeny v důsledku vyjednávání skrze prostředníky Egypt a OSN. Boje často vznikají na základě incidentu, který vyvolá napětí. V pátek začali palestinští extremisté střílet přes hranici a zranili dva vojáky. Na to Izrael reagoval leteckými údery při nichž usmrtil dva extremisty z organizace Hamas. Izraelští ostřelovači také usmrtili dva lidi v Gaze, kteří demonstrovali u hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE  


Tři Izraelci a nejméně patnáct Palestinců bylo usmrceno a stovky lidí na obou stranách konfliktu byly zraněny při novém kole násilí mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou. Palestinští extremisté začali odpalovat rakety do jižního Izraele. Vyvolali tím odvetné izraelské letecké bombardování a izraelský premiér Binjamin Netanjahu nařídil armádě, aby přesunula tanky a dělostřelectvo k hranicím Gazy.

Při násilí mezi Izraelci a Palestinci VŽDYCKY umírá daleko více Palestinců než Izraelců. V důsledku izraelského leteckého úderu zahynula i těhotná matka a její dítě. (Izrael tvrdí, že za jejich smrt "může Hamas".) 

České politiky, Hamáčka a Petříčka, však zabíjení Palestinců nevzrušuje. Kritizují jen Hamas. Tento tweet podpořil i Jan Hamáček. Sociální demokrat:


Podívejte se, jak se o násilí mezi Izraelem a Palestinou hovoří v seriozních sdělovacích prostředcích:

Moderátorka Channel 4 News: Máme tu nyní Michaela Freemana z izraelského velvyslanectví v Londýně. Pane Freemane, počet mrtvých stoupá. Předpokládám, že litujete rostoucí počet mrtvých na obou stranách?

 

Michael Freeman: Absolutně. Smrt jakéhokoliv nevinného člověka je strašlivou tragédií. A Hamas nese za toto kolo plnou odpovědnost spolu s Islamistickým džihádem. Oni odpálili proti izraelskému civilnímu obyvatelstvu stovky raket.

Moderátorka: To je prohlášení, jaká činíte vždycky. Otázkou je vždycky, zda je reakce izraelské strany přiměřená. My se dovídáme, že izraelský premiér nařídil izraelské armádě, aby pokračovala ve svých masivních útocích. A to může jenom znamenat zvýšení počtu mrtvých.

Michael Freeman: 
Je jedině na Hamasu, aby toto ukončil. Kdyby Hamas a Islamistický džihád přestali teď odpalovat ty rakety, skončilo by to. Hamas se zaměřuje na izraelské civilisty. Odpálili více než 600 raket a my máme v současnosti více než dva a půl milionu Izraelců v krytech. Jednáme, jak by jednala každá země na ochranu svého civilního obyvatelstva.

Moderátorka: To, co se děje, je depresivním způsobem známé. Po takovýchto incidentech často následuje vyjednávání, to víme z Egypta a od OSN. Nic se ale nemění ohledně klíčového problému blokády Gazy. Která, jak jistě přiznáte, vyvolává obrovské utrpení. A v jejím důsledku se také prohlubuje nenávist. Není ve vašem vlastním zájmu, v zájmu Izraele, proto tu blokádu uvolnit?

Michael Freeman: Musíme si uvědomit, jak to, co vy nazýváte blokádou, vzniklo. V roce 2005 Izrael se z Gazy stáhl. A neexistovala žádná blokáda. Všechno bylo naprosto otevřené. A stalo se to, že Hamas začal odpalovat rakety a začal útočit na Izrael a v reakci na to, jako každá jiná země, Izrael řekl, my vám nebudeme dovolovat, abyste si dováželi rakety a střely. Každý den jezdí do Gazy stovky nákladních automobilů, přivážejí potraviny, léky a všechno, co tamější obyvatelstvo potřebuje.

Moderátorka: Ale to není pravda. Lidé v Gaze hladovějí. Gaze byly uštědřeny ekonomické rány, které je nutno zahojit.

Michael Freeman: Absolutně. A tu odpovědnost plně nese Hamas. Kdyby Hamas přestal odpalovat rakety, oni dostávají každoročně miliardy dolarů humanitární pomoci. Kdyby tu pomoc investovali do škol, nemocnic a potravin, jenže oni namísto toho budují teroristické tunely. Konstruují rakety a střílejí je na Izrael.

Moderátorka:
Mnoho analytiků argumentuje, že Hamas odpaluje rakety, protože je to jediný způsob jak přimět Izrael, aby si vůbec připomněl, že v Gaze žijí lidé za opravdu obtížných podmínek.

Michael Freeman: No, my víme, že tam žijí lidé za obtížných podmínek. To nepopíráme.

Moderátorka: Není tady argument, že ulehčit jejich životní podmínky -

Michael Freeman: Zrovna nedávno jsme změnili předpisy, které dovolují palestinským rybářům rybařit na více místech, dovolujeme větší přístup k hranici, dovolujeme přístup více Palestincům do Izraele -

Moderátorka:
A to je součástí vyjednávání o příměří. Organizace International Crisis Group varuje, že Izrael neplní strategii, jejímž cílem mělo být uvolnit blokádu Gazy. A oni argumentují, že Hamas odpaluje rakety proto, aby na vás vyvinul tlak. Takže je ve vašem vlastním zájmu -

Michael Freeman:
Hamas zcela otevřeně říká, že jejich cílem je zničit Izrael, vyhladit ho z mapy, jejich cílem je usmrtit všechny židy po celém světě. Takže jejich rakety nejsou odpalovány proto, aby na nás vyvíjeli tlak.  Jak víte, Gaza má hranici i s Egyptem. A hranice s Egyptem je také uzavřená. A oni neodpálili jedinou raketu do Egypta.

Videozáznam tohoto rozhovoru v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
9118

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019