Facebook zlikvidoval účty řady prominentních ultrapravičáků

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek Facebook zlikvidoval několik prominentních účtů šířících bělošský nacionalismus.

Z Facebooku a z Instagramu byly odstraněny účty konspiračního teoretika Alexe Jonese, ultrapravicového trolla Mila Yiannopoulose a protimuslimské aktivistky Laury Loomerové.

"Vždycky jsme zakazovali jednotlivce i organizace, které podporují násilí a nenávist, bez ohledu na ideologii," konstatoval mluvčí Facebooku. "Proces hodnocení potenciálních narušitelů našich podmínek je rozsáhlý a to je, co nás přivedlo k rozhodnutí dnes zlikvidovat tyto účty."

 

Kritikové Facebooku poukazují na to, že Facebook neodstraňoval "vždycky" účty osob prosazujících nenávist a násilí. Lidé jako Jones, Loomerová a Yiannopoulos si vytvořili obrovské množství stoupenců na Facebooku a akce Facebooku jsou "nedostatečné" varovala Cristina López z organizace Media Matters for America.

Facebook ovšem skoro nikdy neodstraňuje účty šířící násilí a nenávist, které jsou vedeny v jiných jazycích, než je angličtina. Nedávno odmítl odstranit účet Tomia Okamury a jeho SPD navzdory ostře rasistickým statusům zveřejněným na jeho facebookových stránkách, poznamenává Jan Čulík.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6739

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2019